Διαπραγματεύσεις
Δημοσίευση: 13 Μαΐου 2015 15:18Ύφεση και Κυβέρνηση «πιέζουν» για συμφωνία εντός Μαΐου
Νέα καμπάνα για την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων και άμβλυνσης των όποιων διαφορών μεταξύ Αθήνας και εταίρων, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο συμφωνία, έκρουσε η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, με την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2015 να ανέρχεται στο 0,2%, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Η εξέλιξη αυτή, τρανή απόδειξη της αβεβαιότητας στην οποία βουλιάζει η ελληνική οικονομία το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο, σφίγγει κι άλλο τον κλοιό των πιέσεων προς τις δύο πλευρές, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο γεφύρωμα των όποιων διαφορών στα «αγκάθια» που …στοιχειώνουν τις διαπραγματεύσεις και απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος ή ακόμη περισσότερων πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σενάρια που ήδη έχουν «αποδυναμωθεί» από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως δήλωσε σήμερα και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.
Το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, θέτοντας επί τάπητος μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αποτελούν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης κι έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του ΟΛΠ, αλλά και όλες οι αλλαγές στα φορολογικά, μεταξύ των οποίων και η επιβολή νέων φόρων. Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξει και πλέγμα μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με κορυφαίο το σχέδιο της Κυβέρνησης για «εξαφάνιση» των μετρητών από τις συναλλαγές και την πραγματοποίηση τους κατά κανόνα μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Το βασικότερο αγκάθι που φαίνεται πως είναι στο τραπέζι, πέραν των εργασιακών και ασφαλιστικών, είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, στο οποίο εντάσσεται και η πίεση για αναπροσαρμογές των συντελεστών ΦΠΑ, με το ΔΝΤ να πιέζει για ενιαίο συντελεστή στο εξωφρενικό 23%. Το Bloomberg, σε δημοσίευμα του, αναφέρει ότι οι δανειστές ζητούν μέτρα ύψους 3 δις από την Ελλάδα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του 2015.
Στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση από πλευράς της Κυβέρνησης, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές και τόνισε ότι είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής, έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν» ενώ συμπλήρωσε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευτεί η λαϊκή οικογένεια που «πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του Μνημονίου».
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για επίτευξη της συμφωνίας εντός του Μαΐου, δηλώσεις που έρχονταν σε αντίθεση με το κλίμα που μετέδωσε σε δήλωση του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο βελτίωση του κλίματος αλλά όχι της ουσίας των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα πάντως διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι οι εταίροι μελετούν την πιθανότητα κυκλοφορίας διπλού νομίσματος ή μελετούν ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μετά από Grexit.