Πυρετός διαβουλεύσεων με ορίζοντα τη συμφωνία
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση περιμένει τόσο την απάντηση στο δικό της σχέδιο, αλλά και την πρόταση από την άλλη πλευρά, η οποία δεν αποκλείεται να σταλεί στην Αθήνα ακόμη και μέσα στην ημέρα.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει στείλει πλήρες κείμενο στους Θεσμούς, το οποίο φαίνεται ότι είναι περίπου 50 σελίδων, μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας και πιστωτών στο Brussels Group. Και οι πιστωτές της Ελλάδας όμως έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τούς όρους της προτεινόμενης συμφωνίας προς την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Euro Working Group, υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, με θέμα συζήτησης την Ελλάδα, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Μάλιστα, υποδηλώνεται και η πιθανότατα σύγκλησης ενός έκτακτου Εurogroup, ίσως και εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η συνεδρίαση του EWG πραγματοποιείται για την ενημέρωση όλων των χωρών σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης των "5" στο Βερολίνο, η οποία αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου που δεν γνώριζε ότι οι κ.κ Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ θα συζητούσαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.
Πάντως, σύμφωνα με το Ρόιτερς, το σχέδιο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς κρίθηκε μη ολοκληρωμένο. Οι Θεσμοί, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θεωρούν ότι το ελληνικό σχέδιο, που όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός εστάλη χθες βράδυ, δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Ωστόσο, ο οικονομικός συντάκτης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος συνήθως εξέφραζε επιφυλάξεις για την επίτευξη συμφωνίας, βλέπει τώρα πως είναι θέμα χρόνου. Το πλάνο των δανειστών, κατά τον Σπίγκελ, είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί αύριο στην Αθήνα. Οπως έγραψε ο δημοσιογράφος στο Twitter, οι τεχνικές ομάδες των δανειστών ολοκλήρωσαν το κείμενο για τη συμφωνία το απόγευμα της Τρίτης και η παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη.
Πάντως, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι θεωρητικά δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων αυτή την εβδομάδα.
Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει «take it or leave it»
Δεν υπάρχει «take it or leave it» στη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος οποίος τόνισε ότι «τους έχουμε αφήσει περιθώρια». Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ελληνική πρόταση είναι στο πλαίσιο του άρθρου του πρωθυπουργού στη Le Monte, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από άλλες κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε πως η κυβέρνηση έχει αποστείλει την πρότασή της «η οποία περιέχει τα σημεία συμφωνίας μας». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στα σημεία που υπήρχαν διαφωνίες καταθέσαμε τη δική μας πρόταση και ότι επ΄αυτών σήμερα οι θεσμοί αναμένεται να στείλουν τις δικές τους προτάσεις.
Την ίδια ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο στάδιο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να ξέρουν και πολλά, καθώς και ότι επιδιώκεται λύση πακέτο ενιαίο και όχι ενδιάμεση συμφωνία, κάτι που φαίνεται να το αποδέχεται και η Γερμανία.
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά ζητά να γίνει συζήτηση επί του ελληνικού κειμένου που εστάλη στους θεσμούς, με τις προτάσεις όπως είπε να κινούνται μέσα στο πλαίσιο που έχουν γίνει ήδη οι συζητήσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος είναι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 0,8% και του χρόνου 1,5%, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα χρήματα για κοινωνική πολιτική.
Το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, τόνισε, πάντως πως δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα πίσω σε ασφαλιστικό και εργασιακά και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ ανοικτό μένει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.
Για πρόταση της κυβέρνησης με τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ έκανε λόγο επίσης η ίδια πηγή, ενώ για το θέμα ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να είπε ότι η αύξηση στα νησιά θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο, με επιστροφή για τους κατοίκους, θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες συντελεστών και ότι υπάρχει πρόταση το ΦΠΑ στην εστίαση από 13% να πάει στο 11%.
Την ίδια ώρα κορυφαίοι υπουργοί ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην υποκύψει σε εκβιασμούς, ενώ πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της κυβέρνησης που ζητούν προσφυγή στις κάλπες.