LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 09 Δεκεμβρίου 2015 16:51 | Ανανέωση: 09 Δεκεμβρίου 2015 17:56

Βερολίνο: Θεμελιωμένη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε επισημαίνει ότι στο κείμενο του Eurogroup της 14ης Αυγούστου αναφέρεται ο όρος "επιτακτική" σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα "δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος "indispensable" (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε: «Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα,ας περιμένουμε».

Το Βερολίνο, εξάλλου, συντηρεί και το "μέτωπο" που άνοιξε η Die Welt. O εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ aπέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει  το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα περιγράφει σε έκθεσή της την Ελλάδα ως "ακυβέρνητο καράβι". 

Γεροβασίλη: Είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Σόιμπλε

«Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις. Συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ». 

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είπε πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και σημείωσε: «αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή». Υπογράμμισε πάντως πως «η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ». 

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Για «ανερυθρίαστα ψέματα» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στους ισχυρισμούς των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Παππά ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ γράφει άλλο ένα κεφάλαιο στο ογκώδες “βιβλίο των ψεμάτων” του κι ότι αναζητά συνεχώς εξωτερικούς εχθρούς, τους οποίους εναλλάσσει ανάλογα με τις ανάγκες του».

«Το άγχος της ΝΔ να επιτεθεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπερασπιστεί με ζήλο τις θέσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών δεν μας εκπλήσσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία «απαντά» στην ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη. «Πρόκειται για μια απόλυτα συνεπή στάση για ένα κόμμα που ποτέ δεν υπερασπίστηκε και ούτε σήμερα δείχνει διατεθειμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Άμεση ήταν, ωστόσο, η απάντηση της ΝΔ, μέσω της Σοφίας Βούλτεψη η οποία αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί με τις ανακοινώσεις του, να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Ωστόσο, ας απαντήσουν: Ισχύει ή όχι η επιστολή- πρόσκληση του κ. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ στις 24 Ιουλίου 2015»; Μάλιστα, στην ανακοίνωση της κ. Βούλτεψη επισυνάπτεται η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ.

“Βολές” κατά της κυβέρνησης από ΚΚΕ και Ποτάμι

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν ΚΚΕ και Ποτάμι σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με αφορμή δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και την αυστηρή προειδοποίηση που έλαβε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «στάχτη στα μάτια» του λαού την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ απ’ το πρόγραμμα ως παράγοντα που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των σκληρών μέτρων.

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, σημειώνει πως «το έργο καλοί-κακοί σε σχέση με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε φόρους - εισφορές και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα14:24Μεταξουργείο: Εξιχνιάσθηκε απόπειρα δολοφονίας 2 αλλοδαπών - Στην φυλακή ο ηθικός αυτουργός (βίντεο)14:10ΠΑΣΟΚ: Η Μπατζελή ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας 13:56Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ψαράδων στις ιχθυόσκαλες (βίντεο)13:42Μητσοτάκης: 25 δις για την Άμυνα – Στρατηγική συμμαχία με Ισραήλ13:28Πάτρα: Την συνέλαβαν για υπεξαίρεση μετά από 25 χρόνια13:14Ηλεία: Άγριο ξύλο σε τοπικό αγώνα - Μπήκαν στο γήπεδο και χτύπησαν παίκτες (βίντεο) 12:59Πασχαλινό ωράριο: Πως θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα 12:44Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας12:30Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τα 13 ιδρύματα που θέλουν να ανοίξουν παράρτημα στην Ελλάδα 12:17Βύρωνας: Φωτιά σε χώρο καταστήματος12:03Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων11:49Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα 11:35Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο σκότωσε 15 πρόβατα - Συνελήφθη ο βοσκός (εικόνες)11:21Βουλή - Εξοπλιστικά: Η ομιλία Μητσοτάκη (βίντεο)11:08ΝΑΤΟ - Γεραπετρίτης: Σύνοδος των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες10:54Ρεύμα: Μειωμένα τιμολόγια τον Απρίλιο10:40Καβάλα: Παιδί με φυματίωση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο10:26IRIS: Καθολικές οι συναλλαγές από τον Νοέμβριο10:12Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Το πακέτο μέχρι το 2036 και η νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις09:59
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο