LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΠρόσωπαΔημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2015 13:44

Σταθάκης: Έρχεται η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου

Δημόσια Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου θα βαθμολογεί τη δανειοδοτική δυνατότητα οφειλετών και δανειοληπτών. Νέος θεσμός τοπικών «κέντρων ενημέρωσης για χρέη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Τα χαρακτηριστικά που θα έχει το μόνιμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τη στήριξη των ευάλωτων οφειλετών στις τράπεζες, που θα θεσπίσει η κυβέρνηση, περιγράφει σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σημειώνοντας ότι «το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι το Νοέμβριο».

Όπως εξηγεί ο υπουργός θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός των τοπικών «κέντρων ενημέρωσης για χρέη». «Τα κέντρα θα διοικούνται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα προσφέρουν στον δανειολήπτη πληροφορίες για τα δικαιώματα τις υποχρεώσεις και τις επιλογές που έχει σχετικά με τη διαχείριση των χρεών του. Η πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα θα είναι δωρεάν για όλους. Επιπρόσθετα τα κέντρα αυτά θα παρέχουν συνολικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων σε κάθε περιφέρεια. Επιπλέον, από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, οργανώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας», σημειώνει ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρεται επίσης στη δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, «ενός δημόσιου φορέα, ο οποίος θα έχει πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, όπως σήμερα έχει μόνο το δικαστήριο, και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αντικειμενικό εργαλείο, που θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει τα δάνεια του. Ταυτόχρονα θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του, ενώ το δάνειο του θα μπαίνει σε κλίμακα αξιολόγησης».

«Με πιο απλά λόγια», εξηγεί ο υπουργός, «ο δανειολήπτης που θέλει να ρυθμίσει το δάνειο του ή να συνάψει σύμβαση για νέο θα μπορεί να απευθύνεται στην Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, η οποία και θα βαθμολογεί τη δανειοδοτική του ικανότητα. Με αυτό το βαθμό θα απευθύνεται στην τράπεζα, η οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητεί για παράδειγμα τη δυνατότητα».

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ αναφέρει ότι η συνολική απορρόφηση της περιόδου 2007 – 2013 φτάνει στο 91,7% (20,3 δισ. ευρώ) ενώ μετά την επανέναρξη τους από την 1η Αυγούστου η αποδέσμευση πόρων φτάνει στα 10 – 15 εκατομμύρια ημερησίως «που πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν απορροφηθεί πόροι ενός δισ. ευρώ». Ενώ για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 σημειώνει ότι «οι προαπαιτούμενες ενέργειες προχωρούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος και τα επιχειρησιακά προγράμματα είναι πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα»

Σχετικά με σχέδιο ανάπτυξης της χώρας ο κ. Σταθάκης δηλώνει ότι «το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με στόχο να εισαχθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο» ενώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς απαριθμεί «το δάνειο από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ενός δισ. € του οποίου τα πρώτα 300 εκατομ. ευρώ δόθηκαν χθες» και θέτει ως στόχο «μέχρι το τέλος του έτους να διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω του ΠΔΕ και των ΕΣΠΑ πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ.»

Ο κ. Σταθάκης συναρτά την πλήρη άρση των capital controls με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «η οποία θα γίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του χρόνου».

Για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «είναι και θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το άνοιγμα του σε πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται τόσο στον κεντρώο όσο και τον αριστερό χώρο αποτελεί μόνιμη στρατηγική μας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιεράπετρα: Κοράκι άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την πόλη18:32Δασμοί: Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα18:19 Σωματείο ΕΛΙΖΑ: Λαχειοφόρος αγορά 2025 - Κάθε λαχνός μετράει18:06Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:50Λιβαδειά - Μητσοτάκης: Τα επόμενα δύο χρόνια θα δείτε την οικονομική πολιτική να αντανακλάται στο δικό σας πορτοφόλι17:36Εκάλη: Κλειστή η κυκλοφορία στη Θησέως - Kολώνα φωτισμού έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο17:22Κορονοϊός – γρίπη: Πόσοι πέθαναν την τελευταία εβδομάδα17:08Ανταρκτική: Δασμοί Τραμπ ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά όπου ζουν μόνο… πιγκουίνοι16:54Παπασταύρου: Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να εξάγει ενεργειακή ασφάλεια - Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες της Chevron16:41Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή16:27Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την ανάπλαση και ανάδειξη του Λόφου του Φιλοπάππου16:14Πάσχα - ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για όλη την περίοδο 16:00Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει μετά από 15 χρόνια15:45Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών και στήριξη στην αγορά υπέρ των πολιτών 15:32Λαμία: Μπήκαν σαν “κυρίες” στο κατάστημα... αλλά δεν είχαν σκοπό να πληρώσουν15:17Αλκοόλ - Μελέτη: Η έντονη κατανάλωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών15:03Κώστας Καββαθάς: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του14:48“Έξυπνα παγκάκια”: Τι είναι και πως λειτουργούν; (εικόνες)14:34Βορίδης από Κάιρο: Δεν υπάρχει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική χωρίς επιστροφές14:20Μαρινάκης για Τέμπη: Απέτυχε το αφήγημα της συγκάλυψης 14:05
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο