"Μαύρη Δευτέρα"
Δημοσίευση: 24 Αυγούστου 2015 17:00Παγκόσμιο «κραχ» στις αγορές
Ισχυρές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones καθ' οδόν για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2009, στη σκιά του ξεπουλήματος στις ασιατικές, τις ευρωπαϊκές αγορές και τα εμπορεύματα.
Το ξεπούλημα ξεκίνησε από τις αγορές της Ασίας, οι οποίες έχασαν όλα τα κέρδη του 2015, καθώς οι επενδυτές περίμεναν νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας που δεν ήλθε ποτέ. Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με νέες απώλειες 8,5%.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν με απώλειες πέριξ του 4%, η αμερικανική αγορά ξεκινά τη συνεδρίαση έχοντας ήδη καταγράψει την προηγούμενη εβδομάδα τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοση από το 2011.
Ο Dow Jones χάνει 780 μονάδες, στις 15.712 μονάδες με απώλειες 4,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2009, υποχωρώντας κάτω από τις 16.000 μονάδες. Πτώση 5% για τον Nasdaq στις 4.468 μονάδες, ενώ απώλειες 4,3% εμφανίζει ο S&P 500, στις 1.885 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εκτινάσσεται ο δείκτης "φόβου" Vix, με άλμα 26% σε επίπεδα άνω του 25 για πρώτη φορά από τις 15 Ιουνίου του 2012.
"Γκρεμίστηκε" το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Το κύμα ρευστοποιήσεων στο οποίο έχουν βρεθεί όλες οι διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη από μία επιβράδυνση της κινεζικής ατμομηχανής, η οποία κίνησε τα νήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2008 και μετά, αποθαρρύνει οποιαδήποτε επένδυση σε μετοχικές αξίες.
Πόσο μάλιστα στις ελληνικές, οι οποίες στην παρούσα κατάσταση επιβαρύνονται επιπλέον από μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών αλλά και του "λογαριασμού" που θα έρθει για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στην συνεδρίαση της "Μαύρης Δευτέρας", έκλεισε με απώλειες της τάξης του 10,54%, στις 568,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 38,69 εκατομμύρια ευρώ.
Λίγο πριν το κλείσιμο, o δείκτης τραπεζών υποχωρούσε κατά 11,63% στις 186,68 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η μετοχή της Alpha Bank (-15,22%), οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς υποχωρούν με απώλειες της τάξης του 12-13% και η ΕΤΕ σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,424 ευρώ ενώ νωρίτερα έφτασε και στα 0,401 ευρώ.
Ωστόσο οι πιέσεις δεν αφορούσαν μόνο τους τραπεζικούς τίτλους καθώς διαχέονταν σε όλο το ταμπλό. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η ΕΕΕ έχανε 7,05%, η Βιοχάλκο 7,44%, ενώ με απώλειες απο 9,73 ως 3,38% κινούνταν οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Folli Follie, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
Σε χαμηλό 16 ετών τα εμπορεύματα
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών κινούνται οι τιμές των εμπορευμάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα κάνει εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού στα εμπορεύματα -από το πετρέλαιο μέχρι τα μέταλλα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας της συγκεκριμένης χώρας να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων.
Κάτω απο τα 39 δολάρια το πετρέλαιο
Η τιμή του Brent υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2009 κάτω και από τα 45 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι παραγωγοί διατηρούν ή ακόμα και αυξάνουν την προμήθεια πετρελαίου παρά τον κορεσμό της αγοράς, δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις αντί για τις τιμές. Την ίδια ώρα, το Ιράν διαμηνύει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του με κάθε κόστος, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά.
Το Brent (παράδοση Οκτωβρίου) καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 2 δολαρίων, στα 43,3 δολάρια το βαρέλι αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω και από τα 39 δολάρια, στα 38,8 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το WTI έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 58% τον τελευταίο χρόνο.
¨Κατάρρεει" η Ευρώπη
Κάτω από τις 6.000 για πρώτη φορά από το 2013 βρίσκεται ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι, με απώλειες άνω του 7% καταγράφει τη χειρότερη ημερήσια απόδοση από το 2008.
Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 καταγράφει άνω του 6%, στην χειρότερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2008. έχοντας χάσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια από την αρχή του μήνα και εμφανίζοντας την χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2008.
Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 5,6% στις 341 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2013 κάτω από τις 6.000 μονάδες, στις 5.886 με απώλειες 4,8%, ο δείκτης CAC του Παρισιού χάνει 6% στις 4.352 μονάδες και 6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.598 μονάδες, ο οποίος "έσβησε" όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή του έτους.
"Κραχ" στην Ασία
Στις ασιατικές αγορές, η νέα πτώση των κινεζικών μετοχών οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα, με τους επενδυτές να ψάχνουν για έξοδο από τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας.
Η αγορά της Σαγκάης απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται, διότι το Πεκίνο τελικά δεν προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αγοράς αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την πτώση 11% που είχαν καταγράψει τα κινεζικά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες από 750 μετοχές του Shanghai Composite έκαναν limit down, με απώλειες 10%.
Χθες, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας το επίπεδο των αποθεματικών που απαιτείται να κατέχουν οι κινεζικές τράπεζες. Η κίνηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος αυτού ή τις αρχές του επόμενου μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων.