Ρευστότητα
Δημοσίευση: 08 Απριλίου 2015 06:51 | Ανανέωση: 08 Απριλίου 2015 13:14Δύο «καυτές» εβδομάδες για συμφωνία-«ανάσα»
Μάχη κόντρα στον …εαυτό της και τα χρονόμετρα που μετρούν αντίστροφα ως τις 20, το πολύ ως τις 24 Απριλίου (άτυπο Eurogroup), αλλά και βούληση για προώθηση μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια, έστω κατ΄ αρχήν, συμφωνία με τους εταίρους, που θα «ανακουφίσει» αγορά και πολίτες από την έλλειψη ρευστότητας και θετικών προοπτικών, είναι τα ζητούμενα για την Κυβέρνηση τις επόμενες δύο εβδομάδες, στις οποίες οι ρυθμοί διαβουλεύσεων και εξελίξεων αναμένονται καταιγιστικοί.
Από σήμερα αρχίζουν να κορυφώνονται οι πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις, που στόχο έχουν μια …εμπρόθεσμη «δίκαιη συμφωνία» με τους πιστωτές, που θα ξεκλειδώσει την καθυστερούμενη δόση των 7,2 δις και άλλους πόρους, δίνοντας ανάσες στην χώρα και την πραγματική οικονομία.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις ωριμάζουν», όμως εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι οι κινήσεις της Αθήνας θα κρίνουν τι μέλλει γενέσθαι, προεξοφλώντας βάθος χρόνου στις διαβουλεύσεις.
Η κρίσιμη δημοπρασία
Πρώτος κρίσιμος σταθμός η σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων για την άντληση 1,4 δις ευρώ, για την κάλυψη ισόποσων εντόκων γραμματίων που λήγουν την Τρίτη του Πάσχα.
Το βασικό ερώτημα, δεδομένης της πολύμηνης αποχής ξένων κεφαλαίων, ήταν αν το ποσό μπορούσε να καλυφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου.
Η δημοπρασία, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, καλύφθηκε πλήρως, βάζοντας "ζεστό χρήμα" στα δημόσια ταμεία, με το οποίο θα πληρωθούν το ΔΝΤ κάι άλλοι πιστωτές.
Ο Τσίπρας στην Ρωσία
Η δημοπρασία είχε ολοκληρωθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου της Ρωσίας και συναντούσε τον Βλαντιμιρ Πούτιν, με τον οποίο θέτουν επί τάπητος όλα τα θέματα, μεταξύ των οποώιν τα ενεργειακά, το κόστος αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και η άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Στην σκιά της συνάντησης στην Ρωσία, θα ξεκινήσει η διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου θα γίνει αποτίμηση των διαβουλεύσεων Κυβέρνησης και δανειστών, μετά την αποστολή από τον Γιάνη Βαρουφάκη της επικαιροποιημένης λίστας μεταρρυθμίσεων και του πολυσέλιδου υπομνήματος, με δημοσιονομικά στοιχεία και προβολές για την απόδοση μέτρων ή την εκτίμηση για τις επιπτώσεις προτεινόμενων παρεμβάσεων.
Τα «αγκάθια» στο EWG
Στο Euro Working Group θα τεθούν επί τάπητος το δημοσιονομικό κενό του 2015 και τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί, μεταξύ των οποίων δεν θα περιλαμβάνεται, όπως αποσαφήνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο ή έστω σε «επιλεγμένα» νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
«Ατού» για την κυβέρνηση είναι η καλύτερη του στόχου πορεία των εσόδων τον Μάρτιο, ενώ «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση παραμένουν η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αλλαγές στο φορολογικό (πχ. αύξηση αφορολόγητου, αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ), τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό καθώς και το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
«Ανέβασε στροφές» το Athens Group
Από χθες έχει ανεβάσει στροφές και το λεγόμενο Athens Group, καθώς στους τεχνοκράτες των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα, όπως δεσμεύθηκε την Κυριακή ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρέχονται ταχύτερα και πληρέστερα στοιχεία που ζητούν από διάφορες υπηρεσίες. Με αυτά τροφοδοτούν το Euro Working Group, αλλά κυρίως τους επικεφαλής των κλιμακίων που εργάζονται παράλληλα, στο πλαίσιο του Brussels Group, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να συνεδριάσει στα μέσα προς τέλη της άλλης εβδομάδας.
O ELA, το ΔΝΤ και τα ταξίδια του Βαρουφάκη
Απόψε αναμένεται να αποφασίσει η ΕΚΤ, το νέο όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του μηχανισμού ELA.
Το πρωί της Μ. Πέμπτης, το Εuro Working Group θα συνεδριάσει εκ νέου, ενώ η Ελλάδα θα εξοφλεί, όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, την δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ κι ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρίσκεται στο Παρίσι, για νέο κύκλο συναντήσεων με στελέχη του ΟΟΣΑ, στο περιθώριο των οποίων εκτιμάται ότι θα έχει σειρά κρίσιμων επαφών και με αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί ξανά στις ΗΠΑ, για την Εαρινή Συνόδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετατοπίζοντας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και το ενδιαφέρον της διαπραγμάτευσης, στην οποία πάντως εξακολουθούν να ρίχνουν «σκιές» τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σε ό,τι αφορά την συνέπεια της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της χώρας.