Τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς
Στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα «αγκάθια» του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των σοβαρών διαφορών που υπάρχουν για τα φλέγοντα ζητήματα, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να επέλθει συμφωνία.
Η συνεδρίαση του EuroWorking Group «ναυάγησε» νωρίτερα, δεδομένης της απόστασης που χωρίζει την ελληνική πλευρά και τους δανειστές σε μια σειρά καυτών ζητημάτων. Τα ζητήματα «αγκάθια» όπως οι πλειστηριασμοί α κατοικίας και η φορολόγηση του τζόγου ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τις συζητήσεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας να βρεθούν λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιόδοξο κλίμα στην κυβέρνηση για πιθανό συμβιβασμό για τα δύο αυτά θέματα, γι αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να ποντάρει στην «παράταση».
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η νέα πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών μειώνει το χάσμα απόψεων των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, από 72,4% που ήταν το δίχτυ προστασίας της προηγούμενης ελληνικής πρότασης. Οι δανειστές, κατά άλλους κύκλους, μάλλον έχουν αναθεωρήσει για το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών που δικαιούνται προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα ανέλθει τελικά του 40% που υποστήριζαν προσφάτως.
Διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν στο θέμα των αντικειμενικών αξιών. Η ελληνική πλευρά -βάσει εκτιμήσεων- έχει πέσει από τα 200.000 ευρώ στα επίπεδα των 150.000-180.000 ευρώ. Η τελευταία, επισήμως, γνωστή πρόταση των δανειστών αφορά σε κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, αν και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης οι θεσμοί έκαναν λόγο για βελτιωμένη πρόταση η οποία κλείνει -σε κάποιο βαθμό- την ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών.