Ασφαλιστικό: Ενιαίo Ταμείο και “εθνική σύνταξη” για όλους
Αλλάζει ο «χάρτης» του Ασφαλιστικού με ενιαίο Ταμείο και «εθνική σύνταξη» για όλους.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ενέκρινε τη μεταρρύθμιση που προωθείται στο Ασφαλιστικό, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο θεσμό, αυτού της "εθνικής σύνταξης" η οποία θα δίνεται ακόμα και σε μακροχρόνια ανέργους.
Η Εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και θα λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης. «Όλοι θα πάρουν σύνταξη, ώστε να μην κινδυνεύουν από τη φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Πάνω σε αυτή τη σύνταξη θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη, με το σύστημα να παραμένει «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών» και όχι «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα υπάρξει ένα ταμείο ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους, προκειμένου, όπως είπε να μην «υπάρχουν προνομιούχες ομάδες».
Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με τον ίδιο να προτείνει το τελικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Όσο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην οποία αντιδρούν δανειστές και εργοδότες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εμείνει στο θέμα «μέχρι τέλους».
Συντάξεις τύπου ΙΚΑ
Ο κορμός του νέου ασφαλιστικού θα στηριχθεί στην ενοποίηση όλων των Ταμείων κάτω από το ΙΚΑ σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο κάτι που σημαίνει την κατάργηση των διαφορετικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στα Ταμεία του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, και του ΕΤΑΑ, και με αυτόματη «εξίσωση» του υπολογισμού και του ύψους όλων των συντάξεων σε επίπεδα αντίστοιχα με το ΙΚΑ.
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης.
Η βάση των παροχών θα είναι η "εθνική σύνταξη" των 384 ευρώ και πάνω σε αυτή θα «χτίζεται» το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τον μισθό όλου του εργασιακού βίου, τα χρόνια ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η "εθνική σύνταξη" εξετάζεται, με παραίνεση των δανειστών, να μην καταβάλλεται σε καμία περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά μόνο όταν οι συνταξιούχοι θα συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στο 62ο έτος αν έχουν συμπληρώσει και 40 χρόνια ασφάλισης.
Τέλος, το Το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα.
KKE: Άγριο τσεκούρι στις συντάξεις και αντικατάστασή τους από ένα επίδομα πτωχοκομείου
«Στο λεξιλόγιο κυβέρνησης και κεφαλαίου «αναδιανομή» και «δικαιοσύνη» στο ασφαλιστικό σημαίνει: Άγριο τσεκούρι στις συντάξεις και αντικατάστασή τους από ένα επίδομα πτωχοκομείου (εθνική σύνταξη), που κι αυτό ακόμη θα δίνεται υπό προϋποθέσεις. Συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο, μέσω της ενοποίησης των ταμείων και της προς τα κάτω εξίσωσης. Παράδοση των εργαζομένων στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων υγείας.
Η εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και δεσμεύσεων των μνημονίων αποτελεί για τους εργαζόμενους αιτία πολέμου και πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.