Έρχεται φόρος έως 5% για διαμονή σε ξενοδοχεία
Τις τελευταίες πινελιές στον κατάλογο μέτρων που θα παρουσιαστεί, την Πέμπτη, στο Brussels Group, ώστε να ξεμπλοκάρει η πολυπόθητη δόση, βάζει το οικονομικό επιτελείο. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες είναι :
- Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για όλες τις συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων
- Ειδικός φόρος διαμονής, από 3-5%, κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος). Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6%, ως εξής: σε ξενοδοχεία 3 αστέρων φόρος 3%, σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4% και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%. Σε εκκρεμότητα παραμένει ο καθορισμός του αριθμού διανυκτερεύσεων.
- Αύξηση του συντελεστή από 10% στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
- Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα
- Προστασία, από πλειστηριασμούς , της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ
- Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»
- «Μπόνους» για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
- Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων
- Διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και
- Επικαιροποιημένο κατάλογο εταιριών και περιοχών προς ιδιωτικοποίηση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, εξάλλου, πως ο φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, που έχει «παγώσει» θα επεκταθεί και στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η πρόθεση της κυβέρνησης, για επέκταση του φόρου, προκάλεσε, πάντως, την αντίδραση των εκδοτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτύου.