Τι είπε ο Δραγασάκης στις διοικήσεις των τραπεζών
Η τελική συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών, το νέο πλαίσιο προστασίας από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας αδύναμων οφειλετών και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης και οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε στους συνομιλητές του ότι προϋπόθεση της επιτυχίας της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησης είναι η οριστική επίλυση του βρόχου των «κόκκινων δανείων», ζήτημα που αποτελεί, όπως ανέφερε, μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
«Κόκκινα δάνεια» - πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας
Όπως επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, «η βέλτιστη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δανειακές οφειλές των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, οι οποίες και θα κληθούν να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις».
Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε στους τραπεζίτες ότι επιδιώξεις της Κυβέρνησης είναι αφενός η απόλυτη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, αφετέρου η σημαντική ελάφρυνση των δόσεων εξυπηρέτησης της οφειλής και η μείωση της συνολικής αξίας του δανείου για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που ήδη συζητείται στην Βουλή.
Δραγασάκης: στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας
Αναφορικά με τις διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επεσήμανε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση τους θα σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου, στην οποία βασικές προτεραιότητες θα είναι η ενίσχυση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία και η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προανήγγειλε και νέα πολιτική χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες, «που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας».
Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε, ακόμη ότι στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών, «που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία».