LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 29 Ιουνίου 2015 17:25

Επαγγελματοβιοτέχνες: Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή της χώρας

Κοινή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα από τους προέδρους των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας – Πειραιά. 

Βιοτεχνία
Την αγωνία τους για την «επόμενη ημέρα» του δημοψηφίσματος εκφράζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας  πως «μια κυβέρνηση οφείλει να κυβερνάει για το συμφέρον όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις και ακόμη περισσότερο να διασφαλίζει την εθνική ομοψυχία και κοινωνική συνοχή».

Αναλυτικά η κοινή επιστολή των προέδρων των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας – Πειραιά:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σοκ και δέος !! Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών. Σήμερα οι τράπεζες δεν άνοιξαν, με τους πολίτες να έχουν σχηματίσει ουρές έξω από υποκαταστήματα. Μπήκε περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία για εκατομμύρια συμπολίτες μας και καταστροφή για εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας μικρομεσαίους επαγγελματίες, καθώς ουσιαστικά -χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα - αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Από τα τηλεοπτικά παράθυρα παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες πολώνοντας επικίνδυνα το κλίμα. Και την ίδια ώρα να καλούμαστε οι Έλληνες να ψηφίσουμε σε ένα δημοψήφισμα με ασαφή ερωτήματα και χωρίς κανείς να μπορεί να μας διαβεβαιώσει για την «επόμενη μέρα».

Είναι πλέον γεγονός. Η χώρα βιώνει τις κρισιμότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών και ίσως της νεώτερης ιστορίας της.

Τέτοιες δύσκολες ώρες, οι συλλογικοί φορείς της χώρας πρέπει να παίρνουν σαφή θέση και όχι ευχές για το μέλλον του λαού μας και της οικονομίας.

Για αυτό το λόγο άλλωστε και υπάρχουν: ώστε να εκφράζουν τα μέλη τους και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες προς όφελος τους.

Ειδικότερα, εμείς οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που στηρίζουμε την απασχόληση αλλά και τα δημόσια έσοδα σήμερα οφείλουμε να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Έφτασε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή.

Είδαμε τις δεκαετίες που πέρασαν, τις κρατικές δαπάνες να διογκώνονται ενώ αντίθετα η αποδοτικότητα του Δημοσίου μειωνόταν. Είδαμε τα βάρη να μετακυλίονται συνεχώς στον ιδιωτικό τομέα και πολύ περισσότερο στις ΜΜ επιχειρήσεις. Και όταν η φούσκα έσκασε το 2009, γίναμε ακόμη μεγαλύτερα θύματα μιας υφεσιακής προσέγγισης που μας μείωσε τα έσοδα και μας βύθισε ακόμη περισσότερο στα χρέη.

Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ανέλαβαν βέβαια να μας «υποστηρίξουν» με το «πλέον χαμηλότοκο δάνειο», αλλά επέβαλαν τις λάθος συνταγές.

Μέσα σε πέντε χρόνια, έγιναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, και τρεις διαψεύσεις των προεκλογικών υποσχέσεων. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, βιώνουμε επιπλέον, μια πλήρη αμφισβήτηση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα προς όφελος ενός αδιευκρίνιστου “εναλλακτικού” οικονομικού μοντέλου.

Σήμερα, μας θέτουν μπροστά σε ένα νέο δημοψηφισματικό δίλημμα και αναρωτιόμαστε για το πως θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός αφού:

1.       ο χρόνος είναι ελάχιστος για την πλήρη και διεξοδική ενημέρωση μας,

2.       το περιεχόμενο του ερωτήματος είναι ασαφές έως και ανύπαρκτο αφού η πρόταση των "θεσμών" ενδέχεται και να έχει αποσυρθεί,

3.       και ακόμη εάν το γνωρίζαμε, για να κατανοήσουμε απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις που δεν διαθέτει ο μέσος συμπολίτης μας!

 

Επιπλέον :

 

1.       Τι σημαίνει και τι θα γίνει αν ψηφίσουμε ΟΧΙ.

2.       Τι σημαίνει και τι θα γίνει αν ψηφίσουμε ΝΑΙ.

 

Επιχειρώντας να αποτιμήσουμε τις άμεσες συνέπειες, μετά το δημοψήφισμα, για την επιχειρηματικότητα θα τις κωδικοποιούσαμε σε:

•        οριστική απώλεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, που αποτελεί το κύριο εθνικό προϊόν της χώρας,

•        λόγω αβεβαιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων,

•        περαιτέρω στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας,

•        ασφυξία των εισαγωγικών επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας αγορών,

•        το κράτος θα αδυνατεί να εισπράξει τα έσοδά του.

Είναι κατανοητό ότι τα παραπάνω, θα μείωναν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ της χώρας άρα και την εισπρακτική ικανότητα του Δημοσίου άρα και τους μισθούς και τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των επιχειρήσεων.

Συνεπώς, για την επιχειρηματικότητα της χώρας μας, επιβάλλεται η εξεύρεση λύση τώρα.

Δεν είναι μονόδρομος οι υφεσιακές προτάσεις που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, με άμεσους και έμμεσους φόρους.

Απέναντι στην αδιαλλαξία των πιστωτών και την αδυναμία διαμόρφωσης ελληνικής εναλλακτικής πρότασης, απαντούμε με ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία της παραγωγής για Εθνική Συνεννόηση.

Τόσα χρόνια, οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ενιαία Εθνική Στρατηγική για την έξοδο από την κρίση. Μια κυβέρνηση οφείλει να κυβερνάει για το συμφέρον όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Οφείλει ακόμη περισσότερο να διασφαλίζει την εθνική ομοψυχία και κοινωνική συνοχή.

Είμαστε με το συμφέρον της πατρίδας μας και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

Φτάνει πια με την εύκολη δημαγωγία πολιτικών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Είναι λοιπόν ευθύνη πρωτίστως των φορέων της παραγωγής, να τους υποδείξουμε την ανάγκη για ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

Καλούμε σήμερα τα Επιμελητήρια της χώρας και τους κοινωνικούς εταίρους σε κοινή στάση. Να διαμορφώσουμε εμείς την εναλλακτική πρόταση, να συμβάλουμε και εμείς στις εθνικές διαπραγματεύσεις με τους δικούς μας ευρωπαίους ομολόγους.

Οι έλληνες επιχειρηματίες αποζητούμε την αξιοπρέπεια μας. Όχι όμως στα χειροκροτήματα ή στα κοινωνικά δίκτυα.

Για μας αξιοπρέπεια σημαίνει, οι προμηθευτές μας να μην ζητούν προκαταβολική πληρωμή και οι πελάτες μας να μην μας ρωτούν αν θα είμαστε ικανοί να υλοποιήσουμε την παραγγελία τους! Για να έχουμε όμως τη δυνατότητα να λειτουργούμε αξιοπρεπώς, θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να υπάρχουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως επιχειρηματίες. Και όλα αυτά τίθενται εν αμφιβόλω τις τελευταίες ημέρες».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Το εργασιακό νομοσχέδιο δεν καταργεί το 8ωρο (βίντεο)Χθες 09:05 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα τρία ρεπό την εβδομάδα, τις υπερωρίες και την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης.

Self test: πρεμιέρα τη Δευτέρα για τους εργαζόμενουςΧθες 16:45 | Ειδήσεις

Ποιοι θα πρέπει να προσέρχονται από αύριο στις εργασίες τους μόνο εάν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Αναλυτικά οι κλάδοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Υπουργείο Εργασίας: πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου και επιδόματαΧθες 12:46 | Ειδήσεις

Καταβολές, συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν σε 1.183.549 δικαιούχους, θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Κτηματολόγιο: Ποιοι επαγγελματίες θα μπαίνουν με ένα κλικΧθες 09:58 | Ειδήσεις

Ποιους αφορά η διαβαθμισμένη πρόσβαση. Έρχεται και η ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Άγριες Μέλισσες”: Το μεγάλο φινάλε, οι 4 θάνατοι και ο τρίτος κύκλος23:59Lockdown: δίχως τέλος τα κορονοπάρτι στις πλατείες23:48“Στα μαχαίρια” με τον Ντάνιελ Κρέγκ οι... Σπέτσες23:39Κορονοϊός - Rai Tre: αφιέρωμα στον εμβολιασμό σε μικρά νησιά στην Ελλάδα23:27Φυλακές Χανίων: βρέθηκε νεκρός ο διοικητής φρουράς23:15Βασίλισσα Ελισάβετ: Το αντικείμενο του Πρίγκιπα Φιλίππου που κρατούσε στην κηδεία του23:06Κορονοϊός – “Το πείραμα της Ρόδου”: Σε καραντίνα Ολλανδοί τουρίστες22:55Καιρός: άνοδος 10 βαθμών μέσα σε 20 λεπτά στα Χανιά!22:43Έλλη Παπαγεωργακοπούλου: νεκρή η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος22:31Τέξας: νεκροί από πυρά στο Όστιν22:19Νέος σεισμός κοντά στη Νίσυρο22:08Πέθανε ιερέας από κορονοϊό21:56Κορονοϊός: πού θα γίνουν δωρεάν rapid test τη Δευτέρα21:44Ο ΠΑΟΚ “γονάτισε” τον Ολυμπιακό21:32“Ήλιος” - Νέα επεισόδια: παράτολμα σχέδια, έρωτες και απειλές (εικόνες)21:21Λίστα "Forbes": Έλληνες επιστήμονες στην ευρωπαϊκή λίστα21:09Οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος20:57Ξύλινα σπιτάκια για αδέσποτα κατασκευάζουν κρατούμενοι φυλακών20:45“Η φωτογραφία της ζωής μου” με τρεις ξεχωριστές ιστορίες τη Δευτέρα (εικόνες)20:32Κηδεία Πρίγκιπα Φιλίππου: Το παρασκήνιο της συνάντησης Ουίλιαμ - Χάρι20:20
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο