LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

ΟΕΕ

Δημοσίευση: 03 Ιουνίου 2015 22:23

Κόλλιας: Tο κράτος πρέπει να μεταλλαχθεί

«Από παραγωγό σε ρυθμιστή και από απλό ιδιοκτήτη σε επενδυτή», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας. 

ΟΕΕ - Διεθνές συνέδριο
Το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία, ειδικά στην περίοδο μετά τη συμφωνία, βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων ξένων και Ελλήνων ομιλητών, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου, που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, και τρία τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Καποδιστριακό, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφέρθηκε στην «πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται την τελευταία πενταετία, με το σημερινό συνέδριο, καταγραφής και αναζήτησης των αναπτυξιακών προοπτικών για τη χώρα», κάνοντας λόγο για την ανάγκη εκπόνησης εθνικού σχεδίου, «που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική εξισορρόπηση και σε ανάπτυξη τη χώρα». 

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των εξαγωγών, ενώ τόνισε πως «το κράτος πρέπει να μεταλλαχθεί. Πρώτον, από παραγωγό σε ρυθμιστή και, δεύτερον, από απλό ιδιοκτήτη σε επενδυτή». 

Μόνο αν η συμφωνία είναι αξιόπιστη και πλήρης, θα μπορέσει η οικονομία της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αλλιώς, θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα, δήλωσε ο καθηγητής και κορυφαίο στέλεχος του ινστιτούτου Brugel, Zsolt Darvas. 

Ο κ. Darvas σημείωσε ακόμα ότι αν η Ελλάδα καλύψει το ένα τρίτο της απόστασης, που τη χωρίζει από τις τρεις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες μεταρρυθμίσεων, τότε το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες την ερχόμενη πενταετία και κατά 18 μέσα σε 20 χρόνια. 

«Με την επίτευξη συμφωνίας», εκτίμησε ο κ. Darvas, «η οικονομία θα πάψει να σέρνεται και θα μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη τριετία». Υποστήριξε, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 10%, την αύξηση της ανεργίας και τη λήψη μέτρων για δημοσιονομική προσαρμογή. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Hasa Iftekhar, από το Finance Fordham University's Schools of Business, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πρωταγωνιστήσει, μόνο αν αναλάβει ουσιαστική δράση, με συνεπακόλουθα θετικά αποτελέσματα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό, υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, με μέτρα όπως φορολογικά κίνητρα και εγγυήσεις δανείων. 

Τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία, ώστε να βγει τάχιστα και αποτελεσματικά από την κρίση, σύμφωνα με τον καθηγητή, Paolo Manasse, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια :

- Να απελευθερωθούν άμεσα οι αγορές προϊόντων. Όπως είπε η μεγάλη πτώση στους μισθούς δεν συνοδεύτηκε από μείωση των τιμών των προϊόντων.

- Να αρθούν οι πιστωτικοί περιορισμοί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- Να μη γίνουν τώρα μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις καθώς υπήρξε μεγάλη μείωση των συντάξεων και των μισθών τα προηγούμενα χρόνια. 

Η συμφωνία με τους δανειστές είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, κάνοντας λόγο για σταυροδρόμι: «Ρήξη ή συμφωνία με τους εταίρους; Μόνο μία επιλογή υπάρχει. Αυτή της συμφωνίας, που θα παρέχει ταυτόχρονα προοπτικές για μία μελλοντική ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές». 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2012, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών («κάθε χρόνο καταστρέφεται 5-10% του ΑΕΠ, μέσω της μαζικής αποψίλωσης του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας»), αλλά και να δημιουργηθεί μια υγιής παραγωγική βάση. «Επειδή έχουν καταρρεύσει αρκετοί κλάδοι είναι ευκαιρία οι νέες επενδύσεις να μην είναι συμπληρώματα των παλαιών κλάδων αλλά να στραφούν στη δημιουργία νέων κλάδων προστιθέμενης αξίας». 

Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, είπε ότι το 2010, «αντί να ξεκινήσει η συζήτηση για το εάν είναι βιώσιμο το χρέος, ξεκινήσαμε από τι δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν και πέτυχαν να αναβληθεί η συζήτηση για να διασωθούν οι τράπεζες τους. Εάν είχε αντιμετωπιστεί τότε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν θα φτάναμε σε δημοσιονομική προσαρμογή 6%.Αυτή ήταν η απαρχή της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας. Μιας ύφεσης άνευ προηγούμενου, μεγαλύτερης και από αυτής του 1929». Τόνισε, μάλιστα, ότι θα οδηγηθούμε στα ίδια λάθη, αν επιχειρηθεί και τώρα να λυθούν τα ταμειακά προβλήματα, χωρίς να έχει υπάρξει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. 

«Για να έχουμε ένα σαφέστατο αναπτυξιακό πρόσημο, απαιτούνται αντιμετώπιση του χρέους, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, χαρακτηρίζοντας την απομείωση του χρέους κλειδί για τις προοπτικές της χώρας. 

«Επιδιώκουμε έναν οδικό χάρτη που στο τέλος του δεν θα έχει ένα νέο μνημόνιο,  αλλά την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος. Και πρόσθεσε : «Με τη νέα συμφωνία, δίνονται στην Κυβέρνηση περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας να αντιμετωπίσει την κρίση, εφόσον οι απαιτήσεις για δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι μικρότερες. Θα υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα, που θα προστατέψουν τη δημοσιονομική ισορροπία, ο στόχος όμως είναι το συνολικό αναπτυξιακό αποτύπωμα της νέας συμφωνίας να είναι θετικό στην οικονομία. Με τη νέα συμφωνία, αναζητούμε εκείνους τους βαθμούς ελευθερίας, που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική, η οποία και θα αποτελεί το βασικό πυλώνα του νέου οδικού χάρτη για την πορεία της ελληνικής  οικονομίας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα σύνολο πολιτικών, που η λιτότητα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο». 

Τις μεταρρυθμίσεις, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, υπερασπίστηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας : «Επιλέξαμε να συγκρουστούμε με ομάδες συμφερόντων των τριών ή δώδεκα χιλιάδων ατόμων, για να βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι». 

Αναφέρθηκε ακόμα στο φορολογικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται αλλαγές στο φορολογικό και, με το που αλλάζει μια κυβέρνηση, να το ξηλώνει και να νομοθετεί από την αρχή. «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για να προσελκύσει επενδύσεις».

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Η Δημοτική Αστυνομία σταμάτησε να “κόψει” κλήσεις, ενώ... είχε παρκάρει παράνομα (εικόνες)10:52Αμπελόκηποι - Έκρηξη: Απολογείται σήμερα ο Νίκος Ρωμανός 10:39Κτηματολόγιο - Κυρανάκης: Μήνυση για απάτη από κύκλωμα10:26Μανουσάκης: “Δεν θέλω να φορέσω μαύρα για τον Μανούσο - Αγκαλιαστήκαμε και έφυγε από την ζωή” (βίντεο)10:12Μητροπολίτης Γαβριήλ: Ιστορική η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Νέα Φιλαδέλφεια (βίντεο)09:59Διαγραφή Σαμαρά - Βορίδης: Ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά τελείωσε (βίντεο)09:46Ντούγκας: Η Ειρήνη Μουρτζούκου παραδέχθηκε ότι είπε ψέμματα, αλλά... (βίντεο)09:32Φοροδιαφυγή: Το ΔΕΟΣ... φέρνει σαρωτικούς ελέγχους09:19Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό - Καθυστερήσεις σε Κηφισίας και Αττική Οδό λόγω τροχαίου 09:05Σταϊκούρας - Μετρό Θεσσαλονίκης: Το εισιτήριο, η ασφάλεια και η “εύλογη καχυποψία” των πολιτών (βίντεο)08:52Τζον Κένεντι: η δολοφονία που “πάγωσε” τον κόσμο08:38Σιδηροδρομική τραγωδία στη Σερβία: Σύλληψη του τέως υπουργού Μεταφορών08:25Αμαλιάδα: Άνδρας είχε υλικό παιδικής πορνογραφίας σε λάπτοπ και κινητό08:11Τραμπ: Ανακοίνωσε την πιστή συνήγορό του Παμ Μπόντι ως νέα υποψήφια υπουργό Δικαιοσύνης 07:58Θεσσαλονίκη - ΟΑΣΘ: Νέες λεωφοριακές γραμμές και τροποποίηση παλιών07:44Τρίκαλα: Μαθητές τσακώθηκαν και οι γονείς του ενός μήνυσαν την γιαγιά του άλλου07:31Λακωνία: Νεκρός άνδρας από φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο 07:17Μπάιντεν: “Σκανδαλώδες” το ένταλμα του ΔΠΔ για τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου07:04Νετανιάχου: Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το Ισραήλ, καμία απόφαση δεν θα μας εμποδίσει 06:50Εορτολόγιο - 22 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:36
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο