LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2015 13:21 | Ανανέωση: 15 Οκτωβρίου 2015 16:37

“Μυστικό ραντεβού” Τσακαλώτου με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την συνάντηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών. Πολλά και «καυτά» τα θέματα της ατζέντας.

Νταλίπ Σινγκ - Ευκλείδης Τσακαλώτος

Συνέχεια στην στενή επαφή που έχει αποκτήσει η Κυβέρνηση με τις ΗΠΑ αποτελεί το ραντεβού του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αναπληρωτή Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σινγκ, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Πρόκειται για μια συνάντηση η οποία κρατήθηκε "μυστική" ακόμη κι απο τους διαπιστευμένους οικονομικούς συντάκτες, οι οποίοι έκπληκτοι είδαν να μπαίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ο αμερικανός αξιωματούχος και η συνοδεία του.

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τα ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον ομόλογο του των ΗΠΑ, Τζακ Λιού και την Κριστίν Λαγκάρντ στην Χιλή, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από όπου βγήκε "κοινό μήνυμα" για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και για την συνεπή τήρηση των προαπαιτούμενων πχ. για τις συντάξεις, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, μέρος των οποίων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στην Βουλή.

Η "καυτή ατζέντα"

Κύριο θέμα συζήτησης στην συνάντηση Τσακαλώτου-Σινγκ αναμένεται να αποτελέσει η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση για τις οποίες, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει ΗΠΑ και άλλοι δανειστές, είναι η πρόωθηση σειράς μεταρρυθμίσεων που αφορούν την απελευθέρωση αγορών κι επαγγελμάτων και αλλαγές στις εργασικές σχέσεις, καθώς και η σταθερότητα του φορολογικού περιβάλλοντος.

Κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες προφανώς θα έχει το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέμα για το οποίο υπάρχουν σήμερα κρίσιμες επαφές στην Φρανφούρτη, με στόχο να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να επιτραπεί η δυναμική επανεκκίνηση της χρηματοδότησης επενδυτικών πλάνων.

Απο την ατζέντα δεν θα λείψουν και οι συζητήσεις που αφορούν τα ενεργειακά και τις εξελίξεις γύρω απο τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και επιδιώκουν πλήρες πάγωμα σειράς σχεδίων της ελληνικής πλευράς. Για αυτό το θέμα υπήρξε χθες συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με  Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα ενεργειακά. 

Η "κατόπιν εορτής" ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Αργότερα το απόγευμα κι αφού είχε γίνει πλέον γνωστό ότι έγινε η συνάντηση, απο το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συνάντησε σήμερα στις 13.00, στο υπουργείο,  το Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. κ. Daleep  Singh, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. David D. Pearce.

Κατά τη συνάντηση, η οποία εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την πρόοδο του προγράμματος, την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, την πορεία προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το θέμα του χρέους.

Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ύπαρξη απόλυτης ομοφωνίας για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να διαγράφεται πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.  

Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τον κ. Singh ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και επεσήμανε ότι θα πρέπει και οι θεσμοί από την πλευρά τους να επιδείξουν ευελιξία σε εκκρεμή θέματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Την Τρίτη επιστρέφει στην Αθήνα ο Λαφόν19:04Παναθηναϊκός: Οι πράσινοι θέλουν να ενισχύσουν την μεσαία γραμμή τους με τον Κραλ της Ουνιόν Βερολίνου18:50EE: Αν οι ΗΠΑ καταλάβουν την Γροιλανδία, θα είναι το τέλος του ΝΑΤΟ18:36Χανιά: Στην εντατική 33χρονος μετά από τροχαίο (εικόνες)18:22Ασπρόπυργος: Άγνωστοι έβαλαν φωτιές και επιτέθηκαν με πέτρες σε αστικό λεωφορείο18:08Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:54"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" από την κατάθεσή της για τον θάνατο του Παναγιωτάκη17:44Αλεξανδρούπολη: Στις 68 οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταιγίδα 17:34Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν17:24Σάντσεθ σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα πέρασε από την κρίση του ευρώ και έφτασε στο να προεδρεύει στο Eurogroup17:14Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση 116 κρατουμένων17:04Μητσοτάκης από Ισπανία: Σήμερα οι χώρες του Νότου πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη της ΕΕ16:54AirBnB: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ τα εισοδήματα - Μπαράζ διασταυρώσεων16:44Θεσσαλονίκη: Δράση υποστήριξης αστέγων από τον Ερυθρό Σταυρό λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών16:34Πιερρακάκης- Τασούλας: Στόχος μας είναι το 2026 η ανάπτυξη να φτάσει σε κάθε σπίτι16:24Φωτιά σε διαμέρισμα στο Ίλιον16:14Τένις - WTA: Η Μαρία Σάκκαρη στην 52η θέση - Αποκλείσθηκε στην Αδελαΐδα16:04Ο πάπας Λέων συναντήθηκε με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο15:54"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείς15:44Ιράν: Συνεχίζουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Ο Τραμπ "ανοίγει παράθυρο" για διάλογο15:34
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο