Συντελεστές ΦΠΑ
Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2015 14:15Δεν γλίτωσαν την αύξηση του ΦΠΑ τα ακριτικά νησιά - τι αλλάζει
Του Νίκου Ρογκάκου
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ΦΠΑ, με τα ακριτικά νησιά να μην γλιτώνουν την αύξησή του, το μοσχαράκι να «πετάει» στο 23% συντελεστή ΦΠΑ και τα πουλερικά που είχαν πάει στο 23% να επιστρέφουν στο 13%.
Έτσι, σύμφωνα με τις αλλαγές, στον ΦΠΑ στα νησιά, οι κάτοικοί τους ξύπνησαν σήμερα με μία «ψυχρολουσία»:
- Χαμένοι είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, οι οποίοι δεν γλίτωσαν την κατάργηση. Από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη)
- Ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016,
- Ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά.
Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα διαπιστώσει ότι έγιναν τρεις αλλαγές βασικές, σε σχέση με τις διορθώσεις που είχαν προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι.
Κατ' αρχάς, το μοσχαρίσιο κρέας «πέταξε» από το 13% στο 23%, ενώ αντιθέτως τα πουλερικά και τα κουνέλια που είχαν μεταταχθεί προσωρινά στο 23%, επέστρεψαν στο 13% μαζί με τα αμνοερίφια.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει μόνο για το κρέας, αφού τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.
Σημαντική αλλαγή- ευτυχώς προς το καλύτερο- επήλθε στα γαλακτοκομικά, αφού όλα υπάγονται στο 13%. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο αλαλούμ με τους διαφορετικούς συντελεστές αν το τυρί είναι τριμμένο ή όχι, αν έχει πολλά ή λίγα λιπαρά. Η αλλαγή αυτή αφορά και στα γιαούρτια, αφού στο 13% παραμένουν και όσα έχουν προσθήκη ζάχαρης ή φρούτων.