Συρρίκνωση ρεκόρ του μεταποιητικού τομέα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Markit” ο δείκτης μεταποίησης (PMI) στην Ελλάδα υπέστη ραγδαία καθίζηση στη διάρκεια του Ιουλίου.
Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, συνέχισε να ενισχύεται με σταθερούς ρυθμούς (52.4), χωρίς να επηρεασθεί από την κατάρρευση του ελληνικού δείκτη στα 30.2 που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το 50 που αποτελεί την «ουδέτερη ζώνη» της οικονομικής τάσης.
Η συρρίκνωση-ρεκόρ του μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο εστιάζεται στα εξής κύρια σημεία:
1) Η παραγωγή αγαθών καταγράφει μείωση - ρεκόρ τον Ιούλιο
2) Δριμεία υποχώρηση των νέων παραγγελιών και της αγοραστικής δραστηριότητας
3) Μεγάλες περικοπές στις θέσεις εργασίας στα εργοστάσια λόγω της αναταραχής
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της “Markit” Phil Smith υπό την επίβλεψη του οποίου καταρτίζεται ο ελληνικός δείκτης PMI, «τα εργοστάσια αντιμετώπισαν πρωτοφανή υποχώρηση των νέων παραγγελιών, ενώ ήταν συχνά αδύνατον να προμηθευτούν τα απαιτούμενα αγαθά, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων παρεμπόδισε σοβαρά την ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα».
«Παρότι ο μεταποιητικός κλάδος αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας, το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να στείλει για την υγεία της οικονομίας γενικότερα», επισημαίνει ο Phil Smith στο σχόλιο της έκθεσης.