Βρυξέλλες
Δημοσίευση: 09 Μαρτίου 2015 09:12Τις... διαπραγματεύσεις διαπραγματεύονται στο σημερινό Eurogroup
Με κύριο θέμα συζήτησης τις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής στο σημερινό Eurogroup μεταβαίνει στις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή. Οι εταίροι πιέζουν για την αποστολή τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση παραμένει αρνητική στο θέμα. Παράλληλα το «καυτό» θέμα της χρηματοδότησης μένει ανοιχτό, όπως και το πρόβλημα που απορρέει, το οποίο εντείνεται τις επόμενες μέρες.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1 είπε ότι για τον μήνα Φεβρουάριο τα έσοδα του κράτους ήταν στα απαιτούμενα επίπεδα, δεν μπορεί όμως αυτή τη στιγμή να κάνει πρόβλεψη για τον μήνα Μάρτιο. Το δεδομένο, για τον κ.Μάρδα, είναι ότι γίνεται προσπάθεια παρακολούθησης των εξόδων των υπουργείων, από την οποία έχουν ήδη εξοικονομηθεί πάνω από 80 δις ευρώ, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Αναφορικά όμως με το χρηματοδοτικό, αυτήν την εβδομάδα το επιτελείο καλείται να καλύψει επιτυχώς την έκδοση εντόκων γραμματίων που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Το Δημόσιο ζητά 1,6 δις, το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί ολόκληρο το ποσό από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του ότι μέρος των εντόκων γραμματίων που λήγουν το κατέχουν φορείς του κράτους και όχι οι τράπεζες.
Η Ελλάδα πιέζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παράσχει ρευστότητα προς τις τράπεζες και εμμέσως προς το Δημόσιο, χαλαρώνοντας τους κανονισμούς της. Οι πιέσεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να πιάνουν προς το παρόν τόπο, αφού η ΕΚΤ έχει κάνει σαφές ότι αν δεν σταλούν μηνύματα προόδου από το Eurogroup, τότε από μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει να επιστρατεύσει ως μέσα εξευμενισμού των δανειστών, οι οποίοι παγίως όπως δείχνει η στάση τους, προτιμούν μέτρα άμεσης απόδοσης, την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά ή την επίσπευση μιας σημαντικής ιδιωτικοποίησης ή ίσως την προοπτική ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων, ως δείγμα προθέσεων για την μεταρρύθμιση στο πεδίο αυτό.
Ένα επιπλέον θέμα που θα απασχολήσει σήμερα και το προσεχές διάστημα την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της, είναι αυτό της διαδικασίας επί του ελέγχου. Πέραν του αντικειμένου του ελέγχου υπάρχει και το θέμα του πώς θα ελεγχθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, αναφέρεται ότι οι τεχνικές ομάδες κυβέρνησης και δανειστών θα μπορούσαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής του Eurogroup όμως απάντησε ότι οι τεχνικές ομάδες θα πρέπει να έχουν επαφές στην Αθήνα και μόνο οι προϊστάμενοί τους στις Βρυξέλλες. «Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη, αλλά πρόσθεσε πώς «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα».
Η κυβέρνηση πάντως έχει επενδύσει πολλά στην μη παρουσία των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα και κάτι τέτοιο είναι εκτός των στόχων της. Από την άλλη, στην τρόικα θεωρούν ότι δεν θα αποκτήσουν πραγματική εικόνα της Αθήνας αν δεν έρθουν σε αυτήν και επιμένουν στην αποστολή κλιμακίων τις επόμενες μέρες.
Η συζήτηση σχετικά με την αποστολή ή όχι της τρόικας στην Αθήνα ήταν έντονη – εξ αρχής- και τις τελευταίες μέρες, ακόμα και σε παρασκηνιακό επίπεδο. Οι τελικές απαντήσεις επί του θέματος θα δοθούν στο σημερινό Eurogroup όπου θα φανεί ποια από τις δύο επιλογές είναι πραγματοποιήσιμη.