Συνεργασία Αθήνας-Βέρνης για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες
Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Βέρνης και της Αθήνας με θέμα τις μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών.
«Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα Ζακ ντε Βατβίλ μεταβαίνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο Ρολάν Μεϊέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Οι συνομιλίες θα έχουν ως θέμα τη διευθέτηση «του παρελθόντος», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.
Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που Βέρνη και Αθήνα θα συζητήσουν το θέμα, διευκρίνισε ο Ρόλαν Μεϊέρ.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, το Σάββατο, από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισ. ευρώ). Επί του ποσού αυτού, ένα τμήμα έχει δηλωθεί. Ένα άλλο τμήμα του ποσού αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής ή πρόκειται για ποσά που έχουν ωφεληθεί οι καταθέτες από γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα (εφοπλιστές) και εξαιρούνται νομίμως κάθε επιβάρυνσης.
Οι ελβετικές αρχές έχουν δηλώσει ότι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις καταθέσεις αυτές. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Εβελίν Βιντμέρ-Σλουμπφ δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι «το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η ελβετική κυβέρνηση) δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με το ύψος των μη φορολογημένων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία».
Τις τελευταίες ημέρες τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι, παρά την επείγουσα ανάγκη ρευστότητας, η Αθήνα δεν έχει κινηθεί για την ανάκτηση των ποσών που κατέχουν Έλληνες πολίτες σε λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί.
Η τελευταία συνάντηση υψηλού επιπέδου για το θέμα ανάμεσα στη Βέρνη και τη Αθήνα χρονολογείται από τις 4 Φεβρουαρίου 2014. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας είχε συναντηθεί τότε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και είχε προτείνει, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, λύση για την διευθέτηση του θέματος.