LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 01 Μαρτίου 2015 10:35

Χαρδούβελης: Όταν υπογράφεις παράταση, υπογράφεις μνημόνιο

Τα μέτρα δεν θα αργήσουν να ‘ρθουν, όπως και τα προβλήματα, είπε ο τέως Υπ. Οικονομικών, αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Γκίκας Χαρδούβελης

«Αυτή η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και δεν τελείωσε. Στο Eurogroup του Νοεμβρίου είχε κλείσει η συμφωνία, αλλά διαφώνησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Γίνονταν η διαπραγμάτευση, αλλά όχι με το φακό της δημοσιότητας. Μας φώναζαν και διαφωνούσαμε, αλλά δεν το βγάζαμε προς τα έξω» δήλωσε ο τέως Υπουργός Οικονομικών στο Mega, σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε η νέα κυβέρνηση.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που «υπογράφεις την παράταση, έχεις υπογράψει και το μνημόνιο» και συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε δει μέτρα, αλλά θα τα δούμε».

Η φασαρία που έγινε γύρω από τη συμφωνία, σύμφωνα με τον κ.Χαρδούβελη, είναι γιατί «οι δανειστές ήθελαν να ακουστεί δυνατά ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά το δεύτερο μνημόνιο, ώστε εγκρίνουν τα κοινοβούλιά τους τη συμφωνία παράτασης».

Ερωτηθείς γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε σε δίμηνη παράταση και όχι παραπάνω, έβγαλε κάθε πολιτικό ενδεχόμενο από την κουβέντα και είπε ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου «είχε φανεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση. Στο τραπέζι έπεσαν ο ένας, οι τρεις και οι έξι μήνες.

Εγώ επέλεξα τους τρεις μήνες, διότι ήξερα ότι τον Μάρτιο ξεμένουμε από ρευστό. Η Φινλανδία όμως δεν ήθελε τους τρεις μήνες, γιατί τότε έπεφταν οι εκλογές της και είπε έναν μήνα. Εγώ δεν ήθελα έξι μήνες, γιατί δεν μπορούσα να κρατήσω τη χώρα χωρίς χρήματα μέχρι τον Ιούνιο. Και μπήκε μέσα ο Ντάισελμπλουμ και είπε ‘εντάξει, πάρτε δύο μήνες’».

Περιέγραψε πως τότε οι εταίροι ζητούσαν μέτρα 2,6 δις ευρώ, υπογράμμισε ότι η χώρα τον Μάρτιο θα έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, γιατί της λείπουν 4 δις από τα ταμεία της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι δανειστές θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους για μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα» ωστόσο «ακόμα κι αν το φτάσουν στο μηδέν, το πρόβλημα θα παραμείνει, λόγω των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση» αναφέροντας χαρακτηριστικά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που θα μειώσουν δραματικά τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ο τέως Υπουργός τόνισε ότι θα έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας όταν θα έχουμε βρει άλλη πηγή χρηματοδότησης, «τότε θα ξεφορτωθούμε τους δανειστές και θα σκίσουμε τα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μέιλ Βαρουφάκη εμπεριέχονται οι «δεσμεύσεις του μνημονίου, διατυπωμένες με άλλο τρόπο για να υπάρχει ‘δημιουργική ασάφεια’ στο εσωτερικό της χώρας» σχολίασε με καυστικότητα.

«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει όταν κλείσει η αξιολόγηση, που πρέπει να κλείσει σύντομα, γιατί θα πεθάνουμε χωρίς τα χρήματα. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι τι θα γίνει μετά, αν δεν έχουμε βρει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Όποιος και να μας δανείσει, θα ζητήσει μέτρα» προειδοποίησε.

Σχολιάζοντας δε τη θέσπιση του όρου «θεσμοί» αντί της τρόικα, είπε ότι σε συνάντηση που είχε μέσα στην εβδομάδα με μέλη της ΕΚΤ, όταν ανάφερε τη λέξη «θεσμοί», γελούσαν.

Ο κ.Χαρδούβελης συμφώνησε με τον κ.Βαρουφάκη ότι το μνημόνιο είναι καυστικό, τονίζοντας όμως ότι «αυτή είναι κριτική του 2009, του 2010, όχι του 2014, 2015. Τώρα η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Τότε η τρόικα ήθελε να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις από τα εργασιακά».

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα «να πρυτανεύσει η λογική και η αντιπολίτευση να πει «ναι» σε νομοσχέδια που είναι καλά για τη χώρα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκη για "Αμοργόραμα": Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία - Τι είπε για τα Θαλάσσια Πάρκα12:36Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση χωρίς κράνος12:21Γάζα: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός12:07ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για επιστροφή των απαχθέντων παιδιών της Ουκρανίας11:52Νέοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκρήξεις από το Κίεβο ως τη Λβιβ11:36Ηράκλειο: Σύλληψη 38χρονου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων11:24Πάτρα: Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετά τη φωτιά που είχε σημειωθεί στις 26 Ιουλίου11:10Αιματηρά επεισόδια στον αγώνα Ιντεπεντιέντε – Ουνιβερσιδάδ: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες10:56Υπό συνεχή επιτήρηση το ημιβυθισμένο MN KOSTAS στη Σητεία – Αναμένεται η ανέλκυση του φορτηγού πλοίου10:42Νίκος Δένδιας: Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας 10:28Ουγγαρία: Η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας10:14Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Αυγούστου10:00Χαλκιδική: Αίσιο τέλος για τον 12χρονο και τον 20χρονο που αγνοούνταν - Βρέθηκαν ζωντανοί πάνω σε βράχο09:45Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε τουριστικό λεωφορείο - 3 τραυματίες09:31Τι καιρό θα κάνει σήμερα Πέμπτη09:17Ryanair: Πάνω από 5.000 καθυστερήσεις πτήσεων στην Ελλάδα το 2025 – Καταγγελία στην Κομισιόν09:03Συναγερμός στις φυλακές Ναυπλίου: Επτά κρατούμενοι στο νοσοκομείο08:48Σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του "Χόμπιτ" πωλήθηκε έναντι 57.000 δολαρίων08:34Ηλεία: 22χρονος μπούκαρε σε σπίτι και βίασε 66χρονη πριν την ληστέψει08:20Όζι Όσμπορν – BBC: Αναβλήθηκε η προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του23:59
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο