Goldman Sachs
Δημοσίευση: 31 Μαρτίου 2015 21:06Τι είπαν οι τραπεζίτες στη Goldman Sachs
Εκπρόσωποι του αμερικανικού οίκου Goldman Sachs, επισκέφθηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, με αξιωματούχους των ελληνικών αρχών, αλλά και με εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Goldman Sachs κωδικοποιούνται ως εξής:
-Ο δρόμος προς πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παραμένει ασαφής. Υπάρχει εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι. Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της κυβέρνησης για ρευστό παραμένουν σχετικά περιορισμένες αν και για να αντιμετωπιστούν, θα χρειαστεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά των πιστωτών.
-Οι εκροές καταθέσεων μετριάστηκαν τον Μάρτιο στα περίπου 2-3 δισ. ευρώ, έναντι των περίπου 25 δισ. ευρώ στο διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου. Μεγάλο μέρος των εκροών αυτών αποδίδεται στη μερική ανάληψη μικρών ποσών (κάτω των 100.000 ευρώ). Τα κεφάλαια του δημοσίου τομέα μειώθηκαν, ωστόσο σε γενικές γραμμές αυτό δεν είχε τόσο σημαντική επίπτωση. Οι μισές από τις εκροές αφορούσαν αναλήψεις ρευστού, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν μεταφορές σε αμοιβαία και στο εξωτερικό. Οι Έλληνες τραπεζίτες πιστεύουν πως η φύση των εκροών ίσως δημιουργεί ελπίδες πως τουλάχιστον κάποιες από τις καταθέσεις θα επιστρέψουν στο τέλος στο σύστημα.
-Η ανάκαμψη της ποιότητας των assets των τραπεζών θα καθυστερήσει έως και έναν χρόνο. Η επιδείνωση των assets αυξήθηκε σημαντικά από την αρχή του έτους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εκ νέου κήρυξης χρεοστασίου σε δάνεια που είχαν ήδη αναδιαρθρωθεί. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για «συγχώρεση» χρέους έπαιξαν ρόλο, όμως με το πέρασμα του χρόνου ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να οφείλεται λιγότερο στους «μπαταχτσήδες» και περισσότερο στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα.
-Η χρήση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (104 δισ. ευρώ) βρίσκεται υπό συνεχή, καθημερινή, επιτήρηση από τον SSM. Το όριο του ELA εξαρτάται από τις ροές καταθέσεων και μέχρι στιγμής δεν περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα collateral (περίπου 40-50 δισ. ευρώ).
-Από τις επαφές που είχαν οι της Goldman Sachs δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν μελλοντικές πολιτικές που μπορεί να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει εποικοδομητικός, σύμφωνα με τις τράπεζες, οι οποίες σημειώνουν πως ο SSM αποτελεί μια πιθανή δικλίδα ασφαλείας έναντι των πολιτικών επιρροών.