LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Ηugo Dixon

Δημοσίευση: 09 Μαρτίου 2015 14:00

Reuters: Η Ελλάδα δεν έχει καλά plan B

Εάν η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εγκαταλείψει τις περισσότερες από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, γράφει ο Hugo Dixon.

Hugo Dixon - Reuters - δημοσίευμα - Σχέδιο Β

H Ελλάδα δεν έχει καλά Σχέδια B. Αυτό υποστηρίζει ο Ηugo Dixon με άρθρο του στο Reuters. Η μόνη λογική πορεία δράσης είναι να εργαστεί με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για να αναμορφώσει την οικονομία της.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Πριν δύο εβδομάδες περίπου σύναψε μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία με άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, αλλά δυσκολεύτηκε να την «πουλήσει» στην αριστερή πλατφόρμα του κόμματός του, που τον κατηγορεί για στροφή 180 μοιρών.

Σύμφωνα με τον Dixon κάποιες από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως οι υποσχέσεις για ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων, υπήρξαν προβληματικές. Το ίδιο και κάποιες αποφάσεις όπως αυτή της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, έστειλε μία σχετικά «ισχνή» λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων για να συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup. Θα χρειαστεί να δώσει αρκετές εξηγήσεις, τονίζει ο αρθρογράφος.

Εάν η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εγκαταλείψει τις περισσότερες από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, γράφει ο Hugo Dixon.  Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει να προχωρήσει ακόμη και τη βραχυπρόθεσμη συμφωνία, υπάρχει η προτροπή  να αναζητήσει εναλλακτικές.

Σύμφωνα με το άρθρο κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την Ελλάδα να ανακτά τη χρηματοοικονομική της ανεξαρτησία μέσω της χρεοκοπίας και της αποχώρησης από το ευρώ. Στο μεταξύ, ειδικοί επί του θέματος όπως ο Wolfgang Munchau των Financial Times αναφέρονται σε μια Ελλάδα που θέλει να απειλεί με χρεοκοπία αλλά εντός της Ευρωζώνης και να χρησιμοποιεί αυτή την απειλή ως τακτική για να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία με τους πιστωτές. 

Hugo Dixon - Reuters - δημοσίευμα - Σχέδιο Β

Ο Τσίπρας θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά του σε αυτές τις «Σειρήνες». Οι συμβουλές τους θα οδηγήσουν στην καταστροφή, γράφει ο Dixon.

Για τη χρεοκοπία με έξοδο από την Ευρωζώνη, ο Dixon σχολιάζει πως είναι φαινομενικά ελκυστική επειδή το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα και η επιστροφή στη δραχμή θα επέτρεπε στη χώρα να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο, η μετάβαση θα ήταν εφιαλτική. Θα εφαρμόζονταν πολύ αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων έως ότου εισαχθεί το νέο νόμισμα-μια διαδικασία που θα χρειαζόταν πολλούς μήνες.

Για το άλλο υποτιθέμενο Plan B, αυτό της χρεοκοπίας εντός Ευρωζώνης, ο Dixon σχολιάζει πως και αυτή είναι μια αξιοθρήνητη λύση. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε χρεοκοπία το τραπεζικό σύστημα, λόγω της έκθεσής του στο δημόσιο. Επειδή η Αθήνα δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να πάρει κεφάλαια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, η μόνη της επιλογή θα είναι να επιβάλει «κούρεμα» στους καταθέτες –μετατρέποντας ένα μέρος των χρημάτων στους λογαριασμούς τους σε μερίδια στις τράπεζες, σε ευθυγράμμιση με τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο. Αυτό θα γινόταν με τη βοήθεια της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων. Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα χρειαζόταν να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της. Αυτό θα ήταν δύσκολο, δεδομένου ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα νέκρωναν την οικονομική δραστηριότητα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες – Θεσσαλία: Παραμένουν τα μπλόκα σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα11:08Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό με 48χρονο επιδειξία μέσα σε αστικό λεωφορείο10:55Πούτιν: Δεν αποδεχόμαστε ορισμένα σημεία της ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ10:41Οικοδόμοι: Πανελλαδική 24ώρη απεργία10:27Συναγερμός στην Αργολίδα: Χάθηκε ψαράς στον κόλπο της Επιδαύρου10:13Κοζάνη: Οδηγός λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ πέθανε από ανακοπή πάνω στο τιμόνι09:59ΝΒΑ: Νίκη για τους Μπακς – νέος τραυματισμός του Αντετοκούνμπο09:45Δένδιας: Χρόνια Πολλά στο Πυροβολικό μας για την εορτή της Προστάτιδάς του, Αγίας Βαρβάρας09:31Πλεύρης: Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει στους αγρότες να κόψουν τη χώρα στα δύο09:17Νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην Κρήτη - Γεμάτοι οι χώροι φιλοξενίας σε Ηράκλειο και Χανιά09:03Τροχαίο στον Κηφισό - Δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία όλες οι λωρίδες08:49Μπλόκο αγροτών – Μάλγαρα: Πορεία με νεκροφόρες για συμπαράσταση!08:35Μαδούρο: Επιβεβαίωσε πως συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ08:21Λέρος: Καταδίωξη ταχύπλοου με δεκάδες μετανάστες08:07Σόκρατες: Ο εμβληματικός “Γιατρός της Δημοκρατίας”07:53Πάτρα: Διανομέας ξυλοκοπήθηκε άγρια από τέσσερα άτομα που ήθελαν να τον ληστέψουν07:39Αγία Βαρβάρα: Τα φρικτά βασανιστήρια και ο αποκεφαλισμός από τον πατέρα της07:25Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 07:11“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώρας06:57Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Δεκεμβρίου06:42
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο