LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2015 13:54

Βαρουφάκης: Πιθανός ένας φόρος στις αναλήψεις από ATM

Θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, δήλωσε. Τι είπε για το τελικό ύψος των συντελεστών ΦΠΑ. Ποιό πρόστιμο θα μπει σε αδήλωτες καταθέσεις και εμβάσματα στο εξωτερικό.

Γιάνης Βαρουφάκης - ΑΤΜ - τράπεζα - κάρτα

Του Νίκου Ρογκάκου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι αναλήψεις μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ) στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιορισμό της φοροδιαφυγής, άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ». 

Ο στόχος είναι «να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την χρήση μετρητών και κίνητρο για την χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής». Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «ακόμη και οι γιαγιάδες θα μάθουν e-banking και θα βελτιωθεί η επαφή τους με τα εγγόνια τους».  

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό αντικείμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, καθώς ένα απο τα αγκάθια που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αφορά τον περιορισμό του "μαύρου χρήματος", την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και το "μπάλωμα" του δημοσιονομικού κενού για φέτος και το 2016.  

Ενημερώνοντας τους διαπιστευμένους οικονομικούς συντάκτες για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, ο Υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα την πρόταση «“ποτέ των ποτών” δεν θα γίνει αυτό», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της έκτακτης εισφοράς από ένα ποσό και πάνω.

Στον αντίποδα, σε ότι αφορά την φορολόγηση των κρυφών, αδήλωτων κι αφορολόγητων καταθέσεων που βρίσκονται είτε στην Ελβετία ή άλλες χώρες του εξωτερικού είτε σε ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι οι φόροι-πρόστιμο για την «νομιμοποίηση» τους, θα είναι δύο και θα κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη.

Για τις καταθέσεις που έχουν γίνει μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες στο εξωτερικό, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο φόρος είναι 15%, ενώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα που έχουν αποκρυβεί, ότι «η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών είναι για φορολόγηση κατά 30% του ποσού»

Η διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η πρόταση για δύο συντελεστές ΦΠΑ, ύψους 6,5% και 15%, παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ωστόσο καθώς οι δανειστές πιέζουν για πολύ υψηλότερους συντελεστές - σύμφωνα με πληροφορίες, 11% και 23% - συζητείται και το ενδεχόμενο επιστροφής στο καθεστώς των τριών συντελεστών.  

Ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο στόχος των αλλαγών είναι η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ωστόσο το σύστημα θα είναι αναδιανεμητικό υπέρ των φτωχότερων, λέγοντας για παράδειγμα ότι όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι στον χαμηλό συντελεστή.

Ο ΣΕΤΕ εμφανίστηκε να δέχεται μια μικρή αύξηση του ΦΠΑ, ζητώντας όμως να κλείσει άμεσα η συμφωνία για να μην πληγεί ο τουρισμός, την ώρα πάντως που ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμαινε το οξύμωρο, να έχει διπλασιαστεί ο τουρισμός σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας και τα έσοδα από ΦΠΑ απο αυτούς να έχουν μειωθεί.

Στην διαπραγμάτευση τίθεται και το μπόνους με την μορφή έκπτωσης φόρου για χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, το οποίο θα είναι αυξημένο για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και ιδιαίτερα μαθήματα, όπου η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.

Σε ότι αφορά την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, γιατί θα έχουμε συμφωνία».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας12:30Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τα 13 ιδρύματα που θέλουν να ανοίξουν παράρτημα στην Ελλάδα 12:17Βύρωνας: Φωτιά σε χώρο καταστήματος12:03Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων11:49Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα 11:35Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο σκότωσε 15 πρόβατα - Συνελήφθη ο βοσκός (εικόνες)11:21Βουλή - Εξοπλιστικά: Η ομιλία Μητσοτάκη (βίντεο)11:08ΝΑΤΟ - Γεραπετρίτης: Σύνοδος των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες10:54Ρεύμα: Μειωμένα τιμολόγια τον Απρίλιο10:40Καβάλα: Παιδί με φυματίωση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο10:26IRIS: Καθολικές οι συναλλαγές από τον Νοέμβριο10:12Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Το πακέτο μέχρι το 2036 και η νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις09:59Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: ο ανασχηματισμός, τα “καυτά” μέτωπα, το Μεταναστευτικό και οι ανατροπές09:45Σεισμός - Μιανμάρ: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια πέντε μέρες μετά (βίντεο)09:32Σκαλτσάς για τεχνητή νοημοσύνη: Θα ζητάμε την γνώμη της, ακόμη και για το πως να προσευχηθούμε!09:18Λάρισα: Τραυματισμός σε άγριο καβγά νεαρών09:04Τέμπη: Η έκθεση του ΕΜΠ για την πυρόσφαιρα08:51Κακοκαιρία - Ρόδος: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές (βίντεο ντοκουμέντο)08:38Νέος Κόσμος: Φορτηγό “έπεσε” πάνω σε 11 αυτοκίνητα (βίντεο)08:24Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης08:10
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο