LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2015 13:21 | Ανανέωση: 15 Οκτωβρίου 2015 16:37

“Μυστικό ραντεβού” Τσακαλώτου με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την συνάντηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών. Πολλά και «καυτά» τα θέματα της ατζέντας.

Νταλίπ Σινγκ - Ευκλείδης Τσακαλώτος

Συνέχεια στην στενή επαφή που έχει αποκτήσει η Κυβέρνηση με τις ΗΠΑ αποτελεί το ραντεβού του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αναπληρωτή Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σινγκ, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Πρόκειται για μια συνάντηση η οποία κρατήθηκε "μυστική" ακόμη κι απο τους διαπιστευμένους οικονομικούς συντάκτες, οι οποίοι έκπληκτοι είδαν να μπαίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ο αμερικανός αξιωματούχος και η συνοδεία του.

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τα ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον ομόλογο του των ΗΠΑ, Τζακ Λιού και την Κριστίν Λαγκάρντ στην Χιλή, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από όπου βγήκε "κοινό μήνυμα" για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και για την συνεπή τήρηση των προαπαιτούμενων πχ. για τις συντάξεις, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, μέρος των οποίων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στην Βουλή.

Η "καυτή ατζέντα"

Κύριο θέμα συζήτησης στην συνάντηση Τσακαλώτου-Σινγκ αναμένεται να αποτελέσει η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση για τις οποίες, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει ΗΠΑ και άλλοι δανειστές, είναι η πρόωθηση σειράς μεταρρυθμίσεων που αφορούν την απελευθέρωση αγορών κι επαγγελμάτων και αλλαγές στις εργασικές σχέσεις, καθώς και η σταθερότητα του φορολογικού περιβάλλοντος.

Κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες προφανώς θα έχει το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέμα για το οποίο υπάρχουν σήμερα κρίσιμες επαφές στην Φρανφούρτη, με στόχο να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να επιτραπεί η δυναμική επανεκκίνηση της χρηματοδότησης επενδυτικών πλάνων.

Απο την ατζέντα δεν θα λείψουν και οι συζητήσεις που αφορούν τα ενεργειακά και τις εξελίξεις γύρω απο τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και επιδιώκουν πλήρες πάγωμα σειράς σχεδίων της ελληνικής πλευράς. Για αυτό το θέμα υπήρξε χθες συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με  Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα ενεργειακά. 

Η "κατόπιν εορτής" ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Αργότερα το απόγευμα κι αφού είχε γίνει πλέον γνωστό ότι έγινε η συνάντηση, απο το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συνάντησε σήμερα στις 13.00, στο υπουργείο,  το Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. κ. Daleep  Singh, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. David D. Pearce.

Κατά τη συνάντηση, η οποία εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την πρόοδο του προγράμματος, την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, την πορεία προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το θέμα του χρέους.

Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ύπαρξη απόλυτης ομοφωνίας για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να διαγράφεται πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.  

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τον κ. Singh ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και επεσήμανε ότι θα πρέπει και οι θεσμοί από την πλευρά τους να επιδείξουν ευελιξία σε εκκρεμή θέματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Ανήλικη εκδιδόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-Συνελήφθη 30χρονος για ασελγείς πράξεις20:23Super League: Ξέσπασε στο δεύτερο ο Ολυμπιακός, 5-0 τον Πανσερραϊκό20:09Αταμάν: Αν είμαι σε τελικό, θα κερδίσω. Είμαι ο κορυφαίος προπονητής της δεκαετίας στην Ευρώπη19:55Κηφισιά: Φωτιά σε αποθήκη εργοστασίου - Εκτροπή της κυκλοφορίας19:41Ευρωμπάσκετ 2025: Με ξέφρενο γλέντι και χορεύοντας… συρτάκι πανηγύρισαν την πρόκριση οι Τούρκοι19:24ΔΕΘ - Νίκος Ανδρουλάκης: Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει στην ομιλία του19:07Ισπανία: Δεκατέσσερις τραυματίες από έκρηξη σε καφέ της Μαδρίτης (εικόνες)18:50ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου18:33Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του18:19ΗΠΑ: Ο Τραμπ βγάζει την Εθνοφρουρά και στην Λουιζιάνα18:05Ρόδος: Συνελήφθη γνωστή influencer για κατοχή ροζ κοκαΐνης17:50Σεισμός στην Καλαμάτα: Σαν σήμερα τα φονικά Ρίχτερ (εικόνες)17:36Πάτρα: Αιματηρή συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο - Τι βλέπουν οι Αρχές17:21Φωτιά στην Ηλεία17:07Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος16:53Ουκρανία: Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση16:39Ο μηχανισμός τουρκικής προπαγάνδας και τα F-35 του Ισραήλ και της Ελλάδας16:23ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 19 Σεπτεμβρίου16:08Τραμπ: Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο – Απειλή για νέες κυρώσεις στη Ρωσία15:53ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις ειδικό εποχικό επίδομα 202515:35
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο