Εξηγήσεις Τσακαλώτου - Σταθάκη για "αγκάθια" και ισοδύναμα
Τη συμφωνία με τους θεσμούς ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα, στο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν ασφυκτικό λόγω της μεγάλης πίεσης χρόνου για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό και σημείωσε ότι η στρατηγική οδηγεί μετά την αξιολόγηση στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ό,τι συμφωνήθηκε.
Σύμφωνα ακόμα με τον κ. Τσακαλώτο, έχει βρεθεί λύση για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για τα φάρμακα και τις 100 δόσεις, ενώ προανήγγειλε και φόρο στο κρασί μιλώντας για 30 περίπου λεπτά φόρο στο μπουκάλι.
Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου επειδή υπήρχε και η ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «το καλοκαίρι η πίεση στη διαπραγμάτευση ήταν το Grexit, τώρα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δημιουργούσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο».
Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρώτη αξιολόγηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιέρ Μοσκοβισί βοηθούν την ανακεφαλαιοποίηση.
Όπως είπε, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.
«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε. Όπως είπε, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή, για να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο των milestones και τα επόμενα βήματα.
Δικλείδες ασφαλείας για πλειστηριασμούς
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι θεσμοί ξεκίνησαν ζητώντας προστασία μόλις για το 16% των δανειοληπτών.
Υπάρχουν, είπε, τρεις δικλείδες προστασίας για όσους είναι πάνω από το 25% (σ.σ. για όσους εντάσσονται στην κατηγορία των φτωχών υπάρχει απόλυτη προστασία): το ένα είναι ο υπολογισμός της σημερινής εμπορικής αξίας. «Θα υπολογιστεί το ύψος του ενοικίου και με αυτό θα προσδιοριστεί η δόση».
Η δεύτερη δικλείδα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος θα ενισχυθεί για να έχουν οι τράπεζες να ξεχωρίζουν καλούς δανειολήπτες από αυτούς που μπαίνουν στο σύστημα για να το εκμεταλλευτούν. Αυτό, είπε, είναι καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε στον Κώδικα Δεοντολογίας και χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.
Συμπλήρωσε ότι η τρίτη δικλείδα είναι η οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Τα πιο πολύτιμα στοιχεία των τραπεζών είναι αυτά τα δάνεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει κόστος συντήρησης, υποστήριξε.
Όπως είπε, θα υπάρχει συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή των δανείων των πιο φτωχών (σ.σ. 100 εκατ. ευρώ).
Σταθάκης: Προστατεύεται το 60% των δανειοληπτών
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε επιτυχία ότι διατηρήθηκε το ποσοστό απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας για το 60% των δανειοληπτών. Μάλιστα, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Τόνισε ότι η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.
Στη δεύτερη κατηγορία, υπογράμμισε, υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το δάνειο αναπροσαρμόζεται και η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία. Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ότι πριν από 5-6 χρόνια και κατ' επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα.
Η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου θα υπολογίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, διευκρίνισε ο υπουργός.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα εισοδήματα από 20-35 χιλ. ευρώ θα μπορούν να καλύψουν τις δόσεις, υπογράμμισε. Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο. Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια στις δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται στο 5-10% των εισοδημάτων τους και το υπόλοιπο θα το συμπληρώνει το κράτος.
Καλαφάτης: Σύγχυση, ασυναρτησία και κυνισμός
«Οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού επέδειξαν σύγχυση, ασυναρτησία και κυνισμό. Έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν, γιατί για πρώτη φορά βγάζουν την πρώτη κατοικία στο σφυρί. Μιλούσαν για νέους φόρους αλλά δεν ήξεραν ποιοί και πόσο θα είναι. Μιλούσαν για φόρους στο κρασί αλλά μετά το ξανασκέφτονταν. Σε κάθε ερώτηση το μόνο που έλεγαν ήταν ένα: Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει. Και αυτό στις ώρες που ζούμε είναι τραγικό», τόνισε ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής A Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Η απάντηση του Μαξίμου
"Η Νέα Δημοκρατία που ως κυβέρνηση υποχώρησε ακόμα και στην παραμικρή απαίτηση της τρόικα, σήμερα επιχειρεί να ξεπεράσει την πολιτική της ανυπαρξία διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ποιος δίνει διαρκή διαπραγματευτική μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας και ποιος επιδίδεται στο πανεύκολο αλλά ελάχιστα πειστικό σπορ της τζάμπα αντιπολίτευσης", αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού