Νέες επιβαρύνσεις από το 2016 φέρνει το περιουσιολόγιο
Νέες επιβαρύνσεις έρχονται από το 2016 για τους φορολογούμενους. Το υπουργείο οικονομικών προωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή ενός γενικευμένου φόρου περιουσίας, στον οποίον θα υπαχθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ακόμη και όσα κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας έχουν στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς επίσης και όλα τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε επενδύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις στο εσωτερικό.
Ο νέος αυτός φόρος περιουσίας προορίζεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με την ίδια ακριβώς αποδοτικότητα σε έσοδα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ ετησίως, όσα ακριβώς και ο ΕΝΦΙΑ.
Στο νέο φόρο περιουσίας θα υπόκεινται οι αξίες των ακινήτων, των επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων, των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών, των ομολόγων και των λοιπών επενδύσεων που έχει κάθε Έλληνας φορολογούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πλην των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, όπως επίσης και τα χρήματα που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα στα σπίτια.
Προκειμένου να φορολογηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια θα καταρτιστεί πρώτα το περιουσιολόγιο, μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιεύσεων των Ελλήνων φορολογουμένων και τελικά τον ορθό υπολογισμό του νέου φόρου.
Παράλληλα, υπάρχει και σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο ενω οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα που θα φτάνουν ή και θα ξεπεπνούν την αξία τους.
Νόμος για οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων
Πριν από την κατάρτιση του περιουσιολογίου θα τεθεί σε εφαρμογή νόμος με τον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς κεφάλαια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια. Τα κεφάλαια που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τη στιγμή που τα ποσά αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν, θα έχουν πλέον νομιμοποιηθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων ετών.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσει το «κτίσιμο» του περιουσιολογίου. Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώσει από τις δικές του βάσεις δεδομένων όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την περιουσία κάθε φορολογούμενου. Τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο διαδίκτυο, στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο στο σύστημα TAXISNET.
Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους φορολογούμενους, με ηλεκτρονικά μηνύματα που θα αποστείλει στα e-mail τους, να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, τα οποία θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς τους στο TAXISNET ή να τα τροποποιήσουν αφαιρώντας ή προσθέτοντας δεδομένα ή διορθώνοντας τα ήδη αναρτημένα δεδομένα.