Eurogroup: Οι δηλώσεις πριν από τη νέα συνεδρίαση
Επαναλαμβάνονται οι εργασίες του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, οι οποίες διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.
Αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ξεκίνησε τον καβγά με τον Μάριο Ντράγκι, ρωτώντας τον «πόσα έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα». Όταν ο Ντράγκι του έφερε το παράδειγμα του PSI, ο Γερμανός διερωτήθηκε «με θεωρείς ηλίθιο;».
Ο «πυροσβεστήρας» Ντάισελμπλουμ παρενέβη λέγοντάς τους «καλύτερα να πάμε για ύπνο και να συνεχίσουμε αύριο», με σκοπό να αποφύγει μια σύγκρουση, όταν είδε ότι κλιμακωνόταν η ένταση.
Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι θεσμοί συμφωνήσαν πως υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις αλλά η η Αθήνα πρέπει να κάνει περισσότερα.
«Η άποψη των θεσμών είναι ότι αν η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αυτό θα αποτελέσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα» είπε και πρόσθεσε ότι το Eurogroup σήμερα προετοιμάζει τις αποφάσεις των αρχηγών για απόψε.
«Το μέλλον μιας μεταρρυθμισμένης Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Γι’αυτό είναι εδώ το Eurogroup» τόνισε.
Πρίν απο την έναρξη της νέας συνεδρίασης, ο Αυστριακός Υπουργός Σέλινγκ προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα διεξαχθεί το Eurogroup δήλωσε: "Δεν συζητήσαμε για grexit. Ζητήσαμε εγγυήσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Είμαι αισιόδοξος, αλλά είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις".
Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σιωπηλός μπήκε στο κτίριο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο πριν από την άφική του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι «μόλις συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup».
Just discussed outcome of yesterday's #Eurogroup with @eucopresident #Greece
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) July 12, 2015
Χωρίς δηλώσεις και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε: «Προσπαθούμε με εποικοδομητικό τρόπο να βρούμε μια λύση σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμοστούν είναι σκληρές και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά ίσως μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία.Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από το είδος των προϋποθέσεων που χρειαζόμαστε. Σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 θα έλεγα ότι είμαστε στο 3 ή στο 4».
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «οι τελευταίοι έξι μήνες χάθηκαν . Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες για το 3ο μνημόνιο. Να δώσουμε σήμερα εντολή στους θεσμούς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Για μένα έχει βγει από το προσκήνιο το grexit».
«Είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε τις συνθήκες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό μπορεί να γίνει. Βασικό εμπόδιο η έλλειψη εμπιστοσύνης. Να δούμε την Ελλάδα να νομοθετεί μεταρρυθμίσεις από αύριο. Έχουμε χάσει χρόνο» δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Πιέρ Καρλο Παντοάν. «Ο ΕΣΜ έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο για να το κάνει αυτό» πρόσθεσε.
Ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομκών Πίτερ Καζίμιρ ανάφερε ότι δεν περιμένει να συμβεί τίποτα σήμερα. «Είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα σήμερα προφανώς θα φτάσουμε σε μια πρόταση για τους αρχηγούς των κρατών της Συνόδου Κορυφής» .
«Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι της κατέβαινε. Δεν μας άκουγαν» είπε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ.
Ο υπουργός του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμέγκνα δήλωσε πως «δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε καμία εναλλακτική λύση. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Θέλουμε να προετοιμάσουμε προτάσεις για τη Σύνοδο των Αρχηγών»
«Είναι δύσκολη στιγμή, ένα σταυροδρόμι στο οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα κι αυτό είναι που κάνει δύσκολη την κατάσταση» πρόσθεσε.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα δυσχεράνει κάθε μέρα. Πρέπει να δούμε μέχρι ποιο σημείο μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα» κατέληξε.
Ο υπουργός της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα είπε ότι «Θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση από τους θεσμούς, ώστε να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις».