Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Δημοσίευση: 08 Μαΐου 2015 16:43ΣΕΤΕ: Ύποπτη η επιμονή των δανειστών στην επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ
«Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τους λόγους της επιμονής των δανειστών στην επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, στην επιστολή του Συνδέσμου προς τον Πρωθυπουργό.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ανδρεάδη:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών για πιθανή επιβολή ειδικών τελών ή εξορθολογισμού των συντελεστών ΦΠΑ, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Οι συντελεστές ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό πακέτο είναι 6,5% στη διαμονή και 13% στην εστίαση, ποσοστά που κατά μέσο όρο διαμορφώνουν συντελεστή τουριστικού πακέτου μεταξύ 8%-10%, ανάλογα με το είδος του τουριστικού πακέτου (με πρωινό, με ημιδιατροφή, με πλήρη διατροφή, με πακέτο All Inclusive).
Παράλληλα, οι ανταγωνιστές μας κινούνται στη διαμονή μεταξύ 6% (Πορτογαλία), 7% (Μάλτα), 8% (Τουρκία), 9% Κύπρος και 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και στην εστίαση μεταξύ 8% (Τουρκία), 9% (Κύπρος), 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και 23% (Πορτογαλία). Επομένως, όλοι οι ανταγωνιστές μας φορολογούνται για το συνολικό τουριστικό πακέτο μεταξύ 8%-10%. Όσον αφορά στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα οποία διατηρούν έκπτωση 30%, σημειώνουμε ότι αντίστοιχες εκπτώσεις λαμβάνουν τουριστικοί προορισμοί ανταγωνιστών, όπως Κανάρια Νησιά (συντελεστής ΦΠΑ 0%) ή Κορσική (συντελεστής ΦΠΑ 2%).
Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ, όπως ζητούν οι Θεσμοί, αν με αυτό τον τρόπο επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία με τους Εταίρους και αποκατασταθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και η σταθερότητα της χώρας.
Ζητούμε όμως η όποια αλλαγή να γίνει υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Να μην εφαρμοστεί η αλλαγή εντός του 2015, όταν η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν πωληθεί περισσότερα από το 70% του συνόλου των τουριστικών πακέτων. Η άμεση εφαρμογή θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν είτε να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος είτε να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους, οι οποίοι θα θεωρούν ότι έχουν εξοφλήσει τις διακοπές τους, δημιουργώντας εξαιρετικά αρνητική εικόνα και φήμη για τη χώρα μας.
2) Οι συντελεστές του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κινηθούν στο επίπεδο του μέσου όρου του ανταγωνισμού. Με δεδομένες τις δυσκολίες και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο είναι τριπλάσιο ή και το τετραπλάσιο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, οι συντελεστές ΦΠΑ του τουρισμού θα πρέπει να παραμείνουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με αυτές, που κινούνται μεταξύ του 8% - 10% ώστε να αντισταθμισθεί –έστω, εν μέρει- το υπέρογκο κόστος δανεισμού στην χώρα μας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε άλλους κρίσιμους συντελεστές του τουριστικού πακέτου, πέραν της διαμονής και της εστίασης, όπως οι υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων, αερομεταφορών, ακτοπλοΐας, και ενοικίασης αυτοκινήτων που πρέπει και αυτές να κινηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η ανάγκη να παραμείνει ο ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα προκύπτει από το ότι ο τουρισμός αποτελεί το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το οποίο υπάγεται σε ΦΠΑ λόγω του ότι καταναλώνεται εντός της χώρας. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το αυξημένο κόστος. Σας αναφέρουμε ως παράδειγμα την Ουγγαρία στην οποία επιβλήθηκε στο τουριστικό πακέτο μη ανταγωνιστικός ΦΠΑ (διαμονή 18% - Εστίαση 27%) με την μείωση των τουριστικών εσόδων της χώρας μεταξύ του 2004 και 2014 κατά 20%.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τους λόγους της επιμονής των δανειστών στην επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ελπίζουμε ότι στην τελική διαπραγμάτευση, θα πρυτανεύσουν οι ώριμες και λογικές σκέψεις, ώστε να μην καταστραφεί και ο τελευταίος πυλώνας εσόδων, ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.