LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Ιουλίου 2015 01:45

Στίγκλιτς: Αυτό που η Γερμανία επέβαλλε με το ραβδί είναι ηλιθιότητα

Ο νομπελίστας οικονομολόγος κατακεραυνώνει τη γερμανική κυβέρνηση σε δισέλιδη ανάλυση στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ - ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

«Η Γερμανία δεν διαθέτει κοινή λογική στην οικονομία, αλλά ούτε και συμπόνια». Τα λόγια είναι του διάσημου οικονομολόγου τιμημένου με βραβείο Νόμπελ, Αμερικανού Τζόζεφ Στίγκλιτς και αυτά επέλεξε η εφημερίδα Liberation για τίτλο στο δισέλιδο αφιέρωμα στην αυριανή της έκδοση, με συνέντευξη του οικονομολόγου.

Με τη συνέντευξη αυτή, όπως προλογίζει ο συντάκτης, ο κ. Στίγκλιτς «αμφισβητεί με βιαιότητα τη στρατηγική του Βερολίνου στην ελληνική κρίση και καλεί για ριζική αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει σε πλαίσιο, τα λόγια του οικονομολόγου σε σχέση με τα χρέη: «Η Γερμανία οφείλει την οικονομική της ανάκαμψη στην πιο μεγάλη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ, το 1953. Θα έπρεπε να είχε μάθει από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919, τις συνέπειες που έχουν τα ανυπέρβλητα χρέη. Δεν έμαθε όμως, ούτε για συμπόνια ούτε για τις καταστροφές των δύο αυτών περιόδων της ιστορίας που υπήρξαν περίοδοι-κλειδιά » λέει ο κ. Στίγκλιτς.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου τι γνώμη έχει για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο κ. Στίγκλιτς απάντησε: «Αυτό που η Γερμανία επέβαλλε με το ραβδί, είναι απλά αδιανόητο. Αποτελεί επίσης μια πολύ κακή οικονομική πολιτική. Συνεχίζουμε να προτείνουμε οικονομικά μοντέλα που είναι αντιπαραγωγικά, αναποτελεσματικά και που δημιουργούν αδικίες και ανισότητες. Το να συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, δεν είναι μόνο τιμωρητικό, αλλά και πρόκειται για τυφλή ηλιθιότητα. Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας το απέδειξε. Αυτό θα συνεχίσει να ενισχύει την ύφεση σε μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είχε μια πτώση 25% μέσα σε πέντε χρόνια» είπε ο Τζ. Στίγκλιτς και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω κανένα άλλο παράδειγμα παρόμοιας ύφεσης που να προκλήθηκε με τέτοιο σκόπιμο τρόπο και με τόσο καταστροφικές ανθρώπινες συνέπειες. Και επανερχόμαστε προσθέτοντας ένα νέο στρώμα ταπείνωσης» τόνισε.

Στο ερώτημα «τι θα πρέπει να γίνει» ο κ. Στίγκλιτς απάντησε: «Το γνωρίζουμε και το ΔΝΤ επίσης το γνωρίζει και το παραδέχεται πλέον: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή καλύτερα μια ελάφρυνση. Η Γερμανία όμως δεν θέλει να ακούσει ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Με τα λόγια λέει ότι θέλει να ορθοποδήσει η Ελλάδα, αγωνίζεται όμως για μια πολιτική και επιβάλλει ένα πρόγραμμα που στην πράξη θα την γονατίσει ακόμα περισσότερο. Η παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας, οι προσταγές με δικτατορικό τρόπο που της επιβάλλονται είναι πράγμα πολύ επικίνδυνο» υπογραμμίζει. Με αναφορά στην ιστορία και στην μεταπολεμική διαγραφή του γερμανικού χρέους, ο κ. Στίγκλιτς υπογραμμίζει ότι « δεν αντλήσαμε μαθήματα από την ιστορία» και χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση ως «ένα σήριαλ παράλογο που μας δίνει ό,τι χειρότερο από υποκρισία και έλλειψη συμπόνιας».

Σχετικά με τις πιθανές συνέπειες για την ευρωζώνη, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι θα είναι «καταστροφικές», υπογραμμίζει ότι σε μια τέτοια ζώνη, «το κλειδί είναι η αλληλεγγύη» μέσω της οποίας μπορεί να αντιμετωπισθεί κάθε σοκ.

Αναγνώρισε ότι τίποτε πλέον στην ευρωζώνη δεν θα είναι το ίδιο, θα έχουμε ένα πριν και ένα μετά του «ελληνικού προγράμματος». Και αυτό διότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη «δημιουργήθηκαν για να βρίσκονται οι χώρες πιο κοντά. Τώρα τους εξωθεί στο να αλληλοσπαράζονται και οι ισχυρότεροι να καταβροχθίζουν τους ασθενέστερους. Είναι η άρνηση της ίδιας της ευρωζώνης που παρακολουθήσαμε μπρος στα μάτια μας» τόνισε.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι πρόκειται για έλλειψη «πολιτικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, όπου η πολιτική ή είναι απούσα ή εξυπηρετεί αποκλειστικά τα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα, ένας συνδυασμός που δεν δίνει ποτέ κάτι καλό» κατέληξε ο οικονομολόγος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ: 10+1 ερωτοαπαντήσεις για την χορήγηση της επιστροφής ενοικίου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενοικιαστές20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Τέλλογλου για ΟΠΕΚΕΠΕ και επιδοτήσεις: Λιγότερα χρήματα θα πάρουν στα χέρια τους αγρότες και κτηνοτρόφοι19:54Αττική: Βεβαιώθηκαν 614 παραβάσεις σε 197 ελεγμένα φορτηγά οχήματα μετά από έλεγχο στο οδικό δίκτυο19:40Παρτιζάν: Τέλος ο αθλητικός διευθυντής Ζόραν Σάβιτς - Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ομπράντοβιτς19:26Κυριάκος Πιερρακάκης: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup19:12ΣΤΑΣΥ: Τετράωρη στάση εργασίας στις 29 Νοεμβρίου - Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί18:58Μητσοτάκης στο TikTok - Επιστροφή ενοικίου: Η στέγαση είναι μείζον ζήτημα ειδικά για τους νέους18:44Δολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Πάρε ό,τι θέλεις και φύγε - Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές της 75χρονης18:30Τζουμέρκα: Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε τρεις μέρες - Το μεγαλύτερο "χτύπημα" από την κακοκαιρία Adel18:16Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης18:06Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Είχαν ξαναληστέψει τη γιαγιά μου και υποψιαζόταν τη νύφη της, λέει η εγγονή της 75χρονης 17:56Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς17:46Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:36Ευλογιά: Εντοπίστηκαν 3 περιστατικά παραβάσεων κανονισμών προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωικής παραγωγής17:26Θεσσαλονίκη: Με σταθερό ρυθμό οι δοκιμές του Μετρό προς Καλαμαριά17:16Ρωσία: Παρελήφθη το νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου - Θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα17:06ΥΠΑΑΤ: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα 3,7 δισ. που καταβάλλονται στους αγρότες το 202516:56ΑΑΔΕ: Επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου για 9.000 δικαιούχους16:46Ψηφιακό Μητρώο: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2026 για την απογραφή ανελκυστήρων16:36
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο