LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Υπουργείο Εργασίας

Δημοσίευση: 09 Ιουνίου 2015 18:06 | Ανανέωση: 09 Ιουνίου 2015 21:01

Τι συμφώνησαν για τα εργασιακά Σκουρλέτης και ILO

Αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ILO για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά. 

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Πάνος Σκουρλέτης - συνέντευξη τύπου

Οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα τέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, Γκάι Ράιντερ, στο περιθώριο της 104ης Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στην Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, επαναβεβαιώθηκε η θετική τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του ILO, απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ILO και η παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μια σειρά από θέματα όπως είναι:

- Η εναρμόνιση της νέας εργασιακής νομοθεσίας με τις σχετικές Συνθήκες της ΔΟΕ και τις βέλτιστες πρακτικές σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.

- Η συνδρομή στη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, σε ένα πλαίσιο όπου οι διαπραγματευτική ισχύς τόσο των Συνδικάτων όσο και των Εργοδοτών είναι εξισορροπημένη.

- Η ανεύρεση πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της παραοικονομίας.

- Η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης του προβλήματος της μεγάλης εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαποφυγής και της εισφοροκλοπής. Επίσης, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Η συνδρομή στη διαμόρφωση μια «νέας γενιάς» προγραμματικών παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

- Η συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός ειδικά προσαρμοσμένου Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας.

- Η ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση με τον Διευθυντή Έρευνας του ILO, Ρέιμοντ Τόρες, ενώ είχε επαφές και με άλλα ηγετικά στελέχη εργατικών οργανώσεων στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, σε δύο διαδοχικές συναντήσεις, αρχικά με την Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Bernadette Segol και, στη συνέχεια, με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ένωσης (UNI Global Union), Christy Hoffman, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε την ευκαιρία να περιγράψει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και την εκτεταμένη απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, έπειτα από μια πενταετία εφαρμογής ακραίων μέτρων και σκληρής λιτότητας.

Αυτό που εισέπραξε, σύμφωνα με το υπουργείο, ήταν η αλληλεγγύη των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τα δύο βασικά ζητήματα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, σχετικά με την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Η κ. Segol της ETUC, επεσήμανε εξαρχής ότι συμμερίζεται την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα και τοποθετήθηκε κατά της λιτότητας, εκτιμώντας ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επιπλέον, εκδήλωσε την πρόθεση η οργάνωσή της να δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στη δυστοκία των θεσμών για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο.

Από πλευράς της, η κ. Hoffman της UNI Global Union, εξέφρασε την άποψη ότι οι λύσεις που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λειτούργησαν υπέρ των τραπεζών. Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, συμφώνησε απόλυτα με την άποψη που διατύπωσε ο κ. Σκουρλέτης, ότι «η λιτότητα σκοτώνει τη δημοκρατία, τα εργασιακά δικαιώματα και το Κράτος πρόνοιας». Τέλος, καλωσόρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με την υπουργό Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και με τον υπουργό Πρόνοιας της Λετονίας, Uldis Augulis.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών23:30ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20Κύπελλο Ελλάδας - Λεβαδειακός: Εκτός ο τραυματίας Βέρμπιτς από το μεγάλο ματς με την Κηφισιά23:06Αυστρία: 13χρονος βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις22:52Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του22:38Μπλόκα: Κάθοδο με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα θέλουν οι Λαρισαίοι αγρότες22:28Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της διασποράς22:14Αερολιμένας Αθηνών: Συνελήφθη άνδρας για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών μέσω ταχυδρομικού δέματος22:00Ολυμπιακός: Επιστροφή του Ποντένσε κόντρα στον ΠΑΟΚ21:50Ρωσία: "Κατηγορηματικά απαράδεκτες" οι απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν21:40Πετρούπολη: Θύμα απόπειρας βιασμού μια 13χρονη - Συνελήφθη ο δράστης21:30Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις" όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες21:20Ant1 Sports: Αύριο διεξάγονται οι τέσσερις προημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος 21:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:56Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμα20:42Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείες20:28Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη20:18Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες20:08
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο