LATEST NEWS
 
Οικονομία /Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσίευση: 09 Νοεμβρίου 2015 17:48 | Ανανέωση: 09 Νοεμβρίου 2015 20:29

Eurogroup: Πρόοδος ναι… δόση όχι!

Τα "αγκάθια" που κρατούν μακριά τα 2 δις. "Δεν θα κλείσει όπως όπως η διαπραγμάτευση", λέει το Μαξίμου. Στην Αθήνα οι επικεφαλής, νέο EWG την άλλη εβδομάδα. Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Eurogroup - συνεδρίαση - τραπέζι - Luis de Guindos - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Λουίς ντε Γκίντος

Με το «καλησπέρα» έλαβε τέλος η αγωνία για το εάν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «ανάψουν το πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Αθήνα.

Από νωρίς το μεσημέρι τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των υπουργών Οικονομικών ήταν κατηγορηματικά και είχαν κοινό παρανομαστή ότι «παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί η δόση».

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι απο το μεσημέρι, "η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στις βασικές «κόκκινες γραμμές» (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας/κόκκινα δάνεια), έτσι ώστε να μην υπάρχει πολιτική αστάθεια και να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή από έναν ενδεχόμενο κύμα μαζικών πλειστηριασμών", τονίζοντας ότι "η ελληνική πλευρά έχει κάνει ήδη βήματα συμβιβασμού", κι επισημαίνοντας την υποστηρικτική δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, η οποία προκάλεσε «ρήγμα» στο Eurogroup.

Μαξίμου: έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, πηγές του Μαξίμου επεσήμαιναν με νόημα ότι "στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες".

Αναφερόμενες στα "αγκάθια" της δοαπραγμάτευσης, οι υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι "οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του  Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας" σημειώνοντας παράλληλα ότι "διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης".  

Εν τω μεταξύ, αύριο στις 10:30 στο κτήριο της Βουλής, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Eurogroup - συνεδρίαση - τραπέζι - Luis de Guindos - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Λουίς ντε Γκίντος

Προ-μΜηνύματα για αποτίμηση, αλλά όχι και εκταμίευση

To σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβερνήσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιλυθούν τις «επόμενες ημέρες».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημείωσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.

Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση και των δύο πακέτων μεταρρυθμίσεων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια ανοιχτά θέματα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε υπάρχει χρονική πίεση για την ολοκλήρωση και των δύο σετ μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν τη διοίκηση των τραπεζών, μέσα σε δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Eurogroup - συνεδρίαση - τραπέζι

«Στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, πολλή δουλειά έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αποτελεί «βασική προτεραιότητα» έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε λίγο δρόμο ακόμα για τη συμφωνία

Αισιόδοξος ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί «αν όχι στο σημερινό Eurogroup, μέσα στις επόμενες μέρες», εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως δήλωσε, η δυναμική παραμένει «θετική», τα «περισσότερα» από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει πνεύμα «συνεργασίας».

«Η βούληση είναι εκεί, το ίδιο και το πνεύμα συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος και προσέθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά» από μια συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε «λίγο δρόμο ακόμα».

Σόιμπλε: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα για να λάβει την δόση των 2 δις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία σήμερα, αλλά θα ακούσουμε τι έχουν να πουν οι θεσμοί».

Eurogroup - συνεδρίαση - τραπέζι

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική μνεία στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων για την κάλυψη του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επαναφέροντας στο τραπέζι άλλο ένα «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.

Κάζιμιρ: Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω βάσει χρονοδιαγράμματος

Αν και τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών ήταν ενθαρρυντικά, όπως σημείωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ, «βρισκόμαστε ξανά σε ένα σημείο στο οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πίσω βάσει χρονοδιαγράμματος».

Κατά συνέπεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, υπάρχουν ζητήματα που καθυστερούν για την ώρα την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σαπέν: Η Γαλλία θέλει να επιτευχθεί συμφωνία

Υποστηρικτικός στις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Bloomberg τόνισε ότι «η Ελλάδα καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Έχει σεβαστεί τη συμφωνία του Ιουλίου».

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του αποψινού Eurogroup ο κ. Σαπέν είπε, «ένα ακανθώδες ζήτημα παραμένει: Η κατάσχεση των σπιτιών για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους» και συμπλήρωσε, «θέλω σήμερα να επιτευχθεί συμφωνία. Η Γαλλία θέλει μια συμφωνία σήμερα».

Eurogroup - συνεδρίαση - τραπέζι - Luis de Guindos - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Λουίς ντε Γκίντος

Έχει μεγάλη βαρύτητα, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η σημερινή δήλωση του Σαπέν ανεξάρτητα εάν υπάρχει σήμερα θετική κατάληξη ή μετατεθεί το θέμα για τις επόμενες 2-3 ημέρες:

  • Πρώτον, γιατί είναι η πρώτη φορά που πριν από το Eurogroup, βγαίνει ένας Ευρωπαίος και λέει ότι πρέπει να συμφωνήσουν και  ανατρέπει τη θέση Ντάισελμπλουμ.
  • Δεύτερον, γιατί παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων στα «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας πως δεν μπορούμε να ζητάμε πράγματα από την Ελλάδα που δεν ζητάμε από άλλες χώρες.

Αυτή η στάση υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι πως είναι απόρροια και των χθεσινών επαφών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα θα αναζητήσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Oικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος:

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν:

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ:

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν:

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλιούνα:

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο