LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 28 Αυγούστου 2015 17:00

ΣΕΒΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή και μακρόπνοη κυβέρνηση

“Κάθε μέρα που περνάει η αγορά βουλιάζει ακόμα περισσότερο στην ύφεση» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

ΣΕΒΕ - Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος - λογότυπο
Την έντονη ανησυχία του «για τις οικονομικές συνέπειες της αβεβαιότητας που αναπόφευκτα δημιουργούν οι εκλογές» εκφράζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. 

Επικαλούμενος τα τελευταία προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους επισημαίνει πως οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε αξία σε €12,9 δις, συμπ. καυσίμων, καταγράφοντας πτώση κατά 1,8% συγκριτικά με το α΄εξάμηνο 2014, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών αντίστοιχα κατέγραψαν πτώση κατά 6,1%. 

Είναι προφανές, κατά τον ΣΕΒΕ, ότι οι αλλεπάλληλες προσφυγές στις κάλπες μέσα σε λιγότερο από 9 μήνες, το καίριο πλήγμα που δέχτηκε η αγορά από την εφαρμογή των capital controls αλλά και το βάρος των δημοσιονομικών μέτρων μπορούν να οδηγήσουν σε νέο σπιράλ ύφεσης την επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να μειωθούν οι συνέπειες στις επιχειρήσεις, την απασχόληση και τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, πρέπει να επανέλθουν η σταθερότητα και η ασφάλεια στις οικονομικές συναλλαγές το συντομότερο δυνατόν. 

Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση των αρνητικών συνεπειών της εφαρμογής των capital controls που, παρά τις βελτιώσεις που έχουν επέλθει, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να έχουν αρνητικότατες συνέπειες στην απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τιμολογίων εξωτερικού χωρίς προαπαιτούμενα, γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικές καθυστερήσεις. Έτσι μόνο θα επέλθει η ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Αναγκαία συνθήκη για να βγει η χώρα από την ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της εξωστρέφειας. Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το συντομότερο και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Ενέργειες όπως η απόφαση για αναστολή εργασιών στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα δεν βοηθούν στη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος και δεν καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. 

Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι, καθώς κάθε μέρα που περνάει η αγορά βουλιάζει ακόμα περισσότερο στην ύφεση, είναι απαραίτητο, πέραν του θετικού γεγονότος της σύντομης προεκλογικής περιόδου, την επομένη κιόλας των εκλογών να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που θα απολαμβάνει ευρείας εθνικής συναίνεσης. Τις τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου συμφωνεί στις βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή οικογένεια μας προστατεύει στις σημερινές συνθήκες διεθνούς κρίσης με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων της Ασίας και μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ας κτίσουμε πάνω σ' αυτή τη συναίνεση. 

Αν ο στρατηγικός στόχος της νέας Κυβέρνησης, καταλήγει ο ΣΕΒΕ, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ενθαρρυνθεί η αύξηση της παραγωγής με ελληνικές και ξένες άμεσες επενδύσεις, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη, η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορη. Διότι και τις δυνατότητες έχουμε και τα κόστη επένδυσης έχουν πέσει τόσο χαμηλά που καθιστούν την χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24Βόλος: Nεαροί κρύβονται σε μπαλκόνια και πετούν αυγά σε ανυποψίαστους περαστικούς19:07Η σπιτονοικοκυρά της Μουρτζούκου στις Αποκαλύψεις: Κουβαλούσε και περιέφερε το παιδί νεκρό για ώρες18:50Κύπελλο Ελλάδας: Δύσκολη νίκη για την ΑΕΚ στο Αιγάλεω18:33Μητσοτάκης: Στη Λήμνο θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός18:19Ειρήνη Μουρτζούκου: Οι διαφορετικές εκδοχές της για τον θάνατο του πρώτου της παιδιού πριν.... ομολογήσει18:05Πάτρα: Ηλικιωμένη "παγίδευσε" απατεώνισσα που προσπάθησε να της αποσπάσει κοσμήματα 17:51Σε Λιβαδειά, «Λεωφόρο» και Αιγάλεω το ενδιαφέρον της πρεμιέρας17:37Βρετανία: Σε εξέλιξη η επίσκεψη Τραμπ – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (εικόνες)17:23Τόκιο: Ο τραυματίας Τεντόγλου παρέδωσε το "στέμμα"17:09Φωτιά στα Μεταξάτα Κεφαλονιάς - Συνδρομή από τέσσερα εναέρια μέσα16:55Θλίψη στην οικογένεια του ANT1 - Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παυλάκης16:41Χαλάνδρι: Χειροπέδες σε 25χρονο που εκβίαζε ανήλικες στο διαδίκτυο - Πώς τους αποσπούσε υλικό16:27Ιωάννινα: Συνελήφθη 16χρονος για τον ξυλοδαρμό συνομήλικού του16:13Συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση Ερντογάν – Νετανιάχου15:59Ε.Ε.: Δασμοί και κυρώσεις κατά του Ισραήλ για τη Γάζα15:44
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο