LATEST NEWS
 
Οικονομία /Επιχειρήσεις /

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Δημοσίευση: 08 Μαΐου 2015 16:43

ΣΕΤΕ: Ύποπτη η επιμονή των δανειστών στην επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ

Επιστολή του προέδρου Ανδρέα Ανδρεάδη στον Πρωθυπουργό για την πιθανή επιβολή ειδικών τελών και αλλαγών των συντελεστών ΦΠΑ.

Ανδρέας Ανδρεάδης - ΣΕΤΕ

«Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τους λόγους της επιμονής των δανειστών στην επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, στην επιστολή του Συνδέσμου προς τον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Ανδρεάδη:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών για πιθανή επιβολή ειδικών τελών ή εξορθολογισμού των συντελεστών ΦΠΑ, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Οι συντελεστές ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό πακέτο είναι 6,5% στη διαμονή και 13% στην εστίαση, ποσοστά που κατά μέσο όρο διαμορφώνουν συντελεστή τουριστικού πακέτου μεταξύ 8%-10%, ανάλογα με το είδος του τουριστικού πακέτου (με πρωινό, με ημιδιατροφή, με πλήρη διατροφή, με πακέτο All Inclusive).

Παράλληλα, οι ανταγωνιστές μας κινούνται στη διαμονή μεταξύ 6% (Πορτογαλία), 7% (Μάλτα), 8% (Τουρκία), 9% Κύπρος και 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και στην εστίαση μεταξύ 8% (Τουρκία), 9% (Κύπρος), 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και 23% (Πορτογαλία). Επομένως, όλοι οι ανταγωνιστές μας φορολογούνται για το συνολικό τουριστικό πακέτο μεταξύ 8%-10%. Όσον αφορά στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα οποία διατηρούν έκπτωση 30%, σημειώνουμε ότι αντίστοιχες εκπτώσεις λαμβάνουν τουριστικοί προορισμοί ανταγωνιστών, όπως Κανάρια Νησιά (συντελεστής ΦΠΑ 0%) ή Κορσική (συντελεστής ΦΠΑ 2%).

Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ, όπως ζητούν οι Θεσμοί, αν με αυτό τον τρόπο επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία με τους Εταίρους και αποκατασταθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και η σταθερότητα της χώρας.

Ζητούμε όμως η όποια αλλαγή να γίνει υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1)   Να μην εφαρμοστεί η αλλαγή εντός του 2015, όταν η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν πωληθεί περισσότερα από το 70% του συνόλου των τουριστικών πακέτων. Η άμεση εφαρμογή θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν είτε να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος είτε να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους, οι οποίοι θα θεωρούν ότι έχουν εξοφλήσει τις διακοπές τους, δημιουργώντας εξαιρετικά αρνητική εικόνα και φήμη για τη χώρα μας.

2)    Οι συντελεστές του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κινηθούν στο επίπεδο του μέσου όρου του ανταγωνισμού. Με δεδομένες τις δυσκολίες και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο είναι τριπλάσιο ή και το τετραπλάσιο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, οι συντελεστές ΦΠΑ του τουρισμού θα πρέπει να παραμείνουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με αυτές, που κινούνται μεταξύ του 8% - 10% ώστε να αντισταθμισθεί –έστω, εν μέρει- το υπέρογκο κόστος δανεισμού στην χώρα μας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε άλλους κρίσιμους συντελεστές του τουριστικού πακέτου, πέραν της διαμονής και της εστίασης, όπως οι υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων, αερομεταφορών, ακτοπλοΐας, και ενοικίασης αυτοκινήτων που πρέπει και αυτές να κινηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η ανάγκη να παραμείνει ο ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα προκύπτει από το ότι ο τουρισμός αποτελεί το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το οποίο υπάγεται σε ΦΠΑ λόγω του ότι καταναλώνεται εντός της χώρας. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το αυξημένο κόστος. Σας αναφέρουμε ως παράδειγμα την Ουγγαρία στην οποία επιβλήθηκε στο τουριστικό πακέτο μη ανταγωνιστικός ΦΠΑ (διαμονή 18% - Εστίαση 27%) με την μείωση των τουριστικών εσόδων της χώρας μεταξύ του 2004 και 2014 κατά 20%.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τους λόγους της επιμονής των δανειστών στην επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ελπίζουμε ότι στην τελική διαπραγμάτευση, θα πρυτανεύσουν οι ώριμες και λογικές σκέψεις, ώστε να μην καταστραφεί και ο τελευταίος πυλώνας εσόδων, ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων11:49Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα 11:35Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο σκότωσε 15 πρόβατα - Συνελήφθη ο βοσκός (εικόνες)11:21Βουλή - Εξοπλιστικά: Live η ομιλία Μητσοτάκη11:08ΝΑΤΟ - Γεραπετρίτης: Σύνοδος των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες10:54Ρεύμα: Μειωμένα τιμολόγια τον Απρίλιο10:40Καβάλα: Παιδί με φυματίωση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο10:26IRIS: Καθολικές οι συναλλαγές από τον Νοέμβριο10:12Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Το πακέτο μέχρι το 2036 και η νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις09:59Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: ο ανασχηματισμός, τα “καυτά” μέτωπα, το Μεταναστευτικό και οι ανατροπές09:45Σεισμός - Μιανμάρ: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια πέντε μέρες μετά (βίντεο)09:32Σκαλτσάς για τεχνητή νοημοσύνη: Θα ζητάμε την γνώμη της, ακόμη και για το πως να προσευχηθούμε!09:18Λάρισα: Τραυματισμός σε άγριο καβγά νεαρών09:04Τέμπη: Η έκθεση του ΕΜΠ για την πυρόσφαιρα08:51Κακοκαιρία - Ρόδος: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές (βίντεο ντοκουμέντο)08:38Νέος Κόσμος: Φορτηγό “έπεσε” πάνω σε 11 αυτοκίνητα (βίντεο)08:24Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης08:10Τροχαίο - ΒΟΑΚ: Νεκρός 19χρονος οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε από γέφυρα07:57Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ07:44Εορτολόγιο - 2 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:30
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο