LATEST NEWS
 
Οικονομία /Οικονομική πολιτική /

Συμφωνία

Δημοσίευση: 27 Απριλίου 2015 15:25 | Ανανέωση: 27 Απριλίου 2015 18:57

Στο «φουλ οι μηχανές» για τη διαπραγμάτευση

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, παρουσία του Δραγασάκη. Θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.

Υπουργείο Οικονομικών - κτήριο

Με τις αλλαγές που έκανε ο Πρωθυπουργός στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, την ώρα που οι πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται, οι φόβοι για ενδεχόμενο «ατύχημα» φουντώνουν και η κλεψύδρα αδειάζει.

Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στο ΥΠΟΙΚ, εκτός από τους Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, κατέφθασαν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τάσος Κορωνάκης.

Η ομάδα συνεδριάζει υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών και το συντονισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από τις 19:00 και μετά θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών οι επαφές με την πλευρά των θεσμών θα είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες τις επόμενες ημέρες, με στόχο να υπάρξει κοινός τόπος σε όσα χωρίζουν Ελλάδα και δανειστές. Παρά τις σαφείς τοποθετήσεις των Υπουργών Οικονομικών, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει καμία απόφαση πριν το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στην Αθήνα παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση ώστε το θέμα να συζητηθεί ακόμη και σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου, που είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σήμερα άλλωστε σε συνέντευξή του στην ολλανδική ιστοσελίδα Volkskrant, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γίνονται ολοένα και πιο απαισιόδοξοι για την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι στο τελευταίο Eurogroup στη Ρίγα δεν υπήρξε κάποια αναφορά σε Grexit, αλλά, όπως είπε, «η αμφιβολία για το εάν η Ελλάδα μπορεί και θέλει να σωθεί εντείνεται μέρα με τη μέρα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν βλέπει στην παρούσα φάση ενδεχόμενο τρίτου μεγάλου προγράμματος για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Και σε τεχνικό επίπεδο όμως, στην Αθήνα συνεχίζεται το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού από την πλευρά των κλιμακίων που βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Ελλάδα και τροφοδοτούν με στοιχεία τους επικεφαλής των θεσμών.

«Υπονόμευση των διαπραγματεύσεων»

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεδρίαση του Eurogroup της Λετονίας, αναφέρουν ότι «όσο πλησιάζει η ώρα για επίτευξη συμφωνίας, θα εντείνονται και οι πιέσεις. Ο στόχος είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Δεν θα μας εκπλήξει τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος των προσωπικών επιθέσεων».

Παρόλα αυτά ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο Brussels Group, οι Υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μιλούν για άρνηση της Ελλάδας να καταθέσει προτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι o ίδιος αξιωματούχος τονίζει πως παρότι η Ελλάδα ζήτησε από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να στείλουν τις νέες προτάσεις της Ελλάδα στο Euro Working Group,  ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι θεσμοί αρνήθηκαν. Όπως εξηγεί, οι θεσμοί ενημέρωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία ότι αν οι προτάσεις αποσταλούν στους Υπουργούς Οικονομικών, τότε αυτοί θα πρέπει να ενημερώσουν τα κοινοβούλια τους και αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες στις συζητήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άρνηση αυτή των επικεφαλής των θεσμών είχε ως αποτέλεσμα οι Υπουργοί Οικονομικών να μην έχουν ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να μιλούν για έλλειψη προόδου. Μάλιστα, άλλες πηγές από το οικονομικό επιτελείο έλεγαν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών με ευθύνη των επικεφαλής των θεσμών δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τις 26 σελίδες με τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς, τις οποίες απέστειλε στις αρχές Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι διαφορές

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Αθήνα παραμένουν αναλλοίωτες, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης σε νέα υφεσιακά μέτρα.

Ωστόσο, υπάρχει προσέγγιση στα υπόλοιπα ζήτημα που οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πρόοδος σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σύγκλιση υπάρχει και σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα, μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Στο θέμα του ΦΠΑ, προς το παρόν, φαίνεται ότι οι θεσμοί έχουν καλυφθεί από το ειδικό τέλος πολυτελείας στα «ακριβά» ξενοδοχεία, ενώ αν και υπάρχουν σημαντικά νομικά κολλήματα η αύξηση του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα νησιά» δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητά οι συζητήσεις να μεταφερθούν στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, συζητώντας τώρα μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές.

Αντίστοιχα, σε ένδειξη καλή θέλησης η κυβέρνηση «παγώνει» για το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤηλεργασία: Έρχεται νομικό πλαίσιο - Οι βασικοί άξονεςΣήμερα 11:05 | Ειδήσεις

Δέσμη διατάξεων για το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1: δεν θέλουμε να κλείνουμε, αλλά να ανοίγουμε τα σύνοραΣήμερα 09:17 | Ειδήσεις

Για την Τουρκία και την Αγία Σοφία, την πορεία της πανδημίας και την ανάγκη τήρησης των μέτρων μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Αυλαία για τις θερινές εκπτώσειςΣήμερα 07:09 | Ειδήσεις

Ξεκινούν οι εκπτώσεις. Πόσο θα διαρκέσουν, τι πρέπει να προσέχουμε. Οι Κυριακές που θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Έρχονται μέτρα για τα πανηγύριαΧθες 11:30 | Ειδήσεις

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια, άφησε ο Νίκος Παπαθανάσης. Τι είπε για την στήριξη των επιχειρηματιών και τις μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.    

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το υπουργείο Ναυτιλίας για τα τουρκικά αλιευτικά στη Μύκονο11:32Τηλεργασία: Έρχεται νομικό πλαίσιο - Οι βασικοί άξονες 11:21Εκατό παιδιά έχουν φύγει από την κατασκήνωση που βρέθηκε κρούσμα κορονοϊού (βίντεο)11:08Νεκρός ο εγγονός του Έλβις Πρίσλεϊ10:56Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήττα στον τελικό του UTS10:45Φωτιά σε στριπτιτζάδικο στο κέντρο της Αθήνας10:36Τουρκικά αλιευτικά στην Μύκονο (βίντεο)10:25Αγία Σοφία: Οι αλλαγές, τα “έτοιμα” χαλιά και οι κουρτίνες10:13Ο κορονοϊός και οι ψηφιακά αναλφάβητοι Ευρωπαίοι10:01ΗΠΑ: Δεκάδες τραυματίες από τη φωτιά σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού (εικόνες)09:50Πέθανε η σύζυγος του Τζον Τραβόλτα09:38Μεξικό – κορονοϊός: Ξεπέρασε την Ιταλία σε νεκρούς09:29Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1: δεν θέλουμε να κλείνουμε, αλλά να ανοίγουμε τα σύνορα09:17ΝΒΑ: Έτοιμος για επιστροφή στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (βίντεο)09:04Μητροπολίτης Μεσσηνίας στον ΑΝΤ1 για Αγία Σοφία: Πρόκληση προς την παγκόσμια κοινότητα (βίντεο)08:52Γλέντι και χορός χωρίς αποστάσεις σε πανηγύρι (βίντεο)08:39Φωτιά σε διαμέρισμα 08:26Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου και νέα μέτρα στο “τραπέζι”08:14Πολωνία: Μπροστά στη “μάχη” για την προεδρία ο Ντούντα08:03Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας07:51
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο