Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακινήτων από το 2016
Νέο ΕΝΦΙΑ για το 2016, με σημαντικές αλλαγές, αλλά με σταθερό τον στόχο των εσόδων, που προβλέπει είσπραξη 2,65 δις ευρώ, σχεδιάζει ήδη το οικονομικό επιτελείο, επιχειρώντας έναν συγκερασμό από μοντέλα φορολόγησης ακινήτων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.
Όλα αυτά την ώρα που από το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου θα αρχίσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, στον οποίο δεν προβλέπονται ουσιαστικές αλλαγές, παρά μόνο μειώσεις και απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών.
Τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια», η μορφή και το περιεχόμενο των οποίων οριστικοποιήθηκε χθες, αναμένεται ότι θα έχουν φθάσει το αργότερο ως τις 20 Οκτωβρίου σε 6,1 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα έχουν στην διάθεση τους το πολύ δύο εβδομάδες για να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις, που θα λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.
Τι αλλάζει στην φορολόγηση ακινήτων
Βασικοί άξονες της νέας μεθόδου φορολόγησης των ακινήτων, που προϋποθέτει, σύμφωνα με όσα είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, την σύγκλιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές , η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο, είναι η ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών και η ταυτόχρονη κύλιση βαρών σε «έχοντες και κατέχοντες».
Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ο νέος ΕΝΦΙΑ ή Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ή όπως αλλιώς ονομαστεί ο φόρος ακινήτων προβλέπει σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την μείωση του αφορολογήτου ορίου, πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, από τις 300.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 250.000 ή 200.000 ευρώ και με συντελεστές που να ξεκινούν από 0,3% και φτάνουν έως και 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες, έναντι συντελεστών 0,1% έως 1% που ισχύουν σήμερα.
Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή ακίνητα σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, παράλληλα όμως λένε οι εισηγήσεις, θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση του φόρου ακινήτων σε περιοχές με μικρή αντικειμενική αξία. Στις προβολές που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται και η πιθανότητα περαιτέρω έκπτωσης του νέου φόρου για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Ο ΕΝΦΙΑ Εξωτερικού
Προ των πυλών είναι η φορολόγηση ακινήτων στο εξωτερικό που κατέχουν Έλληνες, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 3.200, όπως επεσήμανε χθες ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για υιοθέτηση του ιταλικού μοντέλου και του περιβόητου «μοντέλου Μόντι».
Το σχέδιο που μελετάται είναι οι εν λόγω ιδιοκτήτες να φορολογηθούν βάσει κλίμακας, με συντελεστές που μπορεί να φθάνουν ως και το 3%, όμως αφού προηγηθεί συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ Εξωτερικού με τους φόρους που έχουν καταβληθεί για τα ακίνητά αυτά στην χώρα όπου βρίσκονται.
Στο θέμα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM: