Υπουργείο Οικονομίας
Δημοσίευση: 25 Φεβρουαρίου 2015 17:39Τι θα προβλέπει και πως θα γίνει η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
Του Νίκου Ρογκάκου
Σε πέντε φάσεις θα διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα «κόκκινα» δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει διάρκεια εως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει τι όρια θα μπούνε σε ότι αφορά στην συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, εισόδημα και καταθέσεις.
Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του για να προστατέψει την κύρια κατοικία του από πλειστηριασμό.
Σε ότι αφορά στα όρια, στις 500.000 θα είναι η συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% και από κει και πάνω ως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.
Η περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι αφορα γύρω στους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.
Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και «κόκκινα» δάνεια ύψους 3 δις ευρώ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θα συσταθεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρησης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα άλλο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.
Υπολογίζεται ότι όλες αυτές οι διατάξεις για να υλοποιηθούν θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερου του εξαμήνου και σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς.
Σχετικά με τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις. Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δέυτερη στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.