LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Υπουργείο Οικονομικών

Δημοσίευση: 04 Οκτωβρίου 2015 17:48

Το κυβερνητικό σχέδιο για την πώληση 30.000 καταπατημένων ακινήτων

Έρχεται νομοσχέδιο που επιτρέπει την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου. Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης. 

ακίνητα - ευρώ

Ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου που είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη του 2014 και το οποίο δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη Βουλή βγάζει από το «ψυγείο» το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Το εν λόγω νομοσχέδιο επιτρέπει την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία ανέρχονται κατά πολλούς σε περισσότερα από 20.000, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 30.000 ακίνητα, εφόσον υπάρξει πλήρης καταγραφή για το ποια είναι η περιουσία του Δημοσίου που έχει καταπατηθεί εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου», αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν διορθωτικές μετατροπές του παλαιότερου νομοσχεδίου και θα το καταθέσουν στο τραπέζι των δανειστών ως ισοδύναμο για σκληρά μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο «λογαριασμός» από το «πωλητήριο» σε 20.000 δημόσια ακίνητα μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και ίσως φτάσει και το 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την ανταπόκριση των καταπατητών.

Αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην «Ημερησία του Σαββάτου» τονίζει ότι το νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα είναι εξαιρετικά σημαντικό και με καθαρή στόχευση για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την είσπραξη εσόδων για το κράτος. Με κάποιες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, μπορεί να αποτελέσει το «κρυφό χαρτί» της κυβέρνησης Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, είναι ένα μέτρο που θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρεται, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου φέρεται έτοιμη να προχωρήσει το νομοσχέδιο και έχει ήδη παραγγείλει βελτιώσεις, οι οποίες θα αφορούν τις δόσεις και τις διευκολύνσεις που θα παρέχονται σε καταπατητές -κυρίως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα- ώστε να πληρώσουν και να αγοράσουν από το κράτος εκτάσεις που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να διεκδικήσει. Θα μπορεί όμως έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου να παραχωρεί τίτλους ιδιοκτησίας, να γεμίσει τα κρατικά ταμεία και να λήξει μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Ακίνητα - Χρήματα - Ευρώ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με βάση το νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο, αλλά πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές προς όφελος των φτωχών καταπατητών προβλέπονται τα εξής:

• Ο κάτοχος ακινήτου με ή και χωρίς τίτλους που είναι δημόσιο ή ανταλλάξιμο και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου δικαιούται να καταθέσει αίτηση εξαγοράς στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες. Ο χρόνος που θα δοθεί είναι ένα έτος από την ψήφιση του νόμου, εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται η ένταξη στη ρύθμιση όσων διαθέτουν δημόσια έκταση επί τουλάχιστον μία χωρίς διακοπή, περίοδο και μέχρι την 31/12/2013 και εφόσον η κατοχή συνεχίζεται μέχρι και την έναρξη του νόμου. Ετσι θα εξαιρεθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση οι νέοι καταπατητές οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά, πιθανότατα με τσουχτερά πρόστιμα ή ακόμη και αποβολή τους από το ακίνητο, ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και φυσικά κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, άλλη θα είναι η αντιμετώπιση ενός καταπατητή μιας μικρής γεωργικής έκτασης που τη χρησιμοποιεί για καλλιέργεια κι άλλη ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος που έχει κατασκευάσει εγκαταστάσεις σε παραλίες ή σε δημόσια ακίνητα.

• Μπορούν να εξαγορασθούν: α) Αστικά ακίνητα. Για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, έκταση μέχρι πέντε στρέμματα. Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης ή για οικισμούς που προϋφίστανται του έτους 1923, έκταση ίση με το ελάχιστο εμβαδόν αρτίου, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξαγορά συνεχόμενης έκτασης, εφόσον αυτή καλύπτεται από μόνιμα κτίσματα. β) Επί αγροτικών ακινήτων, ενιαία έκταση μέχρι δέκα στρέμματα και μέχρι είκοσι στρέμματα συνολικά.

• H εξαγορά ακινήτου επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά. Θα δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία που ο καταπατητής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων. Είναι δηλαδή διπλή η διαδικασία και φυσικά διαφορετικό το κόστος της εξαγοράς.

• Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται:

α) Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ώστε το τελικό κόστος να είναι μικρότερο. Αλλωστε οι υπάρχουσες τιμές είναι εξωπραγματικές και πολλές φορές έως και 70% πάνω από τις εμπορικές, ειδικά για αστικές περιοχές.

β) Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος.

Ακίνητα 

«Μυστήριο» η καταπατημένη δημόσια περιουσία

Ακόμη και εν έτει 2015 το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να πει με σαφήνεια πόσα είναι τα ακίνητα που κατέχει και διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε. και φυσικά το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως τονίζει η «ΗτΣ», παλιότερα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 80.000 ακίνητα, αργότερα υπήρξε μια πιο συντηρητική πρόβλεψη για χαρτοφυλάκιο 71.000 - 72.000 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά το 35% υπολογίζεται ότι είναι καταπατημένο, δηλαδή περίπου 25.000 ακίνητα.

Οι σημερινές προβλέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών αναφέρουν ότι τελικά θα μπορούσαν να πωληθούν έναντι χαμηλού τιμήματος περί τα 20.000 ακίνητα που έχουν καταπατηθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν καταπατημένα σπίτια, κτίρια γραφείων αλλά και χιλιάδες γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα, παραλίες, παραθαλάσσιες εκτάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι παραλίες Κουλούρας στη Λάρισα, Πλατανιά Ρεθύμνου, Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική, το Βαρθολομιό στον Ν. Ηλείας, αλλά και ακίνητα στην Πλάκα που είχαν καταπατηθεί από δημόσιο φορέα.

Για εξαγορές έως 100.000 ευρώ - Πότε και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 10%

Επί του τιμήματος εξαγοράς και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ το προηγούμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με την «Ημερησία», προέβλεπε την παροχή έκπτωσης 10%, εφόσον:

α) Υφίσταται κτίσμα έως 120 τ.μ., ή 140 τ.μ., σε περίπτωση πολυτέκνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία του αιτούντος.

β) Ο ίδιος ο αιτών ή προστατευόμενο μέλος της οικογενείας του είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.

Η ανωτέρω έκπτωση παρέχεται αυτοτελώς για κάθε μία των ανωτέρω περιπτώσεων και εφόσον ο αιτών κατά τα 5 προηγούμενα της υποβολής της αιτήσεως οικονομικά έτη δεν δήλωσε εισόδημα μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ. Το πέραν του ποσού των 100.000 ευρώ τμήμα του τιμήματος εξαγοράς καταβάλλεται χωρίς τις παραπάνω εκπτώσεις. Υπάρχει περίπτωση αλλαγής στο σημείο αυτό, ώστε οι πολύτεκνοι, άνεργοι και οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να ωφεληθούν από μεγαλύτερη έκπτωση.

• Σε περίπτωση μεταβίβασης του εξαγορασθέντος ακινήτου πριν από την παρέλευση πέντε ετών από την ημερομηνία της εξαγοράς, ανακαλούνται αυτοδικαίως οι παρασχεθείσες κατά τα ανωτέρω εκπτώσεις και ο αιτών υποχρεούται να καταβάλει το ποσό της έκπτωσης σε μία δόση.

• Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι το τίμημα εξαγοράς καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε διμηνιαίες δόσεις, ελάχιστου ποσού 800 ευρώ η κάθε μία. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, παρέχεται έκπτωση 5%. Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, πιθανότατα να χρησιμοποιηθούν κοινωνικά κριτήρια ώστε να δοθούν περισσότερες δόσεις και το ελάχιστον ποσό να πέσει κάτω από τα 800 ευρώ. Μια σκέψη είναι να υπάρξει διαχωρισμός ανάλογα με τη χρήση του καταπατημένου ακινήτου. Όταν χρησιμοποιείται για καλλιέργειες και κτηνοτροφία η έκπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη ενώ αν υπάρχει οικονομική αδυναμία η δόση θα μπορούσε να μειωθεί στο 50% το δίμηνο.

• Για τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε καταπατημένες εκτάσεις θα εξεταστούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε προσαύξηση της αξίας εξαγοράς κατά 20%. Πλην όμως για τα κτίσματα αυτά τρέχουν παράλληλες διατάξεις νομιμοποίησης από τον νόμο για τα αυθαίρετα, όποτε για τον προσδιορισμό της αξίας θα λαμβάνεται υπόψη η αρχή της αναλογικότητας για τα κτίσματα και τη γη κατά περίπτωση.

• Θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα ακίνητα εκτός σχεδίου που είναι άρτια και οικοδομήσιμα αλλά και για τους οικισμούς που εφαρμόζεται το μεικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

• Διαχωρισμός αυθαίρετου χρήστη δημόσιου κτήματος ή ανταλλάξιμης περιουσίας αλλά και πρόβλεψη δυνατότητας εξαγοράς ακινήτων που έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα ή ρυμοτομούμενα και δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. δέκα ή είκοσι χρόνια).

• Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης για κάποιο καταπατημένο ακίνητο ανέρχεται στα 3.000 ευρώ το τ.μ. και η κατώτατη τιμή ζώνης του διαμερίσματος είναι 900 ευρώ το τ.μ. η εξαγορά θα γίνει στη δεύτερη και χαμηλότερη τιμή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία30ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμούΧθες 16:39 | Ειδήσεις

Πόσα χρήματα άντλησε ο ΟΔΔΗΧ. Υπερδεκαπλάσια η προσφορά από επενδυτές. Για ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης,

Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)Χθες 21:53 | Ειδήσεις

Μέχρι πόσα μέτρα θα μπορούν να είναι υψηλότερα και ποια κτήρια, σύμφωνα με την τροπολογία για τον Οικοδομικό Κανονισμό, μετά από το κύμα αντιδράσεων.

POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τουςΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Υπάρχει ακόμη ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου στα όσα προβλέπει ο νόμος και είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.

Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του ΑεροδρομίουΧθες 21:53 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αεροδρομίου. Πότε περνά και στα υπόλοιπα ΜΜΜ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο