Αγώνας δρόμου για την πρώτη αξιολόγηση
Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου επιδιώκει ο πρωθυπουργός, καθώς οι επόμενες 30 ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς του να προσκομίσουν μέχρι σήμερα σημειώματα με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στο πρώτο πακέτο μέτρων, ώστε να ετοιμαστεί το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" με τα 48 προαπαιτούμενα. Τα ενημερωτικά σημειώματα συγκεντρώνονται από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβει το νομοσχέδιο την τελική του μορφή, η οποία δεν θα εξαντλείται σε ένα και μόνο άρθρο.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τηρουμένων των προθεσμιών, να μην επαναληφθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν κατά τη συζήτηση και ψήφιση προηγουμένων νομοθετημάτων». Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και η Βουλή, η οποία με ταχύτατες διαδικασίες προχώρησε στη συγκρότηση των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στόχος είναι οι επιτροπές να εκλέξουν προεδρεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αναλάβουν έργο.
«Δεν είναι στις προθέσεις μας το ένα άρθρο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλείνοντας τα σενάρια που ήθελαν το πρώτο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα να φτάνει στη Βουλή με μια τέτοια μορφή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική προθεσμία για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η 15η Οκτωβρίου, δεν αποκλείουν ωστόσο απώτατο χρονικό όριο να είναι τελικά η 17η του μηνός.
Αν και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, αναζητούνται ακόμη τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και τη φορολογία των αγροτών. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση αναφέρει ότι ήδη έχει βρεθεί λίστα από ισοδύναμα.
Λίγες ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, από την μακρινή Λίμα του Περού, έρχονται πάντως «μαντάτα» που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση εξόδου της χώρας από την κρίση. Η Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι χρειάζεται να συντρέξουν δύο σημαντικότατες προϋποθέσεις, προκειμένου να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας. Μια εξ αυτών είναι η βιωσιμότητα του χρέους, θέμα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές που έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Τζακ Λιού, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Περού.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει πως μια συμφωνία για συνολική και άμεση απομείωση του χρέους δεν είναι πιθανότατα η καλύτερη λύση. «Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “αυξημένα όρια” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να προκύψουν σε 15 χρόνια...», εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μαζί με τον κ. Τσακαλώτο, στη Λίμα θα βρεθεί και ο υπουργός Εργασίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, θα έχει επαφές με τα στελέχη του Ταμείου, στον απόηχο της Έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία οι αναλυτές του Ταμείου θεωρούν «σίγουρο» το νέο ψαλίδι στις συντάξεις στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέο ΕΝΦΙΑ για το 2016, με σημαντικές αλλαγές, αλλά με σταθερό τον στόχο των εσόδων, που προβλέπει είσπραξη 2,65 δις ευρώ, επιχειρώντας έναν συγκερασμό από μοντέλα φορολόγησης ακινήτων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.
Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών άρχισαν να φτάνουν στην Αθήνα, με τους επικεφαλής του κουαρτέτου να αναμένονται περί τα τέλη του μηνός για την τελική φάση της αξιολόγησης κι ενώ θα εκκρεμεί η προώθηση του δεύτερου πακέτου των σκληρών προαπαιτούμενων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι βασικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό, όπου, μεταξύ άλλων, έρχονται: ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα, αύξηση της φορολόγησης των αγροτών και των εισοδημάτων από ενοίκια και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Ο πρωθυπουργός από πλευράς του έχει συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, να διεξαχθεί το συνέδριο μέσα στον Φεβρουάριο.
Επιπλέον, θα εισηγηθεί στην ΚΕ να αποφασίσει την πραγματοποίηση καμπάνιας εγγραφής νέων μελών εν όψει και του συνεδρίου, με το σκεπτικό που έχει αναπτυχθεί και σε άλλες συνεδριάσεις, για αντιστοίχηση της οργανωμένης βάσης του κόμματος με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου αναμένεται να εκλεγεί νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, με φαβορί τον γραμματέα Οργανωτικού Παναγιώτη Ρήγα, ενώ θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις της Πολιτικής Γραμματείας.