Goldman Sachs: Χρεοκοπία εντός του ευρώ για την Ελλάδα
Μια τεχνητή χρεοκοπία και επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις προβλέπει η Goldman Sachs, αναλυτής της οποίας προδικάζει την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Έκθεση του οίκου με ημερομηνία 19/6/2015 επισημαίνει ότι το βασικό σενάριο που υπάρχει για την Ελλάδα είναι αυτό της χρεοκοπίας, με την ταυτόχρονη παραμονή της χώρας στο ευρώ. Δεν αποκλείει, επιπλέον, να ακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα κινήσεις που θα λειάνουν το χώρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μέχρι την επίτευξη μιας εποικοδομητικής λύσης.
Επισημαίνεται στην έκθεση ότι υπάρχει πιθανότητα ο συνδυασμός τεχνικής χρεοκοπίας - έκδοσης IOUs - επιβολής περιορισμών στις καταθέσεις, να επισπεύσει την πραγματοποίηση μιας χαώδους κατάστασης, η οποία αν καταστεί ανεξέλεγκτη θα οδηγούσε μάλλον σε μια ακούσια έξοδο από το ευρώ, παρά στην επιθυμητή πολιτική αλλαγή που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας.
Ο οίκος υπενθυμίζει τις ελληνικές υποχρεώσεις, ύψους 1,6 δις, της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει την ίδια ώρα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Στο μεταξύ, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση θα καθυστερήσει και τις δύο παραπάνω υποχρεώσεις της και πιθανότατα θα μπλοκάρει τις αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας, της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, αλλά και το αίσθημα εμπιστοσύνης του κόσμου, σχολιάζει η Goldman Sachs. Εκτιμά επιπλέον ότι, οι παραπάνω συνέπειες θα αποφέρουν αλλαγές στο πολιτικό ισοζύγιο, με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέψει τελικά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.
Έπειτα από ακόμα μια πιο τεταμένη περίοδο, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και να περιλαμβάνει εκλογές, δημοψηφίσματα, αλλαγές σε επίπεδο πολιτικών συμμαχιών, η Ελλάδα θα μείνει τελικά εντός της Ευρωζώνης, ακόμα κι αν της πάρει καιρό να «ξετυλίξει» τις έκτακτες διευθετήσεις που θα έχουν προκύψει στο ίδιο μεσοδιάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα διατηρήσουν την αμετάβλητη στάση που κρατούν μέχρι και σήμερα. Παρόλο δηλαδή ότι υπάρχει «χώρος» να συζητηθούν λεπτομέρειες μεταρρυθμίσεων και μέτρων, θα παραμείνει η «κόκκινη γραμμή» τους για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Στο βαθμό μάλιστα που η προσαρμογή αυτή εξαρτάται από εξωτερική χρηματοδότηση, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, η όποια υποστήριξε θα παρέχεται από όρους και θα υπόκειται σε εξωτερική επίβλεψη.
Μεταξύ άλλων, ο οίκος αναφέρει ότι οι λογικά σκεπτόμενοι πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες που θα φέρει η προαναφερθείσα φάση, και να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία. Από την άλλη, σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί εδώ και καιρό.