LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2015 22:05

Στροφή των Ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις στη Σερβία

Ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδυτικά ανοίγματα στη σερβική αγορά.

ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Την αγορά της Σερβίας φαίνεται ότι ιχνηλατούν, για εμπορικά ή επενδυτικά ανοίγματα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, αφού μέσα σε λίγους μήνες -από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα- περισσότεροι από 400 επιχειρηματίες ήρθαν σε επαφή με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ζητώντας πληροφορίες κι επαφές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών στη χώρα.

Το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά, το οποίο είναι πιο έκδηλο σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα τρόφιμα, η ενέργεια και οι υπηρεσίες συμβούλων, μετέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Γεωργάκος, με την ευκαιρία του πρώτου επενδυτικού φόρουμ "Belgrade Investment Days", που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

Στο φόρουμ, που άνοιξε με χαιρετισμό του Σέρβου πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμμετέχουν περισσότεροι από 300 επενδυτές από όλον τον κόσμο, ενώ παρουσιάζονται 60 επενδυτικά έργα, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά από διάφορες περιοχές του πλανήτη, από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι τα αραβικά κράτη και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία. Από ελληνικής πλευράς, στο φόρουμ συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 12 επιχειρήσεων, οι οποίοι από το πρωί πραγματοποιούν συνεχείς επαφές, σύμφωνα πάντα με τον κ.Γεωργάκο.

Κατά τον ίδιο, η δυναμική του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται τόσο από τη Σερβία όσο και από την Ελλάδα για αμοιβαίες επενδύσεις, έχει "προκαλέσει" τρεις σημαντικές εκδηλώσεις. Μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα ομάδα 40 Σέρβων επιχειρηματιών, που αναζητούν συνεργασίες, ενώ τον Νοέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 αντίστοιχα αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις εξοικείωσης επενδυτών με τίτλο "Γνωρίζοντας επιχειρηματικά τη Σερβία" και "Γνωρίζοντας επιχειρηματικά την Ελλάδα".

Τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας προσβλέπουν σε τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Σερβίας, καθώς στόχος είναι το διμερές εμπόριο να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, έναντι περίπου 360 εκατ. ευρώ σήμερα, είχε επισημανθεί πρόσφατα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του πρώτου γραφείου του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Ελλάδας στη Σερβία και συγκεκριμένα στην πόλη Λέσκοβατς.

Άλλωστε, ο Σέρβος γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς, έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες, να σπεύσουν να "γνωρίσουν" το ανενεργό σήμερα βιομηχανικό δυναμικό, που κληροδότησε στη Σερβία η περίοδος της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ηλεκτρισμός, η μεταλλουργία.

Η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σερβικής κυβέρνησης

Κατά τον χαιρετισμό του στο σημερινό φόρουμ στη Σερβία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επεσήμανε ότι ανοίγοντας τα πρώτα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, η χώρα θα διασφαλίσει συνθήκες πλήρους οικονομικής και νομικής βεβαιότητας και θα βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Σερβία, συνέχισε, "θα διατηρήσει επίσης πλήρη εσωτερική σταθερότητα, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην περιφερειακή σταθερότητα κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την έλευση επενδυτών".

"Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα και τα δημόσια οικονομικά και να ξεκινήσουμε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" σημείωσε ο κ.Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι τα δύο πιο σημαντικά ζητούμενα αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας.

Συμπλήρωσε δε, ότι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Σερβικούς Σιδηροδρόμους, τη σερβική "ΔΕΗ" (EPS), την ενεργειακή Srbijagas κι όλες τις άλλες δημόσιες εταιρείες που εισέπρατταν κρατικές επιχορηγήσεις στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα.

Το τρίτο σημαντικό εγχείρημα, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα, είναι η βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης, ιδίως στο πεδίο της κρατικής διοίκησης, κατέληξε ο κ.Βούτσιτς, που κάλεσε τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενισχύονται τα δρομολόγια του μετρό λόγω του 42ου Μαραθωνίου της Αθήνας10:28Super League: Απαγόρευση μετακίνησης των φιλάθλων του Πανσερραϊκού στην Λιβαδειά από την ΕΛ.ΑΣ10:14Κρεμλίνο: Ο Λαβρόφ θα παραμείνει στην θέση του 10:01Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών09:47Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική09:34Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ – Τι γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου09:20Τραγωδία στην Ραφήνα: Μητέρα και γιος εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους09:07Κρήτη: Νέες αφίξεις μεταναστών στα νότια του νησιού08:53Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Σάββατο 8 Νοεμβρίου08:40Scope Ratings: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας και αναβάθμισε τις προοπτικές του08:26Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 08:13Στράτος Διονυσίου: ο άρχοντας του λαϊκού τραγουδιού06:25Δένδιας: Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο βλήμα στο Σέιχ Σου23:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μάκης Βορίδης στην εξεταστική23:38Euroleague: Νίκη με μεγάλη ανατροπή για τον Ολυμπιακό23:24Βουλή: Σχεδόν 3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία άμαχου πληθυσμού, αν απαιτηθεί23:10Κρήτη: Αναστάτωση σε παιδικό σταθμό – Κατέρρευσε τμήμα γυψοσανίδας εν ώρα μαθήματος22:56Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Με 230 εθελοντές Σαμαρείτες στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας22:42Hellenic Championship ATP 250: Νίκη και πρόκριση στον τελικό για τον Νόβακ Τζόκοβιτς22:28
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο