LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΠρόσωπαΔημοσίευση: 17 Αυγούστου 2015 23:18

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης σε ντοκιμαντέρ για τον Σόιμπλε

Εντυπωσιαστήκαμε από τις δωρεάν διαλέξεις του Βαρουφάκη στα Eurogroup, λέει με αρκετή δόση ειρωνείας. Τι λέει για το σχέδιο Grexit.

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ - ΣΤΕΦΑΝ ΛΑΜΠΙ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Την περίοδο των δραματικών διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξέκλεψε» λίγο χρόνο για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στον ίδιο, από τον βραβευμένο δημοσιογράφο-συγγραφέα και παραγωγό Στέφαν Λάμπι.

Σε αυτό ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και το περιβόητο σχέδιο του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ δε θα μπορούσε να μην κάνει ειδική μνεία στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ήταν έντονη η παρουσία του στα media. Ήταν ένας αστέρας των ΜΜΕ» λέει για τον Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνεχίζει: «Περιφερόταν με την μοτοσυκλέτα και το κράνος του. Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν πολύ με το γεγονός ότι δεν φορούσε γραβάτα και είχε ξεκούμπωτο το επάνω κουμπί του πουκάμισου, το οποίο ήταν έξω από το παντελόνι. Δεν το βρίσκω τόσο συναρπαστικό, για να ασχολούνται με το εάν κάποιος φοράει γραβάτα ή όχι. Αυτά δεν είναι και τόσο σοβαρά πράγματα, κατά την γνώμη μου» λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στην παρουσία του μέχρι πρότινος ομολόγους του στις συνεδριάσεις του Eurogroup. «Εγώ και οι συνάδελφοί μου εντυπωσιαστήκαμε από τις δωρεάν και μακροσκελείς διαλέξεις του. Ήταν κάτι που μας είχε λείψει», σημειώνει με αρκετή δόση ειρωνείας.

Γιάνης Βαρουφάκης - Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η σύγκριση με τον Δρ. Φρανκενστάιν

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης να δηλώνει πως είχε προειδοποιήσει τον κ. Σόιμπλε να μη γίνει νέος Δρ. Φρανκενστάιν. «Του έχω πει πως εάν ακρωτηριάσει την Ευρώπη, αφήνοντας έξω την Ελλάδα, θα ενίσχυσε τις φυγόκεντρες, καταστροφικές και σκοτεινές δυνάμεις της ηπείρου μας. Και δε θα μπορούσε να τις ελέγξει, όπως έγινε και με τον Δρ. Φρανκενστάιν».

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ

Η Μέρκελ γνώριζε «λέξη προς λέξη» το σχέδιο για προσωρινό Grexit

Όσον αφορά στο περιβόητο σχέδιο για προσωρινό Grexit, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει στο ντοκιμαντέρ: «Είχε καταστρωθεί σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών και είχε εγκριθεί επανειλημμένα από τη γερμανική κυβέρνηση».

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι την Παρασκευή 10 Ιουλίου είχε συζητήσει εκτενώς με την Καγκελάριο Μέρκελ το συγκεκριμένο σχέδιο «λέξη προς λέξη», ενώ είχε ενημερωθεί τηλεφωνικώς και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συμπληρώνει επίσης ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούσαν πως αυτή ήταν η καλύτερη λύση.

Eurogroup - συνεδρίαση - τραπέζι - Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πεισματάρης, αλλά πιστός

Παρά την σκληρή στάση που υιοθέτησε ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει πως τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Καγκελάριος Μέρκελ.

«Όπως είναι φυσικό σε μία κυβέρνηση, εάν δεν υπάρχει ομοφωνία, τότε ο τελευταίος λόγος ανήκει στον πρωθυπουργό, εν προκειμένω στην Καγκελάριο». Εάν ένας υπουργός έχει διαφορετική άποψη, τότε έχει την επιλογή να παραιτηθεί, εξηγεί, αφού «κανείς δεν είναι υπουργός ενάντια στη θέλησή του».

Αναγνωρίζει, πάντως, πως κατά καιρούς βάζει «δύσκολα» στην Καγκελάριο Μέρκελ. «Όπως της είχα πει όταν μου πρότεινε να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών: Είμαι αρκετά πεισματάρης, αλλά πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι είμαι πιστός».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σόιμπλε: Δύναμη και Αδυναμίες» θα προβληθεί από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στις 24 Αυγούστου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο