Ξαφά: Δεν θεωρώ πατριωτικό καθήκον να διακινδυνεύσω τις καταθέσεις μου
Στο θέμα που προέκυψε με τις επενδύσεις των χρημάτων της στο εξωτερικό αναφέρθηκε και σήμερα η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μιράντα Ξαφά, εμμένοντας στη θέση της.
Η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι είναι πατριωτικό της καθήκον να διακινδυνεύει τις καταθέσεις της όταν όπως είπε βλέπει "ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στην κυβέρνηση".
"Και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα αλλά η αναβολή των αποφάσεων και η πλήρης σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν παγώσει τις επενδύσεις και έχουν φέρει πιστωτική ασφυξία και έχουν βαθύνει την ύφεση", συμπλήρωσε και είπε πως "η υπέρτατη δέσμευση κάθε υπεύθυνου ηγέτη είναι να σώσει τη χώρα του από την απόλυτη καταστροφή, όχι να διασώσει προεκλογικές υποσχέσεις που ήταν ανεφάρμοστες", ανέφερε η κ. Ξαφά στο Mega.
"Όταν βγάζω εγώ τα λεφτά μου στο εξωτερικό είναι εθνική μειοδοσία, όταν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν ήδη βγάλει πριν αναλάβουν, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα;", αναρωτήθηκε η κ. Ξαφά.
Η Μιράντα Ξαφά, ωστόσο, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ επιμένει στις ομαδικές απολύσεις στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.
"Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα και το χρέος που έχει πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, είναι 3% του ΑΕΠ πληρώνουμε σε τόκους κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου όσα εισπράττουμε από την ΕΕ σε πόρους, είναι η αδυναμία να παράγει και να εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία", σημείωσε.
Και πρόσθεσε: "Γι' αυτό επιμένει το Ταμείο σε κάποια μέτρα που θα αυξήσουν την προσφορά και θα βελτιώσουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Εκεί εντάσσονται και οι ομαδικές απολύσεις. Δεν υπάρχει καμιά εταιρεία σήμερα που να θέλει να κάνει ομαδικές απολύσεις και να μην μπορεί επειδή αρνείται η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις εάν δεν ξέρουν ότι σε μια ύφεση θα μπορούν να απολύσουν. Αυτό κατάφερε η Ιρλανδία".
Σημείωσε μάλιστα ότι "εάν δεν περάσει η κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές της, μιλάμε για Grexit, δεν πρόκειται να δεχθούν οι πιστωτές να ρίχνουν λεφτά σε ένα καλάθι χωρίς πάτο".