Πλειστηριασμοί ακινήτων
Δημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2015 14:22 | Ανανέωση: 22 Οκτωβρίου 2015 20:41“Ρήξη” με τους δανειστές για τα “κόκκινα δάνεια”
Του Νίκου Ρογκάκου
Σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται Κυβέρνηση και κουαρτέτο δανειστών σε ότι αφορά τα όρια για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και την προστασία δανειοληπτών, μέσω του «Νόμου Κατσέλη».
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, στη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, το κλίμα που επικράτησε ήταν χαώδες και συγκρουσιακό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν να κατεβάζουν τα όρια για να μένει κάποιος ή να υπαχθεί στον «Νόμο Κατσέλη».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου, δεν δέχονται η αξία του ακινήτου να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ενώ «κρατούν στο τραπέζι» και την αρχική τους πρόταση το όριο να τεθεί στις 60.000-70.000 ευρώ, θέλοντας ν δείξουν πόσο πολύ μπορούν να σκληρύνουν την στάση τους.
Για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά σύμφωνα με τους δανειστές δεν πρέπει το ετήσιο εισόδημα να ξεπερνά τις 8.180 ευρώ για ένα άτομο, τις 13.917 ευρώ για το ζευγάρι, τις 16.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια με επιπλέον ποσό 3.350 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο μέχρι και τα τρία παιδιά.
Η ελληνική αντιπρόταση
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η αξία του ακινήτου να οριστεί στα 200.000 ευρώ για το ένα άτομο, τις 250.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον αξία 25.000 για κάθε παιδί της οικογένειας, ενώ επιμένει το όριο για το οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να τεθεί στις 35.000 ευρώ.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση προτείνει το ύψος των χρεών του οφειλέτη να φθάνουν τις 200.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές δεν δέχονται σε καμία περίπτωση οι οφειλές να ξεπερνούν τις 120.0000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση παρέχει «ομπρέλα» προστασίας από τον πλειστηριασμό, μέσω του διακανονισμού χρεών, στο 72,4% των δανειοληπτών, ενώ η θέση στην οποία εμμένει το κουαρτέτο των δανειστών «καλύπτει» μόλις το 17,3% των δανειοληπτών.
Κυβέρνηση: θα μείνουμε ανυποχώρητοι
Μετά το τέλος της άκαρπης σημερινής συνάντησης του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμαινε με νόημα ότι "η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της και δεν υποχωρεί", συμπληρώνοντας ότι "εάν δεν επέλθει συμφωνία, υπάρχει και η πολιτική λύση".
Κουαρτέτο και ελληνική πλευρά όρισαν νέα συνάντηση για αύριο στις 13:00, με την Κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι "το νέο καθεστώς που θα συμφωνηθει, θα αφορά όσους κάνουν αιτήσεις για υπαγωγή στον "νόμο Κατσέλη" απο εδώ και στο εξής". Για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση, περίπου 130.000 οφειλέτες, θα ισχύει το παλιό καθεστώς".
Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος, στην συνάντηση με τους δανειστές δεν έγινε συζήτηση για παραχώρηση δανείων σε "distress funds" του εξωτερικού.
“Ανοιχτά” μένουν και τα ενεργειακά
Εν τω μεταξύ, «ανοικτά» παραμένουν τα ενεργειακά θέματα στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι έχει συμφωνηθεί καταρχήν πως δεν συζητείται θέμα ιδιωτικοποίησης, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλλει η Κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις παραμένουν ακόμη τα θέματα των δημοπρασιών λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) , του μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση ισχύος, καθώς και το μέτρο της διακοψιμότητας, που προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια της βιοτεχνίας και βιομηχανίας, με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης τους σε περιόδους αιχμής και αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η καθυστέρηση οφείλεται στους θεσμούς, οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις σχετικές προτάσεις της Κυβέρνησης.
Και το Δημόσιο επί τάπητος
Μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα δύο νομοσχέδια (κινητικότητα και αξιολόγηση) καθώς και το νέο μισθολόγιο που τελεί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι θεσμοί ζήτησαν να μάθουν μισθολογικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κινητικότητα και έως τις 15 Νοεμβρίου θα γίνει το ίδιο για την αξιολόγηση και το μισθολόγιο, δύο θέματα που ενδεχομένως να περιλαμβάνονται στα δεύτερα προαπαιτούμενα.