Guardian: Θα προσπαθήσουν να μαζέψουν το μαστίγιο και να δώσουν λίγο καρότο
Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη κρέμεται από μία αραχνοΰφαντη κλωστή, γράφει ο οικονομικός συντάκτης του βρετανικού Guardian, Λάρι Έλιοτ, στην ανάλυσή του για το «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Η Ελλάδα, επισημαίνει, δεν κρατά όμως την τύχη στα χέρια της. Εάν επιλέξει να το κάνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αναγκάσει την Αθήνα να χρεοκοπήσει και να εκδώσει το δικό της νόμισμα τη Δευτέρα το πρωί, αποσύροντας την έκτακτη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Αυτό, όμως, φαίνεται απίθανο» σημειώνει.
Ο Λάρι Έλιοτ υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα σχεδόν κάθε Ευρωπαίος ηγέτης επιχείρησε να «τρομάξει» τον ελληνικό λαό, προειδοποιώντας ότι μία επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα θα σήμαινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τώρα, υπογραμμίζει ο Έλιοτ, «η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να το ανεχθούν (το “όχι”) ή αλλιώς να το βουλώσουν». Πιο πιθανό, εκτιμά, είναι να το βουλώσουν, τουλάχιστον για την ώρα.
Παρά το ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα, ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, δε θεωρεί πιθανό να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εκτιμά ότι θα αφήσουν τους Έλληνες να αγωνιούν για μία ή δύο εβδομάδες χωρίς ρευστό, για να δουν εάν καταφέρουν έτσι αυτό που δεν κατέστη δυνατό από την έκβαση του δημοψηφίσματος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα τελεί υπό ασφυκτική πίεση να παραιτηθεί εάν η οικονομική κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, σημειώνει στο άρθρο του.
Όσο ο χρόνος κυλάει έτσι, γράφει ο Λάρι Έλιοτ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «παίζουν με τη φωτιά». «Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κάτι για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης εκτός ελέγχου και να αναγνωρίσουν ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα ενός πακέτου χρηματοδότησης», συμπληρώνει και καταλήγει: «Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφήσουν λίγο το μαστίγιο και να δώσουν λίγο περισσότερο καρότο».
Τέσσερα είναι κατά τον κ. Έλιοτ τα συμπεράσματα του δημοψηφίσματος:
- Πρώτον, οι Έλληνας είπαν «όχι» στη λιτότητα. Δεν είπαν «όχι» στο ευρώ.
- Δεύτερον, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φέρνει οικονομικό και πολιτικό χάος. «Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να συνέλθει η χώρα από τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα», εκτιμά.
- Τρίτον, δεν είναι πλέον δυνατόν να μετατεθεί το πρόβλημα για αργότερα. Οποιαδήποτε λύση για την ελληνική κρίση που συνεπάγεται περισσότερη λιτότητα χωρίς μέτρα που να έχουν σχεδιαστεί με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους, θα είναι μία πύρρειος νίκη.
- Τέταρτον, αυτή είναι η πιο σοβαρή κρίση στη σχετικά σύντομη ιστορία του ευρώ.
Στον επίλογο της ανάλυσής του, ο Λάρι Έλιοτ κάνει έναν παραλληλισμό με την Οδύσσεια: «Στο έπος του Ομήρου, ο Οδυσσέας χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιστρέψει στην Ιθάκη μετά το τέλος του τρωικού πολέμου, χάνοντας όλους τους άνδρες του στο δρόμο. Η σύγχρονη Οδύσσεια της Ελλάδας βρίσκεται μόλις στα μισά. Το επόμενο κεφάλαιο αρχίζει τη Δευτέρα».