LATEST NEWS
 
Οικονομία /Τραπεζικά προϊόνταΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2015 13:18

Αισιόδοξη η Λούκα Κατσέλη για την Εθνική Τράπεζα

Εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλοποίηση και αναφέρθηκε στις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και το μέλλον της τράπεζας. Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος.

Λούκα Κατσέλη - Γενική Συνέλευση - μέτοχοι -  Εθνική Τράπεζα

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας η Λούκα Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίηση της τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη τράπεζα, που, χωρίς αποκλεισμούς, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση σε μικρομετόχους.

Αυτή και μόνο η απόφαση σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η τράπεζα σε όλους τους πελάτες και τους μετόχους της και την καθιστά Εθνική Τράπεζα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, απευθυνόμενη στους μετόχους της τράπεζας, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι προοπτικές ευοίωνες και η εθνική τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιποίησης θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και έτοιμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», σημείωσε η Λ. Κατσέλη.

Οι προκλήσεις που θα βρεθεί αντιμέτωπο το τραπεζικό σύστημα είναι η επαναφορά των καταθέσεων αλλά και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΤΕ.

Η πρώτη πρόκληση - η επαναφορά των καταθέσεων - προϋποθέτει συλλογική και επίμονη προσπάθεια σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τους θεσμούς και την Τράπεζα Ελλάδος. Η επαναφορά τους εντός του τραπεζικού συστήματος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και επιστροφή στην ομαλότητα και κανονικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων.

Η δεύτερη πρόκληση, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνδέεται τόσο με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας όσο και με την επίλυση του σοβαρότατου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης. Η επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα και την ευαισθησία με την οποία οι τράπεζες θα διαχειρισθούν τα κόκκινα δάνεια. Αναμένουμε σήμερα τις ανακοινώσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσα στο οποίο θα κληθούμε να ενεργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων μας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μαζική κατάσχεση ακινήτων και η πώλησή τους σε πολύ χαμηλές τιμές που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων αντίκειται στο συμφέρον της τράπεζας.

Εθνική τράπεζα

 

Οι προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας

Τρεις είναι οι προτεραιότητες της Στρατηγικής της Εθνικής, όπως ανέφερε η πρόεδρος της.

«Πρώτον, χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε κλάδους με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα διαθέτουμε, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε, είπε, τις παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναπτύσσουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα για τη στήριξη αλυσίδων αξίας, για την προώθηση των εξαγωγών και της καινοτόμου και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Δεύτερον, αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, το ΤΧΣ και την Τράπεζα Ελλάδος, για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου, καθώς και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Τρίτον, η οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης με τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία. Με το παραγωγικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Μια σχέση που θα υποδηλώνει ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται δίπλα στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, τις κινητοποιεί και τις στηρίζει, συμβάλλοντας μ' αυτό τον τρόπο στο μεγάλο στοίχημα που ως χώρα πρέπει να κερδίσουμε: Την κινητοποίηση επενδύσεων για την οικοδόμηση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι σε εξέλιξη είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε μια σειρά ενεργειών και βημάτων που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, ώστε το τραπεζικό σύστημα συνολικά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από ισχυρή θέση τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με το κύρος, τη παράδοση και τη πρωτοπορία που διαχρονικά τον χαρακτηρίζουν, αποτελεί άγκυρα σταθερότητας και σιγουριάς για την ελληνική κοινωνία». 

Φραγκιαδάκης: Αντέξαμε και θα βγούμε ακόμη ισχυρότεροι

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Η πορεία της τράπεζάς μας είναι μεγάλη. Όλοι γνωρίζετε πως είμαστε στο 175ο έτος λειτουργίας μας και αναλογιζόμαστε την ιστορία των ετών αυτών, τις συνθήκες τις οποίες υπερέβη η τράπεζα αυτή. Αυτή η πορεία διαγράφηκε επιτυχώς, χάριν στη συνεχή αφοσίωση των μετόχων μας, των εργαζομένων μας και των πελατών μας. Αυτό τον καιρό, αυτή τη στιγμή, για άλλη μια φορά, καλούμαστε ο καθένας από το πόστο του και το ρόλο του, να υπερβεί τα εμπόδια και να διασφαλίσει τη θέση και την ισχύ της τράπεζάς μας. Ο καθένας με τις δυνάμεις του και τη θέλησή του. Ο δρόμος έχει υπάρξει δύσκολος και σίγουρα τα τελευταία χρόνια δυσκολότερος. Όμως, αντέξαμε και θα βγούμε από αυτόν ακόμα ισχυρότεροι. Μετά τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης και το κεφαλαιακό μας πλάνο, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα αφήσει την τράπεζα ισχυρή κεφαλαιακά, με επαρκείς προβλέψεις και σε προνομιακή θέση ρευστότητας, κάτι που θα μας επιτρέψει να πρωτοστατήσουμε στον ιστορικό μας ρόλο της υποστήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης - Εθνική Τράπεζα

Έχοντας ήδη ξεκινήσει την προσέλκυση διεθνών επενδυτών, θεωρούμε χρέος μας προς τους μετόχους μας που μας στηρίζουν, να ανοίξουμε τα βιβλία μας στους Έλληνες επενδυτές, μεγάλους και μικρούς. Αυτοί είναι οι παραδοσιακοί μας μέτοχοι και σας θέλουμε δίπλα μας και στη συνέχεια. Παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης, κάτι για το οποίο δεν είχαμε επιλογή στην παρούσα συγκυρία και θεσμικό πλαίσιο, θεωρώ πως είναι τιμή μας να δίνουμε το δικαίωμα στους μετόχους μας να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίησή μας και στον αγώνα για την επόμενη μέρα. Το γεγονός πως οι μέτοχοι της Εθνικής καλούνται να συμμετέχουν στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, νομίζω πως αποδεικνύει και την ιδιαίτερη και ισχυρή σχέση μετόχων-τράπεζας στην Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα στηρίζει τους μετόχους της, όπως οι μέτοχοι στηρίζουν την τράπεζα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει πως προτιθέμεθα να καλύψουμε τις κεφαλαιακές μας ανάγκες, κυρίως, από τις αγορές, καθώς και από τις δικιές μας κεφαλαιακές δράσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το μέγεθος της κρατικής βοήθειας που θα λάβουμε.  

Η πώληση της Finansbank

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ και στην πρόθεση πώλησης του 100% της Finansbank, κάτι για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία. Η τράπεζα έχει δεσμευτεί για την πώληση και δεν έχει την επιλογή να ακολουθήσει κάποια άλλη στρατηγική στο θέμα αυτό. Οι συνθήκες της τράπεζάς μας και της οικονομίας, όταν εξαγοράσαμε την Finansbank, ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικές από τις σημερινές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά της Τουρκίας. Να είστε, όμως, σίγουροι πως η διοίκηση θα κάνει ό,τι μπορεί στη σημερινή κατάσταση, ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη μας. Άλλωστε, η Finansbank, αυτό το τόσο μεγάλο κομμάτι του ομίλου μας, είναι αυτή που θα μας δώσει τη δυνατότητα, σε δεύτερο χρόνο, να αποπληρώσουμε μέρος της κρατικής βοήθειας που θα λάβουμε, κάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό και μεγάλο. Η πηγή της ενότητάς μας, των εργαζομένων, της διοίκησης και των μετόχων, είναι πως η ισχυρή τράπεζα που εδώ και 175 χρόνια στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία είναι μία, η δική μας.

Για το μέλλον της τράπεζας

Νιώθω χρέος απέναντι στην έννοια της συνέχειας της τράπεζας και όχι της απλής χρονικής συνέχειας, αλλά και της συνέχειας σε θέση ισχύος. Αυτή η συνέχεια διαγράφεται όχι μόνο στην ιστορία μας, αλλά και στην παρούσα εικόνα μας: Αυτή την στιγμή, η νεότερη υπάλληλος είναι 19 ετών και ο γηραιότερος υπάλληλος είναι 89 ετών, ενώ ο άνθρωπος με τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα έχει 43 έτη μαζί μας. Οι πελάτες μας έχουν εύρος ηλικίας από κάποιων ημερών μέχρι άνω των 95 ετών. Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε αυτή την συνέχεια και την ισχύ μας, η οποία είναι η πηγή της ανθεκτικότητάς μας, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόμαστε, για να καλύψουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών και για να γινόμαστε καλύτεροι. Έχουμε πολλά να περιμένουμε στο μέλλον, θα κληθούμε να συνδράμουμε στην επιστροφή της ανάπτυξης και της διοχέτευσης της ρευστότητας στην οικονομία και θα το κάνουμε επιτυχώς, όπως το έχουμε κάνει τόσες φορές στην ιστορία μας. Έχοντας εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά μας και με σεβασμό στο μέτοχο, τον εργαζόμενο και τον πελάτη, θα δουλέψουμε σκληρά, για να κρατήσουμε και να εντείνουμε την ισχυρή μας θέση, να προωθήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική εξέλιξη του τρόπου που δουλεύουμε και της οικονομίας και να στηρίξουμε την κοινωνία, όπως ανέκαθεν κάναμε. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, ας είμαστε όλοι μας μέρος της επιτυχημένης συνέχειας της ισχύος της τράπεζάς μας».

Τέλος, η Λούκα Κατσέλη τόνισε πως η «μαζική κατάσχεση ακινήτων αντίκειται στα συμφέροντα της τράπεζας που έχει ως βασικό στόχο να κρατήσει τον πελάτη ενήμερο και να του προσφέρει βιώσιμες λύσεις».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κοροναϊός: “καλπάζει” ο ιός σκορπώντας τον θάνατο06:17Καιρός: βροχές και σποραδικές καταιγίδες τη Δευτέρα06:04Φιλοποίμην Φίνος: Αφιέρωμα του ΑΝΤ1 στην ζωή του σπουδαίου παραγωγού (βίντεο)23:59Η Κίνα δοκιμάζει φάρμακο για τον νέο κοροναϊό23:46“Κραυγή αγωνίας” για την εγκληματικότητα στην Ακαδημία Πλάτωνος (βίντεο)23:35Σύλληψη αστυνομικών για κατοχή ναρκωτικών23:23Κόμπι Μπράιντ: Μηνύματα θλίψης κατακλύζουν τα social media23:10Έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τον κοροναϊό22:57Τα πρώτα μηνύματα Γαρμπή και Σχοινά μετά τον “εφιάλτη” στα χέρια ληστών (βίντεο)22:45Κόμπι Μπράιαντ: Το “μαγικό χέρι”, η παραμυθένια ζωή και το τραγικό τέλος22:37Παναγιώτης Βλαχάκος: Μνημόσυνο για τον ήρωα των Ιμίων (βίντεο)22:26Καραμαλάκης για βιαιοπραγία αστυνομικού σε ανήλικο: τέτοιες συμπεριφορές είναι μη ανεκτές22:15Ελληνίδα κάτοικος Χονγκ Κονγκ: 9 στους 10 κατοίκους έχουν συμπτώματα ίωσης (βίντεο)22:04Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει την ΑΕΚ21:52Σκοτώθηκε ο Κόμπι Μπράιαντ21:43Basket League: Ιωνικός για “σωτηρία” και Άρης για... “υποβιβασμό”21:32Θρίλερ με τρένο που χτύπησε “παιδί” (εικόνες)21:19Επεισόδια έξω από το ΟΑΚΑ: Πυρπόλησαν περιπολικό21:08Πρόσωπα με σκληρό παρελθόν οι συλληφθέντες για τους 1,2 τόνους κοκαΐνης (βίντεο)20:55Συρία: Πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού (βίντεο)20:42
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο