LATEST NEWS
 
Οικονομία /Ευρωπαϊκή Ενωση /

Τηλεδιάσκεψη

Δημοσίευση: 17 Ιουλίου 2015 18:43

«Πράσινο φως» από το Eurogroup, με προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ

Χαιρετίζει το Eurogroup την έγκριση της συμφωνίας για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα. Την ίδια ώρα ο Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί για μελλοντικά προβλήματα.

Eurogroup - Γερούν Ντάισελμπλουμ - συνέντευξη τύπου

«Είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη το Eurogroup «άναψε» το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση-γέφυρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

Το Eurogroup χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών που σχετίζονται με την απόφαση για τη χορήγηση κατ’ αρχήν ενός 3ετούς προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τον ESM, και ιδιαίτερα τις πρόσφατες ταχείες νομοθετικές ενέργειες που ελήφθησαν από τη Βουλή των Ελλήνων ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Μετά από την επίσημη απόφαση που ελήφθη από τον διοικητικό συμβούλιο του ESM, οι θεσμοί επιφορτίστηκαν εσπευσμένα με την κατάρτιση ενός μνημονίου (MoU), στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου, το Eurogroup συζήτησε το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης-γέφυρας για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου να παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας έως και 7,16 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup συμφωνεί κατ’ αρχήν, να μεταφερθούν  τα SMP ισοδύναμα κέρδη του 2014 σε λογαριασμό της ΕΚΤ ώστε να εξασφαλίσει κάθε νόμιμο δικαίωμα για την προστασία των κρατών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης από τον κίνδυνο ζημίας που προκύπτει από ένα πρόγραμμα του EFSM για την Ελλάδα. Αυτό θα επιβεβαιωθεί με επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup προς τον ESM. Τα κέρδη SMP θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά είτε ως αποζημίωση για τα κράτη-μέλη εκτός ευρωζώνης, σε περίπτωση απωλειών ή θα επιστραφούν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, εάν δε χρειαστούν. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το δάνειο του EFSM, θα χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα μέσα για την είσπραξη της οφειλής και την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι κίνδυνοι της μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα του ESM παραμένουν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Το Eurogroup χαιρετίζει την πολύ εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν οι χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. To Eurogroup  δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει την απαραίτητη διαφάνεια και θα ενισχύσει τη συνεργασία με τα εκτός ευρωζώνης κράτη-μέλη της ΕΕ. To Eurogroup επιβεβαιώνει ότι όλα τα θέματα της γενικής εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ και του EFSM, πρόκειται να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες Γυμνασίου εντοπίστηκαν σε κατάσταση οξείας μέθης στην Καλαμαριά15:14ΟΗΕ: Το Αφγανιστάν χρειάζεται 129 εκατ. δολάρια για την ανάκαμψη σεισμόπληκτων περιοχών - Μειώνονται οι δωρεές14:59Αλβανία: Φονική κακοκαιρία με καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες14:44Κρήτη: Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων14:30UNICEF: Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώνονται κάθε ημέρα στη Γάζα μετά την εκεχειρία14:15Καλαμάτα: Παιδάκια 3 και 4 ετών εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο14:01Αιγάλεω: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές της Ελβετίας13:46F1 – Λας Βέγκας: Ακυρώθηκαν Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι13:32Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε διοικητή της Χαμάς στη Γάζα13:18Τραγικό δυστύχημα στη Καβάλα: 85χρονος βρέθηκε στο κενό της πολυκατοικίας13:04Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός κινούνταν ανάποδα σε μονοδρόμους για να γλυτώσει έλεγχο12:50Το σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, επιμένει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ12:36Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμό θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια της Μόσχας12:22Θεσσαλονίκη: 20χρονος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα12:08NBA: Ήττα για τους Μπακς χωρίς τον Αντετοκούνμπο11:53ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου11:39Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις ανηλίκων για απόπειρα ληστείας και επικίνδυνη σωματική βλάβη11:24ΗΠΑ: Δεύτερος θάνατος φέτος εξαιτίας της γρίπης των πτηνών11:10Καζακστάν: Η βουλή ψηφίζει νόμο κατά της "προπαγάνδας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ"11:08Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν για μπλόκα σε Πανελλαδική Σύσκεψη10:55
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο