LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2015 16:15

Εξηγήσεις Τσακαλώτου - Σταθάκη για "αγκάθια" και ισοδύναμα

Ασφυκτικό το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο. Ποια είναι τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τι αποφάσισαν για πλειστηριασμούς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΚΛΕΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Τη συμφωνία με τους θεσμούς ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα, στο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν ασφυκτικό λόγω της μεγάλης πίεσης χρόνου για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό και σημείωσε ότι η στρατηγική οδηγεί μετά την αξιολόγηση στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ό,τι συμφωνήθηκε.

Σύμφωνα ακόμα με τον κ. Τσακαλώτο, έχει βρεθεί λύση για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για τα φάρμακα και τις 100 δόσεις, ενώ προανήγγειλε και φόρο στο κρασί μιλώντας για 30 περίπου λεπτά φόρο στο μπουκάλι. 

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου επειδή υπήρχε και η ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «το καλοκαίρι η πίεση στη διαπραγμάτευση ήταν το Grexit, τώρα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δημιουργούσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο».

Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρώτη αξιολόγηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιέρ Μοσκοβισί βοηθούν την ανακεφαλαιοποίηση.

Όπως είπε, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.

«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε. Όπως είπε, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή, για να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο των milestones και τα επόμενα βήματα.

Δικλείδες ασφαλείας για πλειστηριασμούς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι θεσμοί ξεκίνησαν ζητώντας προστασία μόλις για το 16% των δανειοληπτών.

Υπάρχουν, είπε, τρεις δικλείδες προστασίας για όσους είναι πάνω από το 25% (σ.σ. για όσους εντάσσονται στην κατηγορία των φτωχών υπάρχει απόλυτη προστασία): το ένα είναι ο υπολογισμός της σημερινής εμπορικής αξίας. «Θα υπολογιστεί το ύψος του ενοικίου και με αυτό θα προσδιοριστεί η δόση».

Η δεύτερη δικλείδα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος θα ενισχυθεί για να έχουν οι τράπεζες να ξεχωρίζουν καλούς δανειολήπτες από αυτούς που μπαίνουν στο σύστημα για να το εκμεταλλευτούν. Αυτό, είπε, είναι καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε στον Κώδικα Δεοντολογίας και χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.

Συμπλήρωσε ότι η τρίτη δικλείδα είναι η οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Τα πιο πολύτιμα στοιχεία των τραπεζών είναι αυτά τα δάνεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει κόστος συντήρησης, υποστήριξε.

Όπως είπε, θα υπάρχει συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή των δανείων των πιο φτωχών (σ.σ. 100 εκατ. ευρώ).

Σταθάκης: Προστατεύεται το 60% των δανειοληπτών

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε επιτυχία ότι διατηρήθηκε το ποσοστό απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας για το 60% των δανειοληπτών. Μάλιστα, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.  

Τόνισε ότι η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.

Στη δεύτερη κατηγορία, υπογράμμισε, υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το δάνειο αναπροσαρμόζεται και η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία. Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ότι πριν από 5-6 χρόνια και κατ' επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα.

Η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου θα υπολογίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, διευκρίνισε ο υπουργός. 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα εισοδήματα από 20-35 χιλ. ευρώ θα μπορούν να καλύψουν τις δόσεις, υπογράμμισε. Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο. Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια στις δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται στο 5-10% των εισοδημάτων τους και το υπόλοιπο θα το συμπληρώνει το κράτος.

Καλαφάτης: Σύγχυση, ασυναρτησία και κυνισμός

«Οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού επέδειξαν σύγχυση, ασυναρτησία και κυνισμό. Έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν, γιατί για πρώτη φορά βγάζουν την πρώτη κατοικία στο σφυρί. Μιλούσαν για νέους φόρους αλλά δεν ήξεραν ποιοί και πόσο θα είναι. Μιλούσαν για φόρους στο κρασί αλλά μετά το ξανασκέφτονταν. Σε κάθε ερώτηση το μόνο που έλεγαν ήταν ένα: Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει. Και αυτό στις ώρες που ζούμε είναι τραγικό», τόνισε ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής A Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Η απάντηση του Μαξίμου

"Η Νέα Δημοκρατία που ως κυβέρνηση υποχώρησε ακόμα και στην παραμικρή απαίτηση της τρόικα, σήμερα επιχειρεί να ξεπεράσει την πολιτική της ανυπαρξία διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ποιος δίνει διαρκή διαπραγματευτική μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας και ποιος επιδίδεται στο πανεύκολο αλλά ελάχιστα πειστικό σπορ της τζάμπα αντιπολίτευσης", αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Η Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και η Πρωτομαγιά.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμαΣήμερα 09:15 | Ειδήσεις

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίωνΣήμερα 10:42 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην νομοθετική παρέμβαση με ισχύ έως το τέλος του 2025, μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. 

Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του ΑεροδρομίουΧθες 21:53 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αεροδρομίου. Πότε περνά και στα υπόλοιπα ΜΜΜ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο