Συμφωνία
Δημοσίευση: 27 Απριλίου 2015 15:25 | Ανανέωση: 27 Απριλίου 2015 18:57Στο «φουλ οι μηχανές» για τη διαπραγμάτευση
Με τις αλλαγές που έκανε ο Πρωθυπουργός στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, την ώρα που οι πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται, οι φόβοι για ενδεχόμενο «ατύχημα» φουντώνουν και η κλεψύδρα αδειάζει.
Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στο ΥΠΟΙΚ, εκτός από τους Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, κατέφθασαν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τάσος Κορωνάκης.
Η ομάδα συνεδριάζει υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών και το συντονισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από τις 19:00 και μετά θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών οι επαφές με την πλευρά των θεσμών θα είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες τις επόμενες ημέρες, με στόχο να υπάρξει κοινός τόπος σε όσα χωρίζουν Ελλάδα και δανειστές. Παρά τις σαφείς τοποθετήσεις των Υπουργών Οικονομικών, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει καμία απόφαση πριν το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στην Αθήνα παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση ώστε το θέμα να συζητηθεί ακόμη και σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου, που είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σήμερα άλλωστε σε συνέντευξή του στην ολλανδική ιστοσελίδα Volkskrant, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γίνονται ολοένα και πιο απαισιόδοξοι για την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι στο τελευταίο Eurogroup στη Ρίγα δεν υπήρξε κάποια αναφορά σε Grexit, αλλά, όπως είπε, «η αμφιβολία για το εάν η Ελλάδα μπορεί και θέλει να σωθεί εντείνεται μέρα με τη μέρα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν βλέπει στην παρούσα φάση ενδεχόμενο τρίτου μεγάλου προγράμματος για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.
Και σε τεχνικό επίπεδο όμως, στην Αθήνα συνεχίζεται το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού από την πλευρά των κλιμακίων που βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Ελλάδα και τροφοδοτούν με στοιχεία τους επικεφαλής των θεσμών.
«Υπονόμευση των διαπραγματεύσεων»
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεδρίαση του Eurogroup της Λετονίας, αναφέρουν ότι «όσο πλησιάζει η ώρα για επίτευξη συμφωνίας, θα εντείνονται και οι πιέσεις. Ο στόχος είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Δεν θα μας εκπλήξει τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος των προσωπικών επιθέσεων».
Παρόλα αυτά ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο Brussels Group, οι Υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μιλούν για άρνηση της Ελλάδας να καταθέσει προτάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι o ίδιος αξιωματούχος τονίζει πως παρότι η Ελλάδα ζήτησε από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να στείλουν τις νέες προτάσεις της Ελλάδα στο Euro Working Group, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι θεσμοί αρνήθηκαν. Όπως εξηγεί, οι θεσμοί ενημέρωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία ότι αν οι προτάσεις αποσταλούν στους Υπουργούς Οικονομικών, τότε αυτοί θα πρέπει να ενημερώσουν τα κοινοβούλια τους και αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες στις συζητήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άρνηση αυτή των επικεφαλής των θεσμών είχε ως αποτέλεσμα οι Υπουργοί Οικονομικών να μην έχουν ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να μιλούν για έλλειψη προόδου. Μάλιστα, άλλες πηγές από το οικονομικό επιτελείο έλεγαν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών με ευθύνη των επικεφαλής των θεσμών δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τις 26 σελίδες με τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς, τις οποίες απέστειλε στις αρχές Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι διαφορές
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Αθήνα παραμένουν αναλλοίωτες, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης σε νέα υφεσιακά μέτρα.
Ωστόσο, υπάρχει προσέγγιση στα υπόλοιπα ζήτημα που οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πρόοδος σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σύγκλιση υπάρχει και σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα, μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Στο θέμα του ΦΠΑ, προς το παρόν, φαίνεται ότι οι θεσμοί έχουν καλυφθεί από το ειδικό τέλος πολυτελείας στα «ακριβά» ξενοδοχεία, ενώ αν και υπάρχουν σημαντικά νομικά κολλήματα η αύξηση του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα νησιά» δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητά οι συζητήσεις να μεταφερθούν στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, συζητώντας τώρα μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές.
Αντίστοιχα, σε ένδειξη καλή θέλησης η κυβέρνηση «παγώνει» για το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.