Ασφαλιστικό
Δημοσίευση: 10 Μαΐου 2015 18:39Διαμάχη για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Του Κώστα Τάτση
Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, κυρίως ως προς την αύξηση των ορίων ηλικίας, με την κυβέρνηση να θέτει κόκκινες γραμμές για όρια ηλικίας και κύριες συντάξεις και τους δανειστές να επιμένουν για συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια για όλους.
Η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας στα 67χρόνια για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη αλλά να ισχύουν από το 2025, προκειμένου να μην θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με τους θεσμούς όμως να αντιδρούν και να επιδιώκουν εφαρμογή από το 2021.
Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς στο τραπέζι των απαιτήσεων από τους θεσμούς έπεσε η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις, και επισήμανε πως εάν εφαρμοστεί, το ύψος της κύριας σύνταξης θα διαμορφωθεί στα 200 με 300 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης πάντως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real, απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, επισημαίνοντας: Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος οδηγεί στην κατάργηση κατ’ ουσίαν των επικουρικών συντάξεων και ως εκ τούτου δεν θα εφαρμοσθεί. Δεν θα υπάρξει καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις.
Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το ασφαλιστικό εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως: Ουδέποτε στις περιόδους που συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ετέθη από την ΕΕ και το ΔΝΤ θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις, κάτι που εξάλλου είναι αδιανόητο γιατί αναιρεί την αναγκαία και θεσμοθετημένη κρατική συμμετοχή στην κύρια κοινωνική ασφάλιση. Εάν κάτι τέτοιο έγινε τώρα, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κυβερνητικοί χειρισμοί άνοιξαν ορέξεις των δανειστών.
Οι δανειστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην καταβολή 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ, ωστόσο συμφωνούν στη χορήγηση επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια για όσους λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ.