LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2015 13:00

7+1 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας

Ποια είναι τα σενάρια για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και τι πιθανότητες συγκεντρώνει το κάθε ένα από αυτά, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

DIE WELT - ΕΠΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επτά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας αναλύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σημειώνοντας ότι η θέση της Αθήνας θα γίνεται ολοένα και πιο ασταθής, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

1ο σενάριο: Η Αθήνα λαμβάνει βοήθεια

Η Ελλάδα καταλήγει σε συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και λαμβάνει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας. Τελικά, μετά τον Ιούνιο, η Αθήνα λαμβάνει και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 30 με 50 δισεκ. ευρώ.

Το πλεονέκτημα του ενδεχόμενου αυτού είναι ότι η Ελλάδα θα διασωθεί για μια ακόμη φορά, ενώ το μειονέκτημα ότι οι πιστωτές της θα εκτεθούν σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Πιθανότητες να συμβεί: Υψηλές

2ο σενάριο: Χρεοκοπία με πίσω πόρτα

Η ΕΕ και τη Ελλάδα δεν καταλήγουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης. Η Αθήνα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Οι Έλληνες χρεοκοπούν. Όμως η ΕΚΤ δεν αφήνει να χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να χρησιμεύσει μόνο ως μεταβατική λύση και μόνο με στόχο να δώσει χρόνο στους Έλληνες να προχωρήσουν σε αλλαγή πορείας. 

Πιθανότητες να συμβεί: Υψηλές

3ο σενάριο: Εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους, έχει τη δυνατότητα να τους δίνει υποσχετικές, οι οποίες θα ισχύουν μόνο στο εσωτερικό ως μέσο πληρωμής.

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να υιοθετήσει και ένα παράλληλο νόμισμα. Με το νέο αυτό νόμισμα η χώρα θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και να κάνει εισαγωγές βασικών προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα πενιχρά της αποθέματα σε ευρώ.

Το πλεονέκτημα θα είναι ότι θα διατηρηθεί η ηρεμία στη χώρα, καθώς θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, ενώ θα επιτρέψει στις εξαγωγικές εταιρείες να μειώσουν τους μισθούς. Επίσης θα αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Το μειονέκτημα, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, είναι ότι το παράλληλο νόμισμα δεν θα είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε πολιτικά σταθερό. 

Πιθανότητες να συβεί: Μικρές

4ο σενάριο: Η Ελλάδα να τυπώσει ευρώ

Οι Έλληνες μπορούν να τυπώσουν ευρώ, το ζήτημα είναι πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη.

Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα θα μπορέσει να πληρώσει τους πιστωτές της, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις. Όμως μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει την ύστατη σύγκρουση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτό θα ήταν πολιτικά το τέλος της Ελλάδας στην Ευρώπη», σχολιάζουν οικονομολόγοι. 

Πιθανότητες να συμβεί: Εξαιρετικά μικρές

5ο σενάριο: Συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ

Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο κανείς δεν επιθυμεί και για το οποίο κανείς δεν μιλά: η συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στην περίπτωση που κατά το δημοψήφισμα, για το οποίο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πλειοψηφία του λαού απορρίψει το πρόγραμμα που θα προτείνουν οι πιστωτές της στην Αθήνα, τότε αυτό θα σημαίνει εκ των πραγμάτων αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Μια συντεταγμένη έξοδο μπορεί κανείς να τη σχεδιάσει και έτσι να περιοριστούν οι πιθανότητες να υπάρξει χάος στη χώρα. Επίσης η Αθήνα και η ευρωζώνη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στους τρόπους που θα μπορέσει να βοηθηθεί ακολούθως η Ελλάδα. 

Το μειονέκτημα είναι ότι οι δημοσιονομικές συνέπειες μιας συντεταγμένης εξόδου είναι ίδιες με αυτές μιας άτακτης.

Πιθανότητες να συμβεί: Μικρές

6ο σενάριο: Η Ελλάδα στρέφεται στη Μόσχα

Στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της η Ελλάδα έχει ένα τελευταίο καταφύγιο: τη βοήθεια από τη Ρωσία. 

Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι η Αθήνα, έστω και προσωρινά, θα λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά και θα αποφύγει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της.

Από την άλλη, η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει ανταλλάγματα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια ή θα απαιτήσει από την Ελλάδα να ασκήσει το βέτο στην ΕΕ εναντίον των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Αθήνα να απομονωθεί. 

Πιθανότητες να συμβεί: Πολύ μικρές

7ο σενάριο: Grexit

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν καταλήγουν σε συμφωνία τους επόμενους μήνες. Η ΕΕ παύει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και η ΕΚΤ σταματά τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες. Η χώρα και το τραπεζικό της σύστημα χρεοκοπούν. 

Πλεονέκτημα: Καλύτερα ένα φοβερό τέλος παρά φόβος χωρίς τέλος. Η Ελλάδα εκτός ευρώ θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και η Ευρώπη θα αποδείξει ότι οι κανόνες της σημαίνουν κάτι. 

Το μειονέκτημα είναι ότι από δημοσιονομική άποψη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα είναι μια καταστροφή, ενώ οι συνέπειες για την Ευρώπη δεν είναι γνωστές. 

Πιθανότητες να συμβεί: Μέτριες

Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα μεν να χρεοκοπήσει, αλλά να μην αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αναφέρεται και η Handelsblatt, εξηγώντας ότι για να γίνει αυτό οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Zeit στα μέσα Απριλίου, η γερμανική κυβέρνηση, φέρεται να προετοιμάζει ένα σχέδιο για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη παρά τη χρεοκοπία της. Γι' αυτό τον λόγο θα χρειαστεί η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Προϋπόθεση για να ισχύσει το σενάριο αυτό είναι η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει η Handelsblatt.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η ΕλλάδαΣήμερα 10:39 | Ειδήσεις

Με τη νέα κίνηση επιχειρείται να αξιοποιηθεί η σταθερότητα των τιμών που επικρατεί στις αγορές προ των ευρωεκλογών.

ΔΥΠΑ: Bonus καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”Σήμερα 11:58 | Ειδήσεις

Ποιο το ύψος του bonus, πότε ξεκίνησαν οι πιστώσεις ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και ποιες οι προϋποθέσεις υπαγωγής.

Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της ΠρωτομαγιάςΣήμερα 15:08 | Ειδήσεις

Ποιες ακριβώς ώρες θα ισχύσει η απεργία. Πώς θα επηρεάσει τις αναχωρήσεις των εκδρομέων του Πάσχα.

“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)Χθες 16:49 | Ειδήσεις

Για «κοστολογημένο και καλά μελετημένο σχέδιο ανάταξης των βασικών υποδομών της Θεσσαλίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το Μουζάκι

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:02ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:48Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο