LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2015 07:00 | Ανανέωση: 01 Ιουνίου 2015 15:08

Στο «κόκκινο» οι διαβουλεύσεις για συμφωνία

Η Κομισιόν έστειλε κείμενο συμφωνίας στο Μαξίμου. Η Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ. Το μπαλάκι στους ηγέτες της Ευρώπης πετάει ο Τσίπρας.

Άνγκελα Μέρκελ - Φρανσουά Ολάντ - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αν και η Κομισιόν συνέταξε ήδη κείμενο συμφωνίας και το έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1, πρόκειται για κείμενο που εμπεριέχει τις θέσεις των θεσμών και του ΔΝΤ και ουσιαστικά βασίζεται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το κείμενο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει, για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ έως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές στις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Κατά την τακτική ενημέρωση προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου.

Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών για το τι πρέπει να γίνει και πού πρέπει να οδηγηθούν οι συνομιλίες, στο πλαίσιο του Brussels Group. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Θεσμοί εργάζονται «χέρι-χέρι» με το Brussels Group και έχουν πολύ καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι συνομιλίες στο Brussels Group, σε τεχνικό επίπεδο, ήταν εντατικές καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ όλα τα μέλη του ήταν σε συνεχή επαφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%. Κατά πάσα πιθανότητα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα τόσο στο τεχνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής του "Brussels Group".

Το στίγμα ως προς την πολιτική βούληση όλων των πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας δόθηκε εκ νέου στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με πηγές της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή όλων ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία.

Σε «εποικοδομητική» ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση στη Ρίγα», πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη, σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους, θα είναι στην ατζέντα και της σημερινής συνάντησης που θα έχουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με Μέρκελ και Ολάντ στο Βερολίνο, όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων μιας συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα στην εφημερίδα.

Ο κ. Ζάιμπερτ, πάντως, ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και διευκρίνισε ότι στο δείπνο εργασίας συμμετέχουν και οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ το κεντρικό θέμα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στο περιθώριο να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, αν και δεν θα αποτελέσει το βασικό θέμα.

Ενδεικτική της επιτάχυνσης των συζητήσεων είναι και η αναφορά: "κλείνουμε" που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα με τους Άγγελα Μέρκελ - Φρανσουά Ολάντ.

Χαρακτηριστική του σημείου των διαπραγματεύσεων και η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην οποία ανέφερε ότι "υπάρχει συμφωνία", διευκρινίζοντας πως προβλέπει ότι αυτή "θα κλείσει εντός ολίγων ημερών" και ότι "θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης".

Στο μεταξύ με χθεσινό άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης, σημειώνοντας: "Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε –με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης". Και έθεσε το ερώτημα: "Ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης;". Υπογράμμισε ότι "το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε και ανέπτυξε διεξοδικά το ευρύτατο πακέτο μεταρρυθμιστικών προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και τις εξειδικευμένες προτάσεις που έχει καταθέσει στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς, "που έχουν καλύψει ένα τεράστιο μέρος της απόστασης που μας χώριζε πριν από μερικούς μήνες". Σημείωσε ακόμα ότι "η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας", αλλά "στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο