Τίτλοι τέλους για την προσωπική διαφορά στους μισθούς 65.000 δημοσίων υπαλλήλων
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Να καθηλωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων που εξακολουθούν να εισπράττουν επιπλέον αποδοχές έως και 1000 ευρώ, ως προσωπική διαφορά, προκειμένου να περιοριστούν οι αποκλίσεις προβλέπει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.ant1news.gr, η συμφωνία κυβέρνησης - τετραμερούς στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου που θα τεθεί σε εφαρμογή από την νέα χρονιά.
Με τον νέο ελιγμό του υπουργού, Αναπληρωτή, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, αποφεύγεται το απευθείας μαχαίρι στις πρόσθετες απολαβές που απολαμβάνουν περισσότεροι από 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι, και επιβαρύνει την μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο με 203 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η εξοικονόμηση αυτή θα συμβάλλει στο άνοιγμα της ψαλίδας ανώτερου και κατώτατου μισθού στο δημόσιο-που αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών- και ταυτόχρονα θα απελευθερώσει πόρους για την καταβολή μπόνους αποδοτικότητας σε όσους λαμβάνουν θετικές κρίσεις κατά την αξιολόγηση τους.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο Βερναρδάκη, από τους 65.571 υπαλλήλους, που παίρνουν προσωπική διαφορά, με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, περίπου 20.000 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός της προσεχούς τριετίας. Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους, πανεπιστημιακής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που βρίσκονται στο λεγόμενο «υψηλό» κλιμάκιο. Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου προβλέπει το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών και των ωριμάνσεων, για τους υπόλοιπους οι οποίοι διανύουν το 15ο έως και το 17ο έτος του εργασιακού τους βίου, οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα ξαναδούν αύξηση στους μισθούς τους.
Το μέλλον των ειδικών μισθολογίων
Στο μέτωπο των ειδικών μισθολογίων, οι δανειστές επιμένουν στις διαβουλεύσεις να ζητούν μέτρα εγγυημένης απόδοσης και όχι παρεμβάσεις με ημερομηνία λήξης, υπενθυμίζοντας τις ανατροπές σε ψηφισμένες ρυθμίσεις που επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Φέρονται πάντως να έχουν ανάψει, καταρχήν, το πράσινο φως στην υπό επεξεργασία, ελληνική πρόταση που προβλέπει την συγχώνευση των 20 ειδικών μισθολογίων σε 11. Στις συζητήσεις που διεξάγονται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους, η τετραμερής επιμένει στην αξίωση της για άμεση προσαρμογή στο καθεστώς των ενστόλων και των δικαστικών. Για το μισθολόγιο των ενστόλων, φαίνεται προσώρας, να κερδίζεται η μάχη αφού οι εταίροι αποδέχονται την ελληνική επιχειρηματολογία που βασίζεται στην σύνδεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ότι αφορά στην ιεραρχική διάρθωση του συγκεκριμένου κλάδου. Επίσης παράταση ζωής, όπως όλα δείχνουν, παίρνει και το μισθολόγιο των δικαστικών.