Χριστοδουλάκης
Δημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2015 19:35Χριστοδουλάκης: Κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε κύμα επιχειρηματικής μετανάστευσης
O Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστοδουλάκης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε γεύμα που παρέθεσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, με αφορμή τα εγκαίνια της 80ης ΔΕΘ.
Αφού ευχαρίστησε για τους χαιρετισμούς που απηύθυναν, τον Πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Δημήτριο Μπακατσέλο και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο υπουργός υπογράμμισε το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες ασφυξίας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Προειδοποίησε για τον κίνδυνο η οικονομία να αντιμετωπίσει ένα κύμα επιχειρηματικής μετανάστευσης, εφόσον δεν βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και συνολικά στην οικονομία. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τις τραπεζικές συναλλαγές, πρωτίστως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, εφόσον συνεχιστεί η ομαλοποίηση του κλίματος στην οικονομία και δεν υπάρξουν νέα «ακροβατικά», οι περιορισμοί σε μεγάλο βαθμό θα αρθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε ως σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας την τεράστια αποεπένδυση, καθώς τα τελευταία χρόνια «πραγματικά ρήμαξε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας». Η λύση του προβλήματος απαιτεί προσέλκυση κεφαλαίων, με τον υπουργό να εκτιμά ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις 100 δισ. ευρώ, προκειμένου η οικονομία να ανακτήσει την παραγωγική δυνατότητα που είχε πριν την κρίση.
Προς την κατεύθυνση αυτή προφανώς μπορούν να συμβάλλουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Για όσα εντάσσονται στην περίοδο 2007-13, ο Υπουργός τόνισε ότι ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η απώλεια πόρων και ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Κάλεσε τους εμπλεκόμενους ιδιώτες να κάνουν «ότι μπορούν για να τρέξουν τα έργα» και προανήγγειλε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για να διασφαλιστεί παράταση των προγραμμάτων.
Για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 ο Υπουργός υπενθύμισε ότι συντάχθηκε με βάση στοιχεία πριν το ξέσπασμα της κρίσης και πλέον είναι ξεπερασμένο. Υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση» αλλά έσπευσε να τονίσει ότι αυτό δεν επαρκεί, καθώς αφορά πόρους περί τα 20 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν από ιδιώτες, Έλληνες και ξένους. Προς το σκοπό αυτό βασικό εργαλείο θα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα στραφεί προς τη στήριξη επιχειρήσεων δυναμικών, με εξωστρέφεια και δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η τόνωση της απασχόλησης θα αποτελέσει βασικό κριτήριο, καθώς «αν δεν βρούμε τρόπο να επανεντάξουμε στην παραγωγική διαδικασία τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους του ιδιωτικού τομέα, το παιχνίδι έχει χαθεί».
Πριν το γεύμα, ο Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Σε αυτή παρουσιάστηκαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τις τραπεζικές συναλλαγές. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με στόχο την επανεκκίνηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών και συνολικά της παραγωγικής προσπάθειας.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στη στήριξη των επιχειρήσεων που παλεύουν να επιβιώσουν της κρίσης, χωρίς βέβαια να δημιουργούνται στρεβλώσεις στον υγιή ανταγωνισμό και προβλήματα ηθικού κινδύνου. Σχετικά με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο Υπουργός κάλεσε τους Φορείς να καταθέσουν αιτήματα και παρατηρήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε αυτά να συζητηθούν στη συνεδρίαση των Επιτροπών Παρακολούθησης, την προσεχή Πέμπτη. Προτάσεις ζητήθηκε να κατατεθούν και για την αξιοποίηση των πόρων από το «σχέδιο Γιούνκερ». Συζητήθηκαν, τέλος, ιδέες για την αξιοποίηση του σχολάζοντος παραγωγικού δυναμικού στις βιομηχανικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.