Υποθηκοφυλακείο
Δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2015 10:46 | Ανανέωση: 10 Ιουνίου 2015 14:38Σε υποθήκη τα σπίτια όσων χρωστούν στα Ταμεία
Θα υποθηκεύονται τα σπίτια και τα ακίνητα όσων χρωστούν στο Δημόσιο, ακόμα κι αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση στην οποία θα είναι συνεπείς, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Εργασίας.
Η πρόβλεψη αυτή γίνεται με ειδική διάταξη στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και θα έχει εφαρμογή όχι μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση από την ψήφιση του νόμου, αλλά και για όσους έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις, προκειμένου να εξοφλήσουν το ΙΚΑ ή τον ΟΕΕ, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Σύμφωνα με το άρθρο, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν υποθήκες περιουσιακών στοιχείων από τους οφειλέτες, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων.
Στο άρθρο 17 αναφέρεται ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που του χορηγήθηκε:
-να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
-να μη χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
Ανυπόστατο το δημοσίευμα απαντά το Υπουργείο Εργασίας
Σε ανακοίνωηση του με τίτλο "ασπίδα απέναντι σε κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες", το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι "τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είναι ψευδή και ανυπόστατα, προσπαθούν να δημιουργήσουν αδικαιολόγητο φόβο και ανασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως αποσαφηνίζει "η προτεινόμενη διάταξη δεν αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφορά μόνο τους συστηματικούς και κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και τους συστηματικούς μεγαλομπαταχτσήδες με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι αξιοποιούν τις όποιες ρυθμίσεις οφειλών για να συνεχίζουν τις επιβλαβείς για τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαό αθέμιτες πρακτικές τους".
Μαλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας σημειώνει ότι "οι συγκεκριμένοι μεγαλοοφειλέτες βρίσκονταν μονίμως στο απυρόβλητο, λειτουργούσαν πάντα εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών, ενώ αυτό γινόταν με τις ευλογίες των μνημονιακών κυβερνήσεων".
Στην ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν υπαχθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν υπαχθεί πάνω απο 215.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που συνολικά έχουν διακανονίσει οφειλές ύψους 4,5 δις ευρώ. Απο αυτά τα Ταμεία έχουν ήδη εισπράξει, ως πρώτή δόση, περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.