LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

ΕΝΕΔ

Δημοσίευση: 29 Απριλίου 2015 17:27 | Ανανέωση: 30 Απριλίου 2015 08:33

«Ενταφιάζει» το ίντερνετ η κυβέρνηση με φόρο που επιβάλει

Παρέμβαση των εκδοτών διαδικτύου για τον φόρο που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση σε όλες τις online διαφημίσεις.

Υπολογιστής - πληκτρολόγιο

Την αντίδραση των εκδοτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Διαδικτύου προκάλεσε η φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 20% σε όλες τις online διαφημίσεις.

Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου που εκπροσωπεί την πλειονότητα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με την οποία ζητά να μην προωθηθεί σχετική ρύθμιση.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, επιβολή τέτοιου νόμου θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για την ήδη αναιμική αγορά των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην Ελλάδα , δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των ψηφιακών μέσων. 

Τονίζουν ότι στο ίντερνετ ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται σε "τοπικό επίπεδο", όπως ισχύει στην τηλεόραση, αλλά απο όλον τον πλανήτη μπορεί κάποιος να αναρτά ιστοσελίδες σε όποια γλώσσα θέλει, αποκομμίζοντας κέρδη απο διαφημίσεις, χωρίς όμως να φορολογούνται στην χώρα όπου βρίσκονται ή σε εκείνη που απευθύνεται η ιστοσελίδα τους.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, Δημήτρη Μάρη , ότι αν επιβληθεί ο φημολογούμμενος φόρος, θα δημιουργηθούν εταιρείες δύο ταχυτήτων, με ωφελημένες τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα στο εξωτερικό, καθώς δεν θα επιβαρυνθούν με τον φόρο.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει σχέδιο νομικής, θεσμικής και φορολογικής ρύθμισης της αγοράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η πληροφόρησή μας αναφέρεται στο ότι επιχειρείται να επεκταθεί το μέτρο της φορολόγησης των διαφημίσεων σε όλα τα ψηφιακά μέσα, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 

Πρόκειται για μια ευθεία απόπειρα παρεμβατισμού, που ουσιαστικά αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μέσων ενημέρωσης και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, στη σημερινή της μορφή. Χωρίς να έχει γίνει καμία προεργασία και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει έναν οριζόντιο φόρο, που ουσιαστικά θα εξοντώσει πολλές από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, καταργώντας άμεσα, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Με το νόμο που προωθείτε, θα βάλετε ένα ακόμη ανάχωμα στη λειτουργία των ελληνικών οnline medίa. Ανάχωμα που δεν αφορά στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό, χωρίς να απασχολούν εργαζόμενους στη χώρα μας και χωρίς να αποδίδουν φορολογικά έσοδα. Θα πλήξετε δηλαδή περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εταιρείες δυο ταχυτήτων. 

Ως θεσμικό όργανο των Εκδοτών Διαδικτύου, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας για την επιβολή του εξοντωτικού φόρου στα ψηφιακά μέσα και να προχωρήσουμε από κοινού σε διαβούλευση για την ορθή λειτουργία τον κλάδου, προς όφελος των εργαζομένων, των ελληνικών επιχειρήσεων και φυσικά της ελληνικής οικονομίας. 

Δεσμευόμαστε να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς καταθέτοντας, άμεσα, προτάσεις για να βάλουμε ένα τέλος στην αναρχία και τις τριγωνικές συναλλαγές που αποτελούν συνήθεις πρακτικές στο χώρο του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Έκρυβε ναρκωτικά στον κινητήρα του αυτοκινήτου του10:59Ιβανίσεβιτς για Τσιτσιπά: Πιο αγύμναστο παίκτη δεν έχω ξαναδεί10:39Τραμπ: Δηλώνει απογοητευμένος από τον Ρώσο ομόλογο του10:24Καλημέρα Ελλάδα - Γιώργος Παπαδάκης: Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου που με κάνατε να νιώσω άνθρωπος της διπλανής πόρτας10:04Καλημέρα Ελλάδα: Η κουμπάρα του Γιώργου Παπαδάκη, Νότα Γιαννουδάκη από την Αμερική μιλά συγκινημένη για τη γνωριμία τους09:52Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα με 23χρονο09:35“Καλημέρα Ελλάδα”: Ο Θοδωρής Κυριακού για την προσφορά του Γιώργου Παπαδάκη στην ενημέρωση09:19Συνελήφθη και ο τέταρτος εμπλεκόμενος για τον ομαδικό βιασμό ανήλικης09:03Κυβερνητικές πηγές για ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιστροφή χρημάτων και ποινικές διώξεις για όσους παρανόμησαν08:49Ιεράπετρα: Υπό ύφεση η πυρκαγιά08:36Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 08:24Μητέρα κατηγορουμένων για τον ομαδικό βιασμό 14χρονης: “Τα παιδιά μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτό”08:11Euro 2004: Η κεφαλιά του Χαριστέα, το γκολ και ο θρίαμβος της Ελλάδας07:57ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα με voucher 750 ευρώ07:44Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος07:30Συνελήφθη ένας 16χρονος για τον βιασμό της 14χρονης στον Πειραιά07:17Τραμπ – Πούτιν: Τηλεφωνική επικοινωνία για Ουκρανία και Ιράν07:03Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Ιουλίου06:50Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος την Παρασκευή (χάρτης)06:36Missing Alert για την εξαφάνιση 14χρονης06:23
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο