LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

Δημοσίευση: 10 Μαΐου 2015 18:02

«Καταστροφή η όποια αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά»

Κώδωνα κινδύνου από οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά κρούουν οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού Κυκλάδων.

Αντίπαρος

«Η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά μας θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίση» τονίζουν οι εμπορικοί σύλλογοι μετά το 8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο.

Το Συνέδριο ασχολήθηκε εκτεταμένα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η κοινωνία των Κυκλάδων γενικότερα και αποφάσισε την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

 1. Η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της.  Καλούμε την Πολιτεία να πραγματοποιήσει με τους Εμπορικούς Συλλόγους των νησιών και την ΕΣΕΕ ένα ουσιαστικό, καλόπιστο, εποικοδομητικό και διαφανή διάλογο με στόχο την επιβίωση της νησιωτικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.  Θέλουμε περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών, λιγότερη γραφειοκρατία και σεβασμό από το Κράτος στην νησιωτικότητα.

2. Η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά μας θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίσηκαι θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσηςγια την εδαφική της ιδιομορφία.

3. Ο φόρος πολυτελείας σε 22 νησιά δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.  Ζητούμε την αποφυγή οποιασδήποτε κατ’ αποκοπή φορολόγηση, που δημιουργεί έλληνες επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων.  Γενικότερα, οιπληττόμενες κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη φορολογία.  Όλες οι αυξήσεις σε οποιοδήποτε φόρο πρέπει άμεσα να αντισταθμιστούν από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.

4. Ανάλογη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις συναλλαγές με κάρτες, μέτρο που δεν πρέπει να ισχύσει πριν σχεδιαστεί με προσοχή και μελετηθούν όλες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.

5. Ζητάμε την επίλυση των σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του ΟΑΕΕ και αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών του. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού στις Κυκλάδες πρέπει να βελτιωθούν και επιβάλλεται να στελεχωθούν τα γραφεία με το αναγκαίο προσωπικό. Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα δίνουν την δυνατότητα των ασφαλισμένων να παίρνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ηλεκτρονικά ,ώστε να εξυπηρετούνται τα νησιά των Κυκλάδων βάσει των ιδιομορφιών τους. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιλογή περισσότερων ασφαλιστικών κατηγοριών.

6. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στα νησιά, τόσο για εμάς από τους ασφαλιστικούς μας οργανισμούς όσο και για τους τουρίστες πελάτες μας.  Είναι ζήτημα αξιοπιστίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας εν γένει.

7. Τα πλοία είναι οι αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στα νησιά μας.  Ζητάμε αποτελεσματικότερη ακτοπλοΐα και καλύτερες υποδομές στα λιμάνια μας και στις μαρίνες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και του ολοένα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού yachting. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υψηλό κόστος μέσα από συνδυαστικές συγκοινωνίες και οικονομίες κλίμακας.

8. Λόγω έλλειψης διαθέσιμου ελεγκτικού δυναμικού, το παρεμπόριο όταν αποκτήσει πρόσβαση στα νησιά μας γίνεται ανεξέλεγκτο.  Ζητάμε συνδυασμό και συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στην λιμενικές και δημοτικές αρχές και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, προκειμένου να συλλαμβάνεται στα λιμάνια, είτε προτού «επιβιβαστεί» είτε πριν «αποβιβαστεί».

9. Σε τουριστικές αγορές που λειτουργούν εποχιακά, όπως οι δικές μας και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και περιορισμένες χρονικά εργασιακές δυνατότητες πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίες προσαρμογές.  Ζητάμε γενίκευση της εφαρμογής του εργόσημου σε όλες τις πρόσκαιρες ανάγκες εργασίας, που με τη σειρά της θα επιτρέψει σε όλους τους περιστασιακούς εργοδότες να είναι νόμιμοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους και στους εργαζόμενους να αποκτήσουν την ασφάλιση που τους αναλογεί σε αυτό που πρόσφεραν.

10. Τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν είναι εργαλεία που επιτρέπεται να χάνουμε.  Θέλουμε συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Εμπορικών Συλλόγων των νησιών και των Δήμων μας ώστε στην νέα προγραμματική περίοδο να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εντοπισμένα στην μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα.

11. Τέλος η απάντηση μας στα πολυκαταστήματα είναι,την νέα προγραμματική περίοδο, να ενταχθούν και να δημιουργηθούν στους τουριστικούς και παραδοσιακούς δρόμους της κάθε νησιωτικής πόλης, Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ).

Οι Σύνεδροι των Κυκλάδων

Κορκίδης Βασίλης – Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ

Αλιπράντης Απόστολος – Πρόεδρος Ε.Σ.Πάρου – Αντιπάρου

Ρούσσος Γιάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Πολιτάκης Πάυλος – Πρόεδρος ΟΕΣΑΟΝΝΑ

Αλεξανδρίδης  Ευάγγελος – Πρόεδρος Ε.Σ.Σύρου

Αρτέμης Νίκος – Πρόεδρος Ε.Σ.Ίου

Νομικός Νίκος – Πρόεδρος Ε.Σ.Θήρας

Πολενάκης Θεόδωρος – Πρόεδρος Ε.Σ. Σίφνου

Στρατούρης Ευάγγελος – Πρόεδρος Ε.Σ.Νάξου

Τσιμέκης Ανδρέας – Πρόεδρος Ε.Β.Σ. Τήνου

Τσιμελάς Σπύρος – Πρόεδρος Σ.Ε.Αμοργού

Τσούφη Αντωνία – Ταμίας Ε.Ε.Β. Κέας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εξωδικαστικός μηχανισμός - Χατζηδάκης: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών 14:50ΟΣΕΘ: “Έκρηξη” στην επικύρωση εισιτηρίων σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ14:36Γυναικοκτονία - Θεσσαλονίκη: Σε σοκ οι κόρες του ζευγαριού14:21Καιρός: Συννεφιά, αφρικανική σκόνη και νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή14:07Τέμπη: Μήνυση κατά Καραμανλή και Σπίρτζη από oικογένεια θύματος13:53Δίκη - Μάτι: Ενοχή για 12 πρόσωπα, απαλλαγή για 9 ζητά η εισαγγελέας13:39Ενδοοικογενειακή βία - Ρόδος: Ανήλικος κατήγγειλε τον πατέρα του 13:24Conference League: Φιορεντίνα - Παναθηναϊκός ζωντανά σε ANT1 και antenna.gr την Πέμπτη13:10ΠτΔ - Τασούλας: Η εθνική ομοψυχία δεν είναι ευχολόγιο, αλλά όρος απαράβατος12:56Βούλα: Συνελήφθησαν δύο εργολάβοι για το εργατικό δυστύχημα 12:43Ορκωμοσία Τασούλα - Σακελλαροπούλου: Σας συγχαίρω για την εκλογή σας12:30Ορκωμοσία Τασούλας - Μητσοτάκης: Η στιγμή που σκύβει στα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών 12:16Ρόδος: Εξαφάνιση ανήλικων από δομή φιλοξενίας12:03Ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας11:49Ορκωμοσία Τασούλα: Απέχουν Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας11:35ΠτΔ - Κώστας Τασούλας: Οι πρώτες αφίξεις στην τελετή ορκωμοσίας (εικόνες)11:22Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος11:08ΠτΔ - Κώστας Τασούλας: Η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (live blog)10:55Πέμπτη 13 Μαρτίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας 10:42Ανασχηματισμός: restart ή rotation;10:28
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο